Διαδικασία χορήγησης εφάπαξ δημοσίου

Ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστου Μπουκώρου

Ερώτηση κατέθεσαν ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος, μαζί με τον βουλευτή Χίου Ν.Δ. Νότη Μηταράκη, προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ζητώντας να ενημερωθούν για τη διαδικασία χορήγησης εφάπαξ του Δημοσίου, καθώς και για την εφαρμογή της ευνοϊκής διάταξης περί κατά προτεραιότητας χορήγησής του στους ασφαλισμένους με αναπηρία.

Στην ερώτηση των βουλευτών αναφέρονται τα εξής: «Με την παράγραφο 10 του αρ. 35 του ν.4387/2016 προβλέφθηκε ότι την εφάπαξ παροχή του δημοσίου λαμβάνουν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα δικαιούχοι που είναι άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις, ή γονείς αυτών ή άτομα που συνταξιοδοτούνται με βάση ειδικές διατάξεις περί αναπηρίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα (Πρώτο Θέμα, 22/1/2017), η διάταξη του ν.4387/2016 έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα με αδιαφανή τρόπο, οδηγώντας σε εύλογα ερωτήματα ως προς το αν οι αποφάσεις περί της κατά προτεραιότητα χορήγησης εφάπαξ όντως αφορούν σε άτομα που δικαιούνται την ευνοϊκή μεταχείριση.

Με δεδομένο δε ότι:
α) περίπου 55.000 συνταξιούχοι περιμένουν έως 3 και 4 χρόνια να τους χορηγηθεί το εφάπαξ, πολλοί δε εξ’ αυτών έχουν, ή αποκτούν σοβαρά προβλήματα υγείας
β) κατά τη διετία 2015-2016 επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ οι χορηγήσεις εφάπαξ είχαν «παγώσει»,
γ) το διάστημα 2012-2014 επί κυβερνήσεως Σαμαρά σε πολύ δυσμενέστερη δημοσιονομική συγκυρία οι χορηγήσεις εφάπαξ είχαν φτάσει τις 96.750 και το ποσό των 3,1 δις

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1. Πόσες ήταν οι αιτήσεις για κατά προτεραιότητα χορήγηση εφάπαξ βάσει της παρ. 10 του αρ. 35 του 4387/2016;
2. Πόσες από αυτές αφορούσαν αιτήσεις εφάπαξ των ετών 2015-2016 και πόσες προγενέστερες αιτήσεις;

3. Πώς αποδεικνύεται για κάθε μία από τις περιπτώσεις που έγιναν δεκτές για κατά προτεραιότητα χορήγηση εφάπαξ, ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις της παραγράφου 10 του άρθρου 35 του ν. 4387/2016; Με ποια δικαιολογητικά συνοδεύονται οι αιτήσεις αυτές;».

Τέλος, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς να τους χορηγήσουν τα σχετικά έγγραφα που να αποδεικνύουν τον αριθμό αιτήσεων, τις αιτήσεις που έχουν εγκριθεί, καθώς και με ποιες προϋποθέσεις δόθηκαν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.