Η καινοτομία σύμμαχος της επιχειρηματικότητας στη Μαγνησία για την οικονομική της ενίσχυση

Χρηματοδότηση ύψους 200.000 ευρώ σε κάθε μικρομεσαία επιχείρηση με καινοτόμο πλάνο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στον Βόλο η ημερίδα διαβούλευσης που ξεκίνησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας με στόχο να καταγραφούν οι απόψεις επιχειρήσεων, φορέων και πολιτών και να ληφθούν υπόψιν στη διαμόρφωση των δράσεων για την επιχειρηματικότητα και την Καινοτομία-Έρευνα του Περιφερειακού Προγράμματος «Θεσσαλία» 2021-2027. Ουσιαστικά η Περιφέρεια Θεσσαλίας άκουσε τους φορείς, τους επιχειρηματίες αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τα δυνατά σημεία της κάθε περιοχής, ώστε να προκηρυχθούν προγράμματα για την στήριξη της επιχειρηματικότητας από το ΠΕΠ Θεσσαλίας, που θα ανέρχονται στα 70 εκ. Ευρώ. Στόχος είναι η ενίσχυση των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχοντας μία καινοτόμα ιδέα για την επιχείρησή τους μπορούν να επιδοτηθούν άμεσα με το ποσό των 200.000 ευρώ.

Εξηγώντας την διαδικασία ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας που βρέθηκε στον Βόλο επεσήμανε ότι οι ημερίδες διαβούλευσης στα πλαίσια του θεσμού “Έξυπνη Εξειδίκευση” πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις Οδηγίες της Κομισιόν και του ΠΕΠ.

“Από τις αρχές Γενάρη μπήκαμε σε μια διαδικασία για να αναδείξουμε τα δυνατά σημεία κάκε περιοχής ώστε να μπορέσουμε να προκηρύξουμε τα προγράμματα της επιχειρηματικότητας, που είναι ένα μεγάλο κομμάτι του ΠΕΠ 2021-2027 γύρω στα 70 εκ. ευρώ, που θα αφορούν τομείς όπως αγροδιατροφή, υγεία, τουρισμός, μέταλλο, τεχνολογία πληροφορικής”, σημείωσε ο κ. Κουρέτας τονίζοντας ότι οι ημερίδες διαβούλευσης με τους φορείς της επιχειρηματικότητας ολοκληρώνονται στις 30 Απριλίου κι έπειτα ξεκινάει η διαδικασία να προκηρυχθούν αυτά τα προγράμματα που αφορούν κυρίως την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Η επιχειρηματικότητα της Θεσσαλίας πολύ γρήγορα θα ανακάμψει

Ο Περιφερειάρχης με αφορμή το ΠΕΠ Θεσσαλίας και τα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η επιχειρηματικότητα στην Θεσσαλία μπορεί να έχει πληγεί λόγω των καταστροφών του περσινού Σεπτέμβρη, ωστόσο γρήγορα θα ανακάμψει.

“Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα μας ενδιαφέρει πάρα πολύ, είναι μοχλός ανάπτυξης και είναι στις προτεραιότητές μας μαζί με τα κοινωνικά προγράμματα του ΕΣΠΑ και φυσικά και με τα χρήματα που θα δαπανήσουμε για την ανθεκτικότητα της Θεσσαλίας, στην προσπάθεια να χτίσουμε μία καλύτερη Θεσσαλία ώστε να αντέχει σε προκλήσεις κυρίως περιβαλλοντικές. Ο επιχειρηματικός κόσμος έχει υποστεί μεγάλη ζημιά από πέρυσι, αλλά θεωρώ ότι η δομή του ΑΕΠ της Θεσσαλίας έχει πολύ μεγάλη σχέση με την αγροδιατροφή και με τον τουρισμό, έχει διαφορετικό μείγμα από τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας πιστεύω ότι πολύ γρήγορα θα ανακάμψει”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι η Περιφέρεια θα φροντίσει τα κονδύλια του ΠΕΠ να απορροφηθούν δίκαια και σωστά με τρόπο ανταγωνιστικό, ώστε οι εταιρείες που είναι καλές να γίνουν καλύτερες κι αυτές που είναι μικρές να αναπτυχθούν καλύτερα.

Τουρισμός και μέταλλο ενισχύονται στη Μαγνησία

Σε ότι αφορά τους άξονες, τα “δυνατά χαρτιά” κάθε περιοχής, ο κ. Κουρέτας αναφέρθηκε στον τουρισμό και το μέταλλο, που είναι δύο τομείς που η Μαγνησία, όπως σημείωσε έχει μεγάλη εξειδίκευση.

“Στον τουρισμό και στο μέταλλο, που είναι δυο τομείς που έχει μεγάλη εξειδίκευση η Μαγνησία, είναι πρώτη, μας ενδιαφέρει πολύ να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις του τουρισμού και ειδικά τώρα που έχουν πληγεί από την μεγάλη ζημιά πέρυσι όπως και τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με το μέταλλο.

Το κομμάτι των χρημάτων που αφορά στον τουρισμό και στο μέταλλο είναι σχεδόν το ¼ απ’ όλο το ποσό, ίσως και παραπάνω και θα αφορά περιοχές που έχουν εξειδίκευση όπως η Μαγνησία”, συμπλήρωσε.

Χρηματοδότηση 200.000 ευρώ σε κάθε επιχείρηση με καινοτόμα ιδέα ανάπτυξης

Για το πρόγραμμα μίλησε και ο κ. Δημήτρης Λεωνίδας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πρόεδρος του Περιφερειακού συμβουλίου έρευνας και καινοτομία της Περιφέρειας Θεσσαλίας τονίζοντας ότι τον Ιούνιο θα προκηρυχθούν περίπου 25 εκ σε διάφορα προγράμματα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων προς την κατεύθυνση της καινοτομίας και της έξυπνης εξειδίκευσης.

Εξήγησε ότι ένας μικρός επιχειρηματίας μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα έχοντας όφελος 200.000 ευρώ. “Κάθε επιχειρηματίας μπορεί να επιδοτηθεί αρκεί να έρθει με μια καινοτόμα πρόταση. Να έρθει να καταθέσει την καινοτομία του, την πρότασή του και θα την αξιολογήσουμε και εάν είναι καινοτόμα, που πιστεύω ότι οι Θεσσαλοί είναι, και θα χρηματοδοτηθεί άμεσα.

Θέλουμε ιδιαίτερα τους μικρούς, τους μικρομεσαίους που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας στη Θεσσαλία”, επεσήμανε ο κ. Λεωνίδας χαρακτηριστικά.

Σημείωσε τέλος ότι ιδιαίτερα για τη Μαγνησία υπάρχουν δύο θεματικοί άξονες, ο “Τουρισμός- Πολιτισμός” και “Βιομηχανία- Μέταλλο – Υλικά”, καθώς υπάρχει εξειδίκευση των επιχειρήσεων σε αυτούς. Παράλληλα όμως υπάρχει και ο άξονας “Αγροδιατροφή, Αλιεία, Κτηνοτροφία” που κι εκεί υπάρχουν πολλές μονάδες που μπορούν να συμμετάσχουν.

Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.