Αντίθετη η ΛΑΣ Ν. Πηλίου στις ανεμογεννήτριες

Την πλήρη αντίθεσή της ΛΑΣ Ν. Πηλίου και τη δυσαρέσκεια των κατοίκων του Δήμου Νοτίου Πηλίου έχει προκαλέσει η απόφαση για εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε χωριά του.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Πηλίου αντιτίθεται στην παραχώρηση της δημόσιας περιουσίας στο βωμό της κερδοφορίας των μεγάλων εταιρειών.
Η εισηγητική έκθεση ορίζει την περιοχή του Νοτίου Πηλίου(από Μυριοβρύτη, Αργαλαστή, Λαύκο, Προμύρι, Τισαίο μέχρι και Τρίκερι) για εγκατάσταση σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανεμογεννήτριες.

Σύμφωνα με τη ΛΑΣ, η χρηματοδότηση της εταιρείας που θα αναλάβει το έργο είναι πλουσιοπάροχη (πάνω από 40% της δαπάνης του έργου) όταν την ίδια ώρα αδυνατούν να βρουν τις απαραίτητες πιστώσεις για την στοιχειώδη λειτουργία του Κέντρου Υγείας της περιοχής μας. Επιπλέον υποχρεώνεται η ΔΕΗ να αγοράζει το παραγόμενο ρεύμα σε υπέρογκες τιμές, εξασφαλίζοντας στην εταιρεία το μεγάλο-εύκολο κέρδος (το αντίθετο με την πολιτική εμπορίας των αγροτικών μας προϊόντων), βουλιάζοντας την ΔΕΗ η οποία μετακυλίει το κόστος στους καταναλωτές αυξάνοντας την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η Καταστροφή του Φυσικού Κάλλους της περιοχής η οποία έχει χαρακτηριστεί (με το Τοπικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) ως ”’Τοπία Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους” θα έχει επιπτώσεις τόσο στην ανάπτυξη της περιοχής (Τουρισμός) ,όσο και στην δημιουργία επικίνδυνων φυσικών φαινομένων (Πλημυρών, Λειψυδρίας, καταστροφή πανίδας κ.λ.π).
Η απόφαση παραχώρησης έρχεται σε αντίθεση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Δασών της Περιοχής (Δημόσιο & Ιδιωτικό) στερώντας απ τούς κατοίκους (συνιδιοκτήτες με το Δημόσιο) την ξύλευση.
Επειδή απ την επένδυση αυτή οι κάτοικοι της περιοχής δεν έχουν κανένα όφελος, η ΛΑΣ Ν. Πηλίου αντιτίθεται στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών.

Με γνώμονα ότι η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, η ΛΑΣ τάσσεται υπέρ της Ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μόνο μέσα από ένα ενιαίο αποκλειστικά Δημόσιο Φορέα για φθηνό ρεύμα με προστασία του περιβάλλοντος, διαφύλαξη της ασφάλειας και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. «Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο τέλος απαιτούμε την απομάκρυνση του Υποσταθμού της ΔΕΗ απ’ την κατοικημένη περιοχή του Λαύκου», καταλήγει η ΛΑΣ Ν. Πηλίου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.