Βόλος: Καθαρίστρια έπεσε από σκαλιά σχολείου και έσπασε το χέρι της

Τη Δημοτική Αρχή Βόλου καταγγέλλει το Σωματείο Καθαριστριών Μαγνησίας

Η Διοίκηση του Σωματείου Καθαριστριών – ων Ν. Μαγνησίας καταγγέλλει για ακόμα μια φορά την Δημοτική Αρχή Βόλου για την εντατικοποίηση της εργασίας των σχολικών καθαριστριών και την έλλειψη μέτρων προστασίας στα δημόσια σχολεία.

Όπως καταγγέλλει, στο Γυμνάσιο Ιωλκού στον Αγ. Ονούφριο, είχαμε ακόμη έναν σοβαρό τραυματισμό καθαρίστριας, η οποία γλίστρησε στα σκαλιά του σχολείου, με αποτέλεσμα να χτυπήσει στο κεφάλι και να σπάσει το χέρι της. «Κι αυτός ο τραυματισμός είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας των σχολικών καθαριστριών, οι οποίες σε 5,5 ώρες καλούνται να καθαρίσουν αμέτρητα τετραγωνικά μέτρα αιθουσών και κοινόχρηστων χώρων. Μάλιστα η συγκεκριμένη εργαζόμενη στην καθαριότητα είχε στην ευθύνη της, εκτός από τον καθαριότητα του Γυμνασίου, και τον καθαριότητα ενός Νηπιαγωγείου, σε καθημερινή βάση», αναφέρει το Σωματείο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, παρά το γεγονός ότι από την έναρξη της νέας χρονιάς επισημάναμε την άμεση ανάγκη για σχολικές καθαρίστριες με πλήρες ωράριο απασχόλησης εργασίας, η δημοτική αρχή Βόλου μείωσε το χρόνο απασχόλησης σε 5,5 ώρες, εντατικοποιώντας την εργασία τους, μειώνοντας το μισθό τους και αφαιρώντας από τις καθαρίστριες τα δικαιώματα από τη βαριά και ανθυγιεινή εργασία. Μετέτρεψε τις καθαρίστριες και το σώμα τους σε «ανθρώπινο λάστιχο» με την επέκταση των «ευέλικτων» μορφών εργασίας, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου με 5,5 και 3 ωρών, εγκυμονώντας κινδύνους και τραυματισμούς στους χώρους δουλείας από την εντατικοποίηση για την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας.
Η Διοίκηση του Σωματείου επικοινώνησε με την υπηρεσία Επιθεώρησης Εργασίας νομού Μαγνησίας και ζήτησε να διευρυνθεί έλεγχος και να γίνει αυτοψία του συμβάν, για να παρθούν άμεσα από το Δήμο τα αναγκαία μέτρα προστασίας, για να αποφύγουμε στο μέλλον τα χειρότερα, εκφράζει συμπαράσταση και αλληλεγγύη στη συναδέλφισσα και εύχεται τη γρήγορη ανάρρωσή της.

Οι καθαρίστριες τονίζουν ότι η μόνη ρεαλιστική απάντηση, τόσο στο πρόβλημα της επαρκούς καθαριότητας των σχολείων όσο και στο εργασιακό ζήτημα των εργαζομένων, είναι η άμεση μονιμοποίηση όλων των καθαριστριών σε όλα τα σχολεία, με πλήρη απασχόληση, στην κάλυψη των μεγάλων κενών που υπάρχουν στα σχολεία, πολύ περισσότερο σήμερα που βρισκόμαστε σε συνθήκες πανδημίας και ζητούν:
 Ανανέωση όλων των συμβάσεων με πλήρες ωράριο εργασίας, χωρίς τα 3ωρα και 5,5ωρα της μερικής απασχόλησης για όλους τους εργαζόμενους.
 Πρόσληψη επιπλέον προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
 Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων καθαριστριών,χωρίς όρους, προϋποθέσεις και αποκλεισμούς εργαζόμενων.
 Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.