Τη σημαντικότητα της φύλαξης των πανεπιστημιακών κτηρίων και όχι την επιλογή αστυνόμευσης όλων, φοιτητών και καθηγητών, τόνισε η κ. Βανέσσα Κατσαρδή, μιλώντας στο magnesianews.gr, με αφορμή την αυριανή εκδίκαση της υπόθεσης σχετικά με την αίτηση από πλευράς πανεπιστημιακών Συλλόγων, που τίθενται κατά της πρόσληψης Ειδικών Φρουρών στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. Η Επίκουρη Καθηγήτρια στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αναφέρθηκε στα τεκταινόμενα της χθεσινής συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε από όλους τους προσφεύγοντες Συλλόγους σχετικά με το θέμα, και στα ατράνταχτα επιχειρήματά τους.
Όπως είπε η κ. Κατσαρδή χθες τονίστηκε για ακόμα μια φορά ότι σε κανένα άλλο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο δεν υπάρχει ειδικός φρουρός και πανεπιστημιακή αστυνομία, με εξαίρεση τα πανεπιστημιακά ιδρύματα των γειτόνων μας, στην Τουρκία, «και πιστεύω πως κανείς μας δεν θέλει να μοιάσει με την Τουρκία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος. Στη συνέχεια στη συνέντευξη Τύπου ειπώθηκε το επιχείρημα της απουσίας εγκληματικότητας και παραβατικότητας εντός των πανεπιστημίων σε βαθμό που χρήζει αστυνόμευσης, ενώ, μάλιστα, οι προσφεύγοντες Σύλλογοι επεσήμαναν ότι η επιλογή της πανεπιστημιακής αστυνομίας θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα. «Θα είναι σαν μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία», όπως τη χαρακτήρισε η κ. Κατσαρδή. Σχετικά με το νομικό επιχείρημα των Συλλόγων που τίθενται κατά της Προκήρυξης για την πρόσληψη Ειδικών Φρουρών, η πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι προσκρούει στο Άρθρο 16 του Συντάγματος, που σχετίζεται με την αυτοδιοίκηση του Πανεπιστημίου.
Το 1/3 των λειτουργικών εξόδων των πανεπιστημίων θα πεταχτεί σε αυταρχισμό»
«Τα λειτουργικά έξοδα όλων των Πανεπιστημίων της χώρας ανέρχονται στο ποσό των 90 εκ. ευρώ. Το κόστος όλης της ιστορίας με την πανεπιστημιακή αστυνομία θα ανέρχεται στα 30 εκ. ευρώ. Το 1/3 όλων των λειτουργικών εξόδων των πανεπιστημιακών φορέων θα πεταχτεί σε έναν αυταρχισμό», εξηγεί η ίδια η κ. Κατσαρδή για να ενδυναμώσει το επιχείρημα της απουσίας χρησιμότητας της αστυνόμευσης και να τονίσει εκ νέου ότι υπάρχει ανάγκη χρηματικής ενίσχυσης, ανθρωπίνου δυναμικού και πόρων για αγορά μηχανημάτων. «Δεν γίνεται να είμαστε πρωταθλητές στην αστυνομία και να πιάνουμε πάτο στην πανεπιστημιακή χρηματοδότηση», υπογραμμίζει η πρόεδρος.
Η επίκουρη Καθηγήτρια εκτιμά ότι η αυριανή μέρα της εκδίκασης της υπόθεσης θα κυλήσει αισιόδοξα, βασιζόμενη στην σημαντικότητα των νομικών στοιχείων που θα παραθέσουν. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, παρουσιάζεται επιφυλακτική λόγω της πολιτικής χροιάς του θέματος, γεγονός που ενισχύει την πιθανότητα ενός αρνητικού αποτελέσματος.
Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι αύριο δεν εκδικάζεται μόνο το θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας , αλλά το θέμα της γενικότερης αστυνόμευσης με τοποθέτηση καμερών και καρτών εισόδου και εξόδου στα πανεπιστημιακά κτήρια. Μάλιστα, η κ. Κατσαρδή στοχεύει στο κύριο πρόβλημα των πανεπιστημίων γενικότερα και της Θεσσαλίας ειδικότερα, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται φύλαξη το κτήριο και οι εγκαταστάσεις και όχι αστυνομία. Όπως εξήγησε η ίδια, το τελευταίο διάστημα έγιναν πολλές νυχτερινές απόπειρες κλοπής των κτηρίων. «Θέλουμε φύλαξη και όχι αστυνόμευση και αυταρχισμό», τονίζει η πρόεδρος.
Τέλος, τόνισε ότι ο νόμος, που εμπεριέχει πολλά παρακλάδια, καταργεί το δημοκρατικό πανεπιστήμιο και αλλάζει εν γένει τη διοίκηση των πανεπιστημίων, η οποία μέχρι τώρα εκλεγόταν δημοκρατικά. Ταυτόχρονα, βολιδοσκοπεί να δώσει τη διαχείριση των ερευνητικών πόρων σε μάνατζερ, «εφόσον εκεί ΄΄παίζονται΄΄ πολλά χρήματα», καταλήγει η κ. Κατσαρδή.






























