Συνοδικό Δικαστήριο: Ποινή καθαιρέσεως στον π. Γεώργιο Δεληκώστα απ΄τον Βόλο

Με έκπτωση στην τάξη των λαϊκών, ενώ άσκησε έφεση ο ιερέας με… τη Χάρλεϊ

Με δική του ανάρτηση στο προσωπικό του προφίλ σε μέσο κοινωνικού δικτύου, έκανε γνωστή την ποινή καθαιρέσεως, την πιο βαριά εκκλησιαστική ποινή, την οποία επέβαλε ομόφωνα το Α’ βαθμιο Συνοδικό Δικαστήριο, ο π. Γεώργιος Δεληκώστας, ο οποίος είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, τόσο υπέρ, όσο και ενάντια, με αφορμή τη στάση ζωής του, αλλά και τον τρόπο λειτουργίας εντός των κόλπων της εκκλησίας, που δεν συνάδουν όπως έλεγαν εκκλησιαστικοί κύκλοι, με τα όσα προβλέπονται. Ο ίδιος με ανάρτηση το βράδυ της Τετάρτης 12 Δεκεμβρίου 2018, ανέφερε ότι «Σήμερα εκδικάστηκε η υπόθεση μου από το Α’ βαθμιο Συνοδικό Δικαστήριο το οποίο μου επέβαλε την ποινή της καθαιρέσεως. Κατά της αποφάσεως ασκήθηκε η προβλεπόμενη εκ του νόμου έφεση.»

Ήθελε να κάνει δεύτερο γάμο
καθώς η συμβία του περίμενε παιδί

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» όπως έλεγαν εκκλησιαστικοί κύκλοι, ήταν ότι μετά τα όσα προηγήθηκαν ως διαφωνία της Μητρόπολης και της τακτικής του ιδίου, αλλά και της εσωτερικής μετάθεσής του σε άλλο ναό πέραν της «Παναγίας Γορίτσας» όπου λειτουργούσε, ήταν το αίτημά του, να του δοθεί η άδεια να ξαναπαντρευτεί την εκλεκτή της καρδιάς του, καθώς περίμενε από την συμβία του παιδί (πέρα από τα παιδιά του από τον πρώτο γάμο). Επικαλούνταν μάλιστα, την ομόφωνη απόφαση του Πανορθοδόξου Συνεδρίου που έγινε στην Κωνσταντινούπολη το 1923 και η οποία επισημαίνει πως «ουδέν μυστήριον εμποδίζει άλλο μυστήριον. Η ιεροσύνη δεν εμποδίζει τον γάμο, όπως ο γάμος δεν εμποδίζει την ιεροσύνη διά τους διακόνους και τους ιερείς». Σύμφωνα ωστόσο με τους κανόνες της Εκκλησίας, απαγορεύεται ο κληρικός να παντρευτεί για δεύτερη φορά και σύμφωνα με το εκκλησιαστικό δίκαιο έχει διαπράξει πορνεία πνευματικού επιπέδου και πρόκληση δημόσιου σκανδαλισμού.

Η ιστορία

Η ιστορία ξεκίνησε πολύ πριν το Νοέμβριο του 2016, οπότε τότε που του επιβλήθηκε η «μετάθεση» σε άλλο Ιερό Ναό εντός της Μητρόπολης. Ωστόσο, το … τέλος μιας αναμενόμενης για πολλούς ρήξης που υπόβοσκε μεταξύ της Μητρόπολης Δημητριάδος και του πατέρα Γεώργιου Δεληκώστα από το Ιερό παρεκκλήσι της Παναγιάς Τρύπας, στο οποίο λειτουργούσε για δύο σχεδόν χρόνια, πριν το 2016, ήρθε τελικά το Νοέμβριο του ίδιου έτους, με την κοινοποίηση της απόφασης της Μητρόπολης, για να απομακρύνει αλλά και να περιορίσει απ΄τα καθήκοντά του τον ιερέα.
Επίσημη εξήγηση από τη Μητρόπολη Δημητριάδος δεν υπήρξε, παρά μόνο το λακωνικό σχόλιο τότε στη «ΜΑΓΝΗΣΙΑ», του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, που είπε ότι «η Μητρόπολη είναι αυτή που αποφασίζει» καθώς και ότι «υπάρχουν και αλλού ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν», χωρίς να θελήσει να αιτιολογήσει την απόφαση.
Το ιερό παρεκκλήσι της Π. Γορίτσας (Τρύπας), εξυπηρετείται από τότε, απ΄τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, ενώ ο πατέρας Γεώργιος λειτουργούσε μέχρι την προσωρινή αργία του, στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Άνω Γατζέας, τις Κυριακές.
Καλά γνωρίζοντες ωστόσο την κατάσταση που επικρατούσε, έλεγαν ότι ο τρόπος με τον οποίο ο ιερέας φέρονταν να ενεργεί, δεν ήταν συμβατός με τους κανόνες της εκκλησίας, γι΄αυτό και ζητούσαν επιτακτικά από τη Μητρόπολη, να βάλει τάξη σε «πράγματα τα οποία δε συνάδουν με την εκκλησία».
Την ίδια ώρα όμως, εκατοντάδες ήταν οι πιστοί- φίλοι που έσπευδαν καθημερινά, να ακούσουν το κήρυγμά του, να μιλήσουν, να εμπιστευθούν το πρόβλημά τους, έχοντας βρει στο πρόσωπο του ιερέα, τον άνθρωπο του Θεού, τον οποίον θα μπορούσαν να «στηριχθούν».
Ο παπά Γιώργης, παρουσιάστηκε την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2017 σε ειδικό εκκλησιαστικό ανακριτή που είχε ορίσει η Μητρόπολη για να απολογηθεί. Κατόπιν, το ζήτημα ανατέθηκε σε επίσκοπο, ο οποίος το παρέπεμψε στο Επισκοπικό Δικαστήριο, που έκρινε και την τύχη του ιερέα, ενώ έως χθες, ο ίδιος βρισκόταν σε αργία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.