Το όνομα του Γεώργιου Καραμάνη παίρνει κι επίσημα το Γυμνάσιο Αγριάς

Μετά από πρόταση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, αλλά και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να δώσει το όνομα του Πηλιορίτη γιατρού Γεώργιου Καραμάνη στο Γυμνάσιο Αγριάς .

Ο Γεώργιος Καραμάνης καταγόταν  από το μαρτυρικό χωριό,  Δράκεια, όπου τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο και στον Βόλο το Γυμνάσιο. Συνέχισε τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά την αποφοίτησή του επέστρεψε στη γενέτειρά του για να κάνει πράξη τα όνειρά του, τα φιλάνθρωπα αισθήματά του για προσφορά και ανακούφιση των συνανθρώπων του, σε μια εποχή που η μάστιγα της φυματίωσης είχε πάρει μορφή πανδημίας. Δεκάδες ασθενείς χάνονταν καθημερινά από την ασθένεια της φυματίωσης, που θέριζε ανθρώπινες ζωές.

Στις 9 Μαΐου του 1907 αγόρασε στα Χάνια Πηλίου ένα χάνι το οποίο επισκεύασε και το μετέτρεψε σε θεραπευτήριο φυματικών, το περιώνυμο Σανατόριο, που για 60 χρόνια λειτούργησε, με τη δική του πάντα επίβλεψη, υποδειγματικά.

Η Αννα Καμπανάρη, σύζυγος του Καραμάνη με πρωτοβουλία της, στον ίδιο χώρο του σανατορίου, ίδρυσε ένα άλλο παράλληλο ίδρυμα, το Πρεβαντόριο «Χελιδόνια». Ένας πρότυπος και φιλόξενος παιδικός σταθμός για τα παιδιά των νοσηλευομένων, καθώς και για παιδιά φτωχών οικογενειών από το γειτονικά χωριά του Πηλίου.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.