ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας: Πρότυπα δημοκρατικών δομών αλληλεγγύης, όπως το ΚΕΘΕΑ προκαλούν δυσανεξία στην κυβέρνηση

Συμπαράσταση στο ΚΕΘΕΑ Πιλότος στον Βόλο

Θέση στις διαφαινόμενες αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο ΚΕΘΕΑ παίρνει και ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, ο οποίος σε ανακοίνωσή του επισημαίνει μεταξύ άλλων πως πρότυπα δημοκρατικών δομών αλληλεγγύης, όπως το ΚΕΘΕΑ, προκαλούν δυσανεξία στην κυβέρνηση.
Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει «Ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Μαγνησίας αντιτίθεται στις διαφαινόμενες αλλαγές της κυβέρνησης στο ΚΕΘΕΑ.
Η πρώτη πράξη του δράματος έχει ήδη παιχτεί τον Οκτώβριο του 2019 όπου με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, άλλαξε το δημοκρατικά εκλεγμένο και άμισθο διοικητικό συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ με διορισμένο και έμμισθο σφραγίζοντας τη μετάβαση από ένα αιρετό συμβούλιο εθελοντών σε ένα κομματικά ελεγχόμενο συμβούλιο και προδιαθέτοντας από την αρχή για την αλλαγή της φυσιογνωμίας του κέντρου. Η δημοκρατική αυτή φυσιογνωμία υπήρξε υλοποίηση μίας από τις θεμελιώδεις αρχές του κέντρου, τη δημοκρατική συμμετοχή και την ευθύνη για τη θεραπεία.
Μετά από 1.5 χρόνο, το νέο ΔΣ του ΚΕΘΕΑ προβαίνει σε επιπλέον σαρωτικές αλλαγές στη δομή και τους στόχους του
• Μείωση στις μονάδες πρώτης γραμμής κατά το 1/3 μέσω συγχωνεύσεων ενισχύοντας το συγκεντρωτισμό,
• Εξαφάνιση των θεραπευτικών κοινοτήτων και κατάργηση των επωνυμιών των προγραμμάτων (ΙΘΑΚΗ, ΣΤΡΟΦΗ, ΠΙΛΟΤΟΣ κλπ.) που αποτελούν την ταυτότητα του ΚΕΘΕΑ,
• Τουλάχιστον ασάφεια όσον αφορά στις σκοπιμότητες και στις στοχεύσεις των προγραμμάτων.
Το μόνο που μένει τελικά ίδιο είναι το όνομα του κέντρου, λένε οι άνθρωποι που έχουν αφιερώσει ανιδιοτελώς τη ζωή τους στο κέντρο. Μετά από 34 χρόνια λειτουργίας το ΚΕΘΕΑ έχει αποσπάσει διεθνείς διακρίσεις και έχει δώσει ελπίδα και λύση στο πρόβλημα χιλιάδων ανθρώπων και των οικογενειών τους, αποτελώντας ένα καταξιωμένο μοντέλο λειτουργίας.
Παρά τους όρκους πίστης του Μητσοτάκη στον φιλελευθερισμό αυτές οι καταστροφικές αλλαγές στην λειτουργία του ΚΕΘΕΑ δείχνουν πως το μόνο που εμπνέει πραγματικά την ΝΔ είναι ο κρατισμός παλαιοκομματικού τύπου, το βόλεμα ημετέρων σε έμμισθα ΔΣ και ο ασφυκτικός κεντρικός έλεγχος κάθε κοινωνικής δομής
Είναι φανερό έννοιες όπως κοινότητα, αλληλεγγύη, δημοκρατία, οριζόντιες δημοκρατικές δομές, οργανωτική δομή από τα κάτω προς τα πάνω, είναι έννοιες που δημιουργούν δυσανεξία στη σημερινή κυβέρνηση, για αυτό και αντιτίθεται σε όλους τους θεσμούς που λειτουργούν επιτυχημένα με αυτόν τον τρόπο. Τελικά, η κυβέρνηση δρα ως οδοστρωτήρας όχι μόνο στα εργασιακά αλλά και σε όλα τα κοινωνικά ζητήματα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας συμπαρίσταται στο ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ Βόλου για τη διαφαινόμενη μείωση του ρόλου του στην περιοχή στα πλαίσια της συρρίκνωσης που έχει ήδη αποφασιστεί. Δεσμευόμαστε να κρατήσουμε το θέμα ανοιχτό και να ενημερώσουμε την κοινωνία της Μαγνησίας για τις δυσμενείς επιπτώσεις αυτής της πολιτικής της κυβέρνησης»

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.