«Πέταξε» μακριά από τη Ν. Αγχίαλο η Ryanair

Εκτός πλάνων το αεροδρόμιο για το 2015 επτά οι προορισμοί Πανελλαδικά

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος «διαζυγίου», επιβεβαιώνεται με τον πιο επίσημο τρόπο, καθώς η ιρλανδική χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρία Ryanair, αφήνει εκτός πλάνων το αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου για το 2015, καθώς στους προορισμούς που ανακοινώθηκαν στην ιστοσελίδα της εταιρίας, το τοπικό αεροδρόμιο δεν αναφέρεται πουθενά, τη στιγμή που από την Ελλάδα γίνονται πτήσεις από επτά πόλεις προς χώρες της Ευρώπης, ενώ ξεκινάει πτήσεις προς την Πάφο της Κύπρου. Η εξέλιξη αυτή θα σημάνει την κατά πολύ αποδυνάμωση του τοπικού αεροδρομίου, στο οποίο ποντάρουν οι φορείς για περαιτέρω ανάπτυξη μέσω του τουρισμού, καθώς η εταιρία έφερνε περίπου 15.000 επιβάτες ετησίως στην περιοχή.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της αεροπορικής εταιρίας, η λίστα των πόλεων της Ελλάδας που θα αποτελέσουν προορισμούς για το 2015 είναι επτά και συγκεκριμένα Αθήνα, Ζάκυνθος, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Κρήτη, Κως και Ρόδος, ενώ πουθενά δεν αναφέρεται η Ν. Αγχίαλος και η Κεντρική Ελλάδα.

Ο αερολιμενάρχης Ν. Αγχιάλου Κώστας Ευσταθίου, δήλωσε στο www.magnesianews.gr, ότι από την ενημέρωση που γίνεται στο αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου, τις ημέρες αυτές, όπου οι εταιρίες γνωστοποιούν το πλάνο των πτήσεων για την φετινή τουριστική περίοδο, απουσιάζει η Ryanair.

Αιτία της διακοπής των δρομολογίων από και προς τη Ν. Αγχίαλο, φαίνεται ότι είναι η αδυναμία εκ μέρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας, να συνεχίσει το πρόγραμμα προβολής της Ryanair, λόγω μη έγκρισης των κονδυλίων από το ελεγκτικό συνέδριο.
Η εταιρία, που ξεκίνησε τα δρομολόγια στο αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου τον Μάιο του 2010, εκβίαζε την Περιφέρεια Θεσσαλίας, από τον Σεπτέμβριο του 2013 με διακοπή των πτήσεών της, αν δεν υπέγραφε το πρόγραμμα προβολής στην εταιρία ύψους 2 εκ. € για τρία χρόνια.

123.000 € για προώθηση του αεροδρομίου
Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, 24 Ιουλίου 2014, με αναδρομική ισχύ από 01-04-2014, αποφάσισε την τροποποίηση των όρων της σύμβασης της 19-10-2011 μεταξύ της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Airport Marketing Services Ltd (AMS) που αφορά στη διαφημιστική προβολή στην ιστοσελίδα της αεροπορικής εταιρείας Ryanair (μέσω της AMS) για την προώθηση-προβολή του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου και της αεροπορικής σύνδεσής του με τα αεροδρόμια Ρώμης (Ciampino) και Βρυξελλών (Charleroi), μέσω διαφημιστικής προβολής στην ιστοσελίδα της αεροπορικής εταιρείας Ryanair. Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Θεσσαλία είχε εγκρίνει τη διάθεση πίστωση και τη δαπάνη ποσού 123.000 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23% για την προώθηση-προβολή του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου και της αεροπορικής σύνδεσής του με το αεροδρόμιο Βρυξελών (Charleroi) μέσω διαφημιστικής προβολής στην ιστοσελίδα της αεροπορικής εταιρείας Ryanair.

Το χρονικό του διαζυγίου
Με ανακοίνωσή της η Ryanair, είχε ανακοινώσει ότι θα σταματήσει πρόωρα (στις 17 Σεπτεμβρίου 2013) έξι πτήσεις της από και προς τη Ν. Αγχίαλο από Βρυξέλες, Φρανκφούρτη, Μιλάνο “με αποτέλεσμα να χαθούν 50.000 επισκέπτες, πάνω από 16 εκ. € τουριστικών εσόδων και διατήρηση 50 θέσεων εργασίας, έπειτα από αθέτηση συμφωνίας για διεθνή προβολή των πτήσεων”.

Ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός είχε αντιδράσει και κατηγόρησε την εταιρία ότι ψεύδεται, λέγοντας ότι η Περιφέρεια πληρώνει τη σύμβαση που υπήρχε μέχρι 13 Μαΐου 2013 και έκανε δεκτή τη νέα σύμβαση που απέστειλε και προέβλεπε την καταβολή μέχρι τον Μάιο του 2016, 2 εκ. € με ΦΠΑ. Η Περιφέρεια τους έστειλε τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, διότι το ποσό είναι μεγάλο και πρέπει να εγκριθεί από το ελεγκτικό συνέδριο. Μάλιστα είχε καταγγείλει ότι οι υπεύθυνοι της εταιρίας δεν μπορούσαν να κατανοήσουν ότι άλλαξε η Περιφερειακή Αρχή και στη σύμβαση που έστειλε, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας εμφανίζονταν ο πρώην Νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας.

Αποδυναμώνεται το αεροδρόμιο
Η αρνητική αυτή εξέλιξη έχει συνέπεια να αποδυναμωθεί το αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου. Τονίζεται ότι και η αγγλική εταιρία Monarch ανακοίνωσε τη διακοπή των πτήσεων από το 2015, για το τοπικό αεροδρόμιο, αλλά το ευχάριστο είναι ότι αντικαταστάθηκε ήδη από την εταιρία Enter Air, που θα φέρνει επιβάτες από το Λονδίνο και το Μάντσεστερ, με πτήσεις τσάρτερ.

Σημειώνεται ότι οι πτήσεις της Ryanair ήταν συνολικά 13 την εβδομάδα και συγκεκριμένα κάθε Δευτέρα για Μπέργκαμο, κάθε Τρίτη για Βρυξέλλες, κάθε Τετάρτη για Μπέργκαμο, κάθε Πέμπτη για Φρανκφούρτη και την ίδια ημέρα για Βρυξέλλες, κάθε Παρασκευή για Μπέργκαμο και την ίδια ημέρα επίσης για Μπέργκαμο, κάθε Σάββατο για Βρυξέλλες και κάθε Κυριακή για Φρανκφούρτη.

Το 2014, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, η κίνηση στο αεροδρόμιο Κ. Ελλάδας κυμάνθηκε στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα, καθώς διακινήθηκαν 76432 επιβάτες. Κατά το 2014 πραγματοποιήθηκαν 409 αφίξεις αεροσκαφών, που μετέφεραν 33.500 επιβάτες, ενώ 33.045 επιβάτες αναχώρησαν και 9.887 ήταν διερχόμενοι από το αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου. Πρωταγωνιστικό ρόλο είχε η αεροπορική εταιρία Ryanair, αλλά και η Sky Express, που συνέδεε το αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου με το Ηράκλειο Κρήτης, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και τη Μυτιλήνη.

Στο αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου προσέγγιζαν πέρυσι οκτώ αεροπορικές εταιρίες με 30 κατά μέσο όρο πτήσεις την εβδομάδα. Κάθε Πέμπτη πετούσε για Μόναχο η Germania, που πετούσε επίσης κάθε Παρασκευή για Γκάτγουικ. Κάθε Παρασκευή πετούσε για Άμστερνταμ και Σαντορίνη η εταιρεία Transavia. Επίσης κάθε Παρασκευή πετούσε η Flyniki για Βιέννη, ενώ την ίδια ημέρα πετούσε για Μάντσεστερ και Σκιάθο η Monarch. Κάθε Σάββατο πετούσε για Παρίσι και Μπορντό η εταιρεία Transavia France, ενώ την ίδια ημέρα πετούσε για Βιέννη η Austrian. Ακόμη κάθε Σάββατο πετούσε για Γενεύη η Hop Regional, ενώ δύο πτήσεις είχε η Travelservice για Πράγα και Άμστερνταμ.

Για το 2015 και σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει στο αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου, παραμένουν οι παραπάνω εταιρίες (εκτός της Monarch που αντικαθιστά η Enter Air) και, φυσικά της Ryanair, που όμως έφερνε τους μισούς από τους διακινηθέντες επιβάτες προς το τοπικό αεροδρόμιο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.