Σύνδεση του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής με την αγορά εργασίας

Επιτυχία σημείωσε, για 3η συνεχόμενη χρονιά, η εκδήλωση με θέμα «Σύνδεση του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής με την αγορά εργασίας» που διοργάνωσε το Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας την Πέμπτη 14/4/2024, στο συγκρότημα Γαιόπολις, στη Λάρισα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με υβριδικό τρόπο, με φυσική παρουσία και εξ αποστάσεως, και συμμετείχαν εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου, επιχειρήσεις σχετικές με την ζωική παραγωγή και  φοιτητές του Τμήματος.

Διοργανώθηκε από την Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης του Τμήματος με σκοπό την ενημέρωση των φοιτητών σε θέματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, την πληροφόρησή τους σε θέματα επαγγελματικών προοπτικών καθώς και την επικαιροποίηση των δεδομένων στο τομέα της ζωικής παραγωγής.

Χαιρετισμό στην έναρξη της εκδήλωσης απηύθυναν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγητής  Δρ. Χαράλαμπος  Μπιλλίνης, καθώς και η αντιπρόεδρος του τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής καθηγήτρια  Δρ.  Βασιλική Σπύρου, οι οποίοι τόνισαν τη σπουδαιότητα ύπαρξης του Τμήματος τόσο για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όσο και για την Περιφέρεια και όλη τη χώρα και τα οφέλη που αποκομίζει ένας φοιτητής σπουδάζοντας σε αυτό. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην αυξημένη ζήτηση ειδικευμένων στην ζωική παραγωγή επιστημόνων και κατά συνέπεια στην εύκολη και γρήγορη απορρόφηση των πτυχιούχων από την αγορά εργασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό ενισχύεται περαιτέρω με την ύπαρξη 2 μόνο τέτοιων Τμημάτων, πανελλαδικά, με το ένα εξ αυτών να βρίσκεται στη Θεσσαλία. Επίσης τονίστηκε ότι πρόκειται για ένα Τμήμα πενταετούς φοίτησης  που απονέμει ενιαίο  και αδιάσπαστο τίτλο σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master).

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης έγινε αναφορά από εκπροσώπους του Πανεπιστημίου στα θέματα: «Πρακτική Άσκηση ΤΕΖΠ: ευκαιρία σύνδεσης με τον παραγωγικό ιστό, Δρ. Ελένη Μαλισσιόβα Αν. Καθηγήτρια ΤΕΖΠ Πρόεδρο της Επιτροπής ΠΑ ΤΕΖΠ ΠΘ», «Πρακτική Άσκηση με Αμειβόμενο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ, κα. Ιωάννα Υψηλάντη Γραφείο Πρακτικής Άσκησης ΠΘ», «Επαγγελματικές προοπτικές αποφοίτων του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, Δρ. Θεμιστοκλής Γιαννούλης Επικ. Καθηγητή ΤΕΖΠ ΠΘ».

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης έγιναν παρουσιάσεις του αντικειμένου και των δραστηριοτήτων από επιχειρήσεις και οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον χώρο:

«Black Pig of Olympus Fotiadis Farm,      Νίκος Φωτιάδης»,

«ΦΑΡΜΑΒΕΤ Ο.Ε.,     Θωμάς Κοτσάφτης & Ευαγγελία Κοτσάφτη»,

«Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός ΕΛΓΟ “ΔΗΜΗΤΡΑ”, Έφη Θεοδωρίδου»,

«COSMOCERT Οργανισμός Πιστοποίησης, Μαρία Χουλιάρα»,

«HELIADES,      Σοφία Τερματζίδου»,

«”ΦΛΕΓΓΑ” – Νικόλαος Χ. Λαΐτσος & ΣΙΑ, Ελένη Λαϊτσου»,

«ΓάλαΕλλάς Συνεταιρισμός Αιγοπροβάτων Ελασσόνας, Τάσος Γουγουλιάς».

 

Αξίζει να αναφερθεί ότι τονίστηκε με ιδιαίτερο τρόπο, από μέρους των εκπροσώπων των επιχειρήσεων και των οργανισμών, η θετική συνεισφορά του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, στη μελλοντική στελέχωσή τους με εξειδικευμένο προσωπικό αποφοίτων του Τμήματος. Αυτό κρίνεται ιδιαίτερα αναγκαίο στις μέρες μας, καθότι παρατηρείται έντονη έλλειψη τέτοιου προσωπικού. Επίσης οι επιχειρήσεις δήλωσαν στους φοιτητές ότι η πόρτα των εταιρειών τους είναι ανοιχτή γι’ αυτούς, για να εκπονήσουν την πρακτική τους άσκηση.

Από την άλλη πλευρά, οι φοιτητές δήλωσαν τη χρησιμότητα και σπουδαιότητα τέτοιων εκδηλώσεων, που τους παρέχουν άπλετη και εμπεριστατωμένη πληροφόρηση σε θέματα που άπτονται της επαγγελματικής τους ιδιότητας και κατάρτισης. Επίσης εξέφρασαν έντονο ενδιαφέρον στη συστηματική επαφή του Τμήματος με επιχειρήσεις και οργανισμούς του κλάδου, μέσω παρόμοιων εκδηλώσεων.

Η εκδήλωση δεδομένης της θεματολογίας της άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε όλους τους συμμετέχοντες και ιδιαίτερα στους φοιτητές του Τμήματος και παράλληλα δημιούργησε τις καλύτερες προϋποθέσεις, για σύνδεση του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την αγορά εργασίας, τόσο στο πλαίσιο υλοποίησης της πρακτικής άσκησης των φοιτητών του Τμήματος, όσο και στην ανάπτυξη ερευνητικών συνεργασιών μεταξύ των επιχειρήσεων και των ερευνητικών εργαστηρίων του Τμήματος.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.