Εντολή συμφωνίας χωρίς να αποκλείεται ρήξη

Με μία σαφή εντολή -παρά την επίδειξη δύναμης των στελεχών εκείνων που δεν αποκλείουν τη ρήξη με τους δανειστές- υπέρ της επίτευξης συμφωνίας, «έφυγε» ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από τη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο κατά τη διάρκεια των ομιλιών όσο και όσων προηγήθηκαν της ψηφοφορίας για το Σχέδιο Απόφασης, η πλευρά της μειοψηφίας απέφυγε να ανεβάσει τους τόνους και αρκέστηκε να θέσει προς ψήφιση τροπολογία καταμετρώντας επί της ουσίας της δυνάμεις της στο εσωκομματικό «πόκερ».
Τελικά όπως ομολογεί κορυφαίο κομματικό στέλεχος, το 55% υπέρ της πρότασης Τσίπρα και το 45% υπέρ της τροπολογίας «Λαφαζάνη», άφησε και τις δύο πλευρές ικανοποιημένες: από τη μία το Μέγαρο Μαξίμου βλέπει με ικανοποίηση ότι αν πετύχει μια συμφωνία με όσα έχει ήδη «δώσει», αυτή θα ψηφιστεί χωρίς προβλήματα, και από την άλλη η μειοψηφία κατέγραψε ισχυρή υποθήκη για το μέλλον.
Άλλωστε, έλεγε χθες το βράδυ στέλεχος των λεγόμενων προεδρικών, η αναφορά στο Σχέδιο Απόφασης ότι «η πληρωμή μισθών και συντάξεων έχει απόλυτη προτεραιότητα έναντι των δόσεων των δανείων», ήταν ένα ισχυρό μήνυμα προς την πλευρά των δανειστών, αλλά και προς το εσωτερικό του κόμματος, «που δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητο απ’ όσους επιχειρηματολογούν υπέρ της ρήξης».
Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, «απομένει τώρα στην κυβέρνηση να φτάσει εντός της εβδομάδας σε έναν αποδεκτό συμβιβασμό με χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, με πρόβλεψη για αναδιάρθρωση του χρέους και ένα ισχυρό πακέτο δημόσιων επενδύσεων σε υποδομές και τεχνολογίες».
Η «μπάλα», όπως είναι φυσικό, περνά στα τεχνικά κλιμάκια στο Brussels Group και στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, που θα συνεδριάσουν εκ νέου αύριο Tρίτη στις Βρυξέλλες, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο συνεδρίασης μέσω τηλεδιάσκεψης και σήμερα.
Κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι το εύρος των εκκρεμών ζητημάτων έχει μειωθεί σε σημαντικό βαθμό και η επίτευξη συμφωνίας ως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας σε τεχνικό επίπεδο είναι πιθανή.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.