Θετικό το πρόσημο της ΕΒΟΛ παρά την πανδημία

Μετά τις αποδόσεις ρεκόρ του 2019 θετικό διαφαίνεται το 2020

Θετικό είναι το πρόσημο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου και της ΕΒΟΛ για το 2020, παρά την πανδημία του κορωνοϊού, μια μόλις χρονιά μετά τις επιδόσεις ρεκόρ που σημείωσε η τοπική γαλακτοβιομηχανία, η οποία συνεχίζει την κοινωνική της πολιτική με προσφορά εξοπλισμού στις δομές υγείας και τη βοήθεια σε οικογέδν3ειες αγροτών μέσω των Φωτοβολταϊκών Πάρκων.

Σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου Νικήτας Πρίντζος τόνισε ότι στις 27 Αυγούστου έγινε η ετήσια γενική συνέλευση ΕΒΟΛ με καθυστέρηση δύο μηνών εξαιτίας της πανδημίας, όπου ψηφίστηκε ομόφωνα ο ισολογισμός, οι οικονομικές καταστάσεις του 2019 και ο προϋπολογισμός του 2020.

Σύμφωνα με τον κ. Πρίντζο, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου ιδρύθηκε το 1926 και στα 94 χρόνια της λειτουργίας του, η καλύτερη χρονιά ήταν το 2019, μια χρονιά στην οποία σημείωσε ρεκόρ, με τζίρο πάνω από 18 εκ. €, κέρδη πάνω από 3 εκ. €, δανεισμός μηδέν, χρέη μηδέν, ρευστότητα σημαντική και όλοι οι δείκτες στο καλύτερο επίπεδο. Τα αγροτικά προϊόντα και τα κτηνοτροφικά πληρώνονται άμεσα και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία και στις καλύτερες τιμές σε πανελλαδικό επίπεδο κατά τη διάρκεια συγκομιδής του, τόνισε.

Ο πρόεδρος της συνεταιριστικής οργάνωσης επισήμανε ότι τα γαλακτομικά προϊόντα είναι άριστης ποιότητας σε λογικές τιμές και κατακτούν νέες αγορές, ενώ ο ΑΣ Βόλου συνεχίζει να δείχνει το κοινωνικό του πρόσωπο με ιδιαίτερη φροντίδα αυτή τη χρονιά στις υγειονομικές δομές που έχουν ανάγκη λόγω κορωνοϊού και στο πλαίσιο αυτό έγινε προσφορά εξοπλισμού και υλικού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και στο Νοσοκομείο Βόλου, λόγων των αναγκών που είχαν λόγω πανδημίας.
«Το 2020 με τα στοιχεία Α’ εξαμήνου συνεχίζουμε να έχουμε θετικό πρόσημο αλλά όχι του επιπέδου του 2019», επισήμανε ο κ. Νικ. Πρίντζος.

Βοήθεια σε αγροτικές οικογένειες
Αναφερόμενος στα Φωτοβολταϊκά πάρκα της τάξης των 30 εκ. € προς το παρόν με προοπτική να γίνουν 55 εκ. € επένδυση, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού είναι ότι είναι μια μεγάλη επένδυση που θα βοηθήσει 300 οικογένειες αγροτών που συμμετέχουν σε τρεις ενεργειακές κοινότητες που δημιουργήθηκαν από την ΕΒΟΛ και περιλαμβάνουν μέλη του συνεταιρισμού αλλά και εργαζόμενους.
«Σύντομα θα έχουν ένα μικρό αλλά σημαντικό εισόδημα για να ζήσουν στο χωριό τους, να παράγουν, και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους», δήλωσε.
Ήδη, ανέφερε, ξεκίνησαν από προχθές να συνδέονται τα πρώτα φωτοβολταϊκά πάρκα, και εντός Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθούν τα 10 πρώτα, ισχύος 10 Mw και μέχρι Μάιο 2021 θα ολοκληρωθούν και τα 54 Mw, δηλαδή 54 έργα του ενός μεγαβάτ στην περιοχή των δήμων Βόλου και Ρήγα Φεραίου. Σε αυτή την επένδυση που κάνουν οι ενεργειακές κοινότητας στις οποίες συμμετέχουν αγρότες μέλη και εργαζόμενοι, ο Α.Σ. Βόλου συμμετέχει με 20% στην κάθε κοινότητα που σημαίνει ότι θα έχει σημαντικό ετήσιο εισόδημα, ανέφερε ο κ. Πρίντζος.

Νέα προϊόντα και επέκταση του δικτύου
Ο πρόεδρος της ΕΒΟΛ ανέφερε ότι στο επόμενο ενάμιση μήνα θα κυκλοφορήσουν στην αγορά 3-4 νέα προϊόντα, μεταξύ των οποίων και παιδικές κρέμες.
Στο μεταξύ, το δίκτυο πωλήσεων της ΕΒΟΛ επεκτείνεται συνεχώς και πλέον φθάνει σε περιοχές της Ελλάδας όπως η Πελοπόννησος και τα Ιόνια νησιά, γεγονός στο οποίο οφείλεται και η αύξηση του τζίρου της γαλακτοβιομηχανίας.
Στο εργοστάσιο της ΕΒΟΛ στο Βόλο, η παραγωγή συνεχίζεται χωρίς διακοπή, με όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας εργαζομένων, αγροτών και πελατών.
Ήδη στα γραφεία μπήκαν γυάλινα διαχωριστικά που δεν επιτρέπουν την άμεση επαφή μεταξύ των ανθρώπων, ενώ στην εξωτερική πλευρά του εργοστασίου τοποθετήθηκαν εξωτερικές σκάλες, από τις οποίες έχουν πρόσβαση με τα γραφεία οδηγοί, αγρότες και άλλοι συναλλασσόμενοι.

Να συνδράμει η Πολιτεία στους αγρότες
Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού επανέλαβε για ακόμα μια φορά ότι ο αγροτικός κόσμος περνάει δύσκολα, κάθε χρόνο χειρότερα και η Πολιτεία έχει βαριά ευθύνη και αν συνεχιστεί η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη σύντομα.
Σύμφωνα με τον κ. Πρίντζο, η Πολιτεία πρέπει να ξεκαθαρίσει η πολιτεία τι γεωργία και κτηνοτροφία θέλει. Τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου δεν λύνονται σε συνέδρια και ημερίδες. «Αν δεν ληφθούν σήμερα και όχι αύριο πολύ σημαντικές αποφάσεις στον αγροτικό τομέα η κατάσταση θα είναι τραγική», τόνισε.

Ο κ. Πρίντζος εξέφρασε λύπη διότι αρκετοί άρχοντες της Πολιτείας καταφέρονται εναντίον των φωτοβολταϊκών πάρκων και της ενέργειας που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση να αναδείξει σε επίπεδο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
«Αναφέρονται πολλοί στην υπόθεση της γης υψηλής παραγωγικότητας. Ότι η εθνική παραγωγική ικανότητα χώρας θα μειωθεί. Εκπλήσσομαι που τα λένε άνθρωποι πολιτικής. 37 εκ. στρέμματα έχει η Ελλάδα και οι αγρότες καλλιεργούν τα 19 και τα υπόλοιπα ανήκουν στο Δημόσιο. Μιλάμε για ποσοστό 1% της καλλιεργήσιμης γης, που μπορεί να γίνει φωτοβολταϊκά πάρκα. Η Μαγνησία έχει 6.500 στρέμματα να κάνει φωτοβολταϊκά, ενώ 200.000 στρέμματα στο νομό ανήκουν στο δημόσιο. Και αυτά ποιος θα τα καλλιεργήσει, ο σε λίγο γηρασμένος πληθυσμός;», διερωτήθηκε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Πολιτεία θα έπρεπε να βοηθήσει αγρότες με ένα Φ/Β ένα πάρκο να έχει εισόδημα να ζήσει. Ισχυρίστηκε δε ότι πρέπει να πάμε σε συμπληρωματική γεωργία, ώστε ο αγρότης να έχει ένα ακόμη συμπληρωματικό εισόδημα (της τάξης των 5.000 ως 8.000 € ετησίως), κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει περιφερειακή ανάπτυξη. Επειδή όμως δεν υπάρχει θα πρέπει να βοηθήσει η πολιτεία, ώστε οι αγρότες να μείνουν στα χωριά, να καλλιεργήσουν, να μην ερημώσουν και να μην γίνονται ξανά τσιφλίκια.

Ο κ. Πρίντζος έθεσε ξανά το θέμα των 12.000 στρ. της Κάρλας είπε ότι κατέθεσε πρόταση ο Αγροτικός Συνεταιρισμός να γίνει παραχώρηση για να καλλιεργεί ζωοτροφές που θα δίνει δωρεάν στους κτηνοτρόφους των Παρακάρλιων χωριών, αλλά ακόμη δεν έχει προχωρήσει, εδώ και έξι χρόνια λόγω του θεσμικού πλαισίου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.