Mαθήματα στο Θερινό Σχολείο Αστρονομίας

Την ερχόμενη Δευτέρα 6η Ιουλίου αρχίζουν τα μαθήματα 16ου Θερινού Σχολείου Αστρονομίας, από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος της πόλης μας, τα οποία θα γίνονται στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο). Θα λειτουργήσουν πάλι φέτος τρία τμήματα: των αρχαρίων, των προχωρημένων και το νέο τμήμα, το παρατηρησιακό. Όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν το νέο αυτό τμήμα πρέπει να προσέλθουν για να εγγραφούν στις 6:30 μ.μ., διότι στις 7 μ.μ. είναι η έναρξη των μαθημάτων.
Όσοι θα παρακολουθήσουν τα τμήματα Αρχαρίων και Προχωρημένων πρέπει να προσέλθουν στις 8:30 μ.μ για να εγγραφούν, διότι στις 9 μ.μ. αρχίζουν τα μαθήματα, τα οποία θα διδάξουν 10 καθηγητές Πανεπιστημίων και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αστρονόμοι και ερασιτέχνες αστρονόμοι.

Στο τμήμα Αρχαρίων θα διδαχθούν οι στοιχειώδεις γνώσεις ολόκληρης της αστρονομίας, δηλ. το ηλιακό μας σύστημα (Ήλιος, Σελήνη, πλανήτες, δορυφόροι), οι αστέρες, τα νεφελώματα, οι γαλαξίες και το Σύμπαν γενικότερα.
Στο τμήμα των προχωρημένων θα διδαχθούν ειδικά θέματα, όπως Το χάος και η δυναμική των γαλαξιών, Μετεωρίτες και συγκρούσεις αυτών, Αστρονομία ακτίνων – Χ και Μεταβλητοί αστέρες.
Στο νέα Παρατηρησιακό Τμήμα θα διδαχθούν θέματα φωτομετρίας, ουράνια σφαίρα με τις συντεταγμένες, τηλεσκόπια, ηλιακές παρατηρήσεις, παρατηρήσεις πλανητών και βαθέως ουρανού.
Η καθιερωμένη αστροβραδιά του φετινού Θερινού Σχολείου θα γίνει την Παρασκευή, 10η Ιουλίου, στα Χάνια Πηλίου, όπου θα μεταβούν οι σπουδαστές και οι άλλοι ενδιαφερόμενοι με πούλμαν, το οποίο θα ξεκινήσει από το Δημαρχείο στις 9 μ.μ. και θα επιστρέψει λίγο μετά τα μεσάνυχτα, όταν θα έχει τελειώσει και η κοινή συνεστίαση των αστροπαρατηρητών.
Σε ένα διάλειμμα της συνεστίασης θα γίνει και μια ενδιαφέρουσα προβολή για το διαστημικό τηλεσκόπιο Χέρσελ και τα αποτελέσματά του.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.