«Πρέπει να κλείσει το εθνικό χρέος των άταφων ηρώων της Αλβανίας»

Τονίζει ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος

Τη δημιουργία στρατιωτικού κοιμητηρίου στην Κορυτσά και την ταφή των πεσόντων του 1940 στη Βόρειο Ήπειρο ζητά με ερώτηση, προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος, μαζί με τον βουλευτή Κοζάνης Ν.Δ. Γεώργιο Κασαπίδη.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ανοιχτή παραμένει η εθνική εκκρεμότητα των 7.976 «άταφων» πεσόντων στη Β. Ήπειρο, κατά το έπος του 1940. Επί 76 χρόνια, διάσπαρτα οστά βρίσκονται στα πεδία των μαχών και σε ομαδικούς τάφους.

Μετά από επίπονους αγώνες, το εθνικό αυτό χρέος φάνηκε να δρομολογείται με τη σχετική συμφωνία στις 09/02/09 μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για την αναζήτηση, ταυτοποίηση και ενταφιασμό των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτικών. Για το σκοπό αυτό συστάθηκε μικτή επιτροπή Ελλάδας και Αλβανίας, η οποία συνεδρίασε μόνο μια φορά έως σήμερα, ενώ καμία από τις αποφάσεις που ελήφθησαν δεν έχει υλοποιηθεί.

Παρά την καθοριστική παρέμβαση του τέως Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Σούρλα, τις επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις από μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας και ακολούθως τις σχετικές επισημάνσεις της Ελληνικής Πολιτείας προς την αλβανική πλευρά, ουδεμία θετική εξέλιξη δεν προέκυψε έως σήμερα.

Ο σεβασμός στους νεκρούς των μαχών αποτελεί κοινό χαρακτηριστικό όλων των λαών και των πολιτισμών και ιδίως των Ελλήνων. Το εθνικό χρέος απέναντι στους άταφου ήρωες του «Αλβανικού Μετώπου» θα πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα, διότι τα χρονικά περιθώρια άντλησης πληροφοριών από υπερήλικες Βορειοηπειρώτες, για τους προσωρινούς τάφους των πεσόντων, στενεύουν επικίνδυνα.

Τέλος, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό να υλοποιηθούν οι αποφάσεις που ελήφθησαν από τη μικτή ελληνοαλβανική επιτροπή καθώς και να τεθεί εκ νέου το ζήτημα της δημιουργίας στρατιωτικού κοιμητηρίου στην Κορυτσά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.