Υψηλά στη Μαγνησία καρκίνοι του ήπατος, του οισοφάγου και εγκεφαλικά

Όπως επισημάνθηκε στην παρουσίαση της επιδημιολογικής μελέτης

Αυξημένοι εμφανίζονται στη Μαγνησία, σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, οι καρκίνοι του ήπατος και του οισοφάγου, όπως και τα εγκεφαλικά, ενώ μετά την κρίση του 2010 παρατηρείται μεγάλη αύξηση και στην χρήση του αλκοόλ, σύμφωνα με την επιδημιολογική μελέτη που διεξήγαγε το Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που βασίστηκε σε στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για τα τελευταία 10 χρόνια καθώς και των Νοσοκομείων Βόλου και Πανεπιστημιακού Λάρισας. Οι επιστήμονες ήταν και καθησυχαστικοί, τονίζοντας ότι η εικόνα της έρευνας για τη Μαγνησία είναι γενικά καλή, δεν βρέθηκε κάτι ανησυχητικό αναφορικά με τα υπόλοιπα νοσήματα.

Στην εκδήλωση παρουσίασης της επιδημιολογικής μελέτης, μερικοί καρκίνοι είναι αρκετά υψηλότεροι, όπως αυτός του ήπατος, δύο με τρεις φορές πάνω από την υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ η ηπατοπάθεια και η κίρρωση του ήπατος, είναι στην περιοχή μας δύο φορές παραπάνω από τον πανελλαδικό μέσο όρο, με πιθανή αιτιολογική συσχέτιση την κατανάλωση αλκοόλ. Ο καρκίνος του ήπατος παρουσίασε μία πτωτική τάση μέχρι το 2010 και στη συνέχεια άρχισε να ανεβαίνει όπως και η κατάχρηση αλκοόλ.
Ακόμη, σε μία άλλη Πανελλαδική μελέτη νοσηρότητας που έγινε το 2014, σε δείγμα 6000 ατόμων στη Μαγνησία παρατηρήθηκαν τα υψηλότερα ποσοστά ηπατίτιδας Β’, γύρω στο 4% πάνω από την υπόλοιπη χώρα.
Επίσης, στο Ν. Μαγνησίας, παρατηρείται σημαντικά υψηλότερη νοσηρότητα και θνησιμότητα, εκτός του καρκίνου του ήπατος και στον καρκίνο του οισοφάγου σε όλη τη Μαγνησία, με μεγαλύτερα ποσοστά στο Δήμο Βόλου ενώ η περιοχή που δίνει τα περισσότερα εγκεφαλικά είναι αυτή της Μακρινίτσας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της επιδημιολογικής μελέτης, καταγράφηκαν 45% περισσότεροι θάνατοι στη Μαγνησία από κακοήθη νεοπλάσματα του οισοφάγου, ενώ μόνο στον Δήμο Βόλου τα περιστατικά θανάτων από κακοήθη νεοπλάσματα είναι 14% περισσότερα από την υπόλοιπη Ελλάδα. Επίσης, αυξημένοι κατά 24% είναι οι θάνατοι από κακοήθη νεοοπλάσματα οργάνων του πνευμονικού συστήματος στον ανδρικό πληθυσμό της Μαγνησίας, ενώ καταγράφηκαν περιοχές με αυξημένα κρούσματα καρκίνου του εγκεφάλου, όπως η Μακρινίτσα.

Οι φορείς που συνεργάστηκαν για τη μελέτη είναι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας το «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, που τη χρηματοδότησε, ενώ η παρουσίαση των αποτελεσμάτων έγινε παρουσία των πολιτικών αρχών, της επιστημονικής κοινότητας και λιγοστού κόσμου.

Θα συνεχιστεί η μελέτη
Η έρευνα δεν ανιχνεύει τις αιτίες που προκαλούν τη νοσηρότητα, παρά μόνο αποτυπώνει την κατάσταση και εντοπίζει τις διαφορές σε σύγκριση με άλλες περιοχές της χώρας. Σε επόμενη φάση θα αναζητηθούν και οι αιτίες.
Σύμφωνα με τον Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, καθηγητή υγιεινής και επιδημιολογίας του ιατρικού Τμήματος του Π.Θ., στόχος της μελέτης ήταν να γίνει μια αποτύπωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας σε όλη τη Θεσσαλία.
Ο ίδιος έδωσε και μια νότα αισιοδοξίας, λέγοντας ότι γενικά η εικόνα της έρευνας για τη Μαγνησία είναι καλή, καθώς δεν βρέθηκε κάτι ανησυχητικό αναφορικά με τα υπόλοιπα νοσήματα, ενώ διευκρίνισε ότι στην έρευνα περιλαμβάνονται άτομα όλων των ηλικιών και παιδιά.

«Σε μια Ελλάδα που οι μύθοι τρέχουν πιο γρήγορα από την πραγματικότητα, μια τέτοια μελέτη έρχεται να βάλει τέλος στην παραφιλολογία. Έχουμε μια Περιφέρεια που πρωτοπορεί» δήλωσε ο πρύτανης του Π.Θ. Ζήσης Μαμούρης και ευχαρίστησε τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην διεξαγωγή της μελέτης.

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη υπογράμμισε ότι η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας με το ποσό των 30.000 € και ότι τα πορίσματα θα χρησιμοποιηθούν ως επιστημονικά δεδομένα για να συνεχιστεί η έρευνα και να εντοπιστεί η γενεσιουργός αιτία της νοσηρότητας. «Αφουγκραζόμενη τις ανάγκες των πολιτών και συνεργαζόμενη με τους επιστημονικούς φορείς, η Περιφέρεια δεσμεύεται ότι αυτή θα είναι η αρχή παράλληλων ενεργειών ώστε να ολοκληρωθεί η έρευνα αυτή», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθύμιος Τσάμης υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική προσπάθεια και, μάλιστα, πρωτοποριακή για όλη την Ελλάδα. «Αυτή η πρώτη αποτίμηση των προβλημάτων θα πρέπει να ολοκληρωθεί και να συνεχιστεί η προσπάθεια με τη λειτουργία ενός παρατηρητηρίου υγείας, ώστε να έχουμε καλύτερη εικόνα για το τι συμβαίνει στην περιοχή μας», τόνισε και πρόσθεσε ότι τα στοιχεία που προέκυψαν είναι πολύ σημαντικά και αυτό επιτεύχθηκε επειδή υπήρξαν συνέργειες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.