Τ.Ε. ΚΚΕ Μαγνησίας: «ΣΔΙΤ για τις φοιτητικές εστίες: προώθηση κερδοφόρων επενδύσεων για τους επιχειρηματικούς ομίλους»

Το γεγονός ότι χρειάστηκαν 20 χρόνια από την ίδρυση του πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο και κάτω από την πίεση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των φοιτητών για να εξαγγελθεί έργο για τη δημιουργία του αυτονόητου: την κατασκευή φοιτητικών εστιών, αποδεικνύει την προτεραιότητα την οποία έχουν οι ανάγκες των νέων των λαϊκών στρωμάτων στους σχεδιασμούς της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή επιτροπή του ΚΚΕ Μαγνησίας, με αφορμή την υπογραφή της διυπουργικής επιτροπής για την υλοποίηση του έργου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην πρώην “Βαμβακουργία”. Όπως αναφέρει η η ανακοίνωση:

Επίσης το γεγονός ότι, για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες, ο τρόπος για να φτιαχτεί το αυτονόητο αυτό έργο είναι να παραδοθεί σε επιχειρηματίες αποτελεί μια τρανή απόδειξη ότι τελικά η κάλυψη των αναγκών αποτελεί τον φερετζέ του πραγματικού στόχου, που είναι η εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
Το έργο για δημιουργία φοιτητικού campus στο Βόλο, στο πρώην εργοστάσιο της Βαμβακουργίας, μέσω Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) σημαίνει ότι ο επιχειρηματίας επενδυτής προσδοκά κέρδη, αφού ο ιδιώτης αναλαμβάνει, όχι μόνο την μελέτη και κατασκευή των εγκαταστάσεων που αφορούν το έργο, αλλά και την χρηματοδότηση, την λειτουργία, την συντήρηση και την εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων, ώστε να επιτύχει την απόσβεση και την επιθυμητή́ απόδοση των κεφαλαίων που επένδυσε στο έργο. Αυτό μεταφράζεται ότι θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη οι λαϊκές οικογένειες είτε απευθείας είτε εμμέσως μέσω της φορολογίας ή άλλων δρόμων. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να καταλήξουν στην τσέπη του επιχειρηματία πολλαπλάσια χρήματα απ’ αυτά που επένδυσε.
Ως εκ τούτου αγγίζει τα όρια της πολιτικής γελοιότητας ο καυγάς ανάμεσα ας ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος έχει την «πατρότητα» του έργου. Εξάλλου το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο της Ε.Ε. και του κεφαλαίου, το πανεπιστήμιο που «χτίζουν» η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι το πανεπιστήμιο υποβάθμισης των προπτυχιακών σπουδών, της εξίσωσής τους με τα κολέγια, της αποσύνδεσής τους από τα εργασιακά δικαιώματα, των διδάκτρων, των απολυμένων καθαριστριών, των εργολάβων, της κατευθυνόμενης έρευνας στα συμφέροντα της αγοράς, των ΣΔΙΤ.
Καλούμε τους φοιτητές και τους εργαζόμενους να εντείνουν τον αγώνα τους για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών και των αναγκαίων εστιών, χωρίς την παράδοσή τους στους επιχειρηματικούς ομίλους, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.