Αλαλούμ με το άνοιγμα της αγοράς την Κυριακή των Βαΐων στο Βόλο

Ανοικτά πρωί και απόγευμα τα καταστήματα τη Μ. Εβδομάδα

Αναστάτωση επικρατεί στην αγορά, ενόψει της Κυριακής των Βαίων, όπου ενώ η Συνέλευση έλαβε απόφαση για κλείσιμο των καταστημάτων, η παράταξη στην οποία συμμετέχει και ο πρόεδρος του ΕΣΒ αναφέρει ότι όποιος επιθυμεί βάσει του νόμου, μπορεί να ανοίξει το κατάστημά του, αφήνοντας αιχμές για τον τρόπο που ενεργούν κάποιοι απ΄τους εκλεγμένους εμπόρους, της άλλης παράταξης.
Σύμφωνα με το επίσημο δελτίο του ΕΣΒ, για τις Κυριακές, «όλοι οι Εμπορικοί Σύλλογοι πανελλαδικά έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους στο Νόμο που καταργεί τις Κυριακές και που φτιάχτηκε ειδικά για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολυκαταστημάτων. Ένα Νόμο που το μόνο που κατάφερε είναι να αυξήσει τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων χωρίς να αυξήσει ουδόλως τα έσοδα και την απασχόληση και να εξουθενώσει επιχειρηματίες και εργαζόμενους και πολλές φορές να διχάσει και τους ίδιους τους εμπόρους. Η κατάργηση της λειτουργίας την Κυριακή, με εξαίρεση την Κυριακή των Χριστουγέννων, αποτελεί δέσμευση της νέας Κυβέρνησης και η ψήφιση του σχετικού Νόμου αναμένεται με αγωνία από όλους επιχειρηματίες και εργαζόμενους. Επειδή όμως ο Νόμος είναι ακόμα σε ισχύ, στην Γενική Συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου τα μέλη κλήθηκαν να ψηφίσουν σχετικά με την Κυριακή των Βαΐων 5/4/2015 και με ψήφους 23 έναντι 13 ψήφισαν τα καταστήματα να παραμείνουν κλειστά. Έτσι το ωράριο για την πασχαλινή περίοδο για την αγορά μας διαμορφώνεται ως εξής:

Μ. Δευτέρα 9:00 – 14:00 17:30 – 21:00
Μ. Τρίτη 9:00 – 14:00 17:30 – 21:00
Μ. Τετάρτη 9:00 – 14:00 17:30 – 21:00
Μ. Πέμπτη 9:00 – 14:00 17:30 – 21:00
Μ. Παρασκευή 13:00 – 20:00
Μ. Σάββατο 9:00 – 15:00 ΚΛΕΙΣΤΑ
Κυριακή Πάσχα Α Ρ Γ Ι Α
Δευτέρα Πάσχα Α Ρ Γ Ι Α

Η παράταξη “Ενωτικό Εμπόριο”
Σε ανακοίνωση του Ενωτικού Εμπορίου, τονίζεται ότι «τις τελευταίες μέρες γινόμαστε κοινωνοί μιας προσπάθειας αποπροσανατολισμού και δημιουργίας κλίματος εντυπωσιασμού από την παράταξη “ Έμποροι Έτοιμοι για Όλα – Ενάντια στην Κρίση”, μια προσφιλή για τη συγκεκριμένη παράταξη τακτική με κομματικά και προσωπικά κίνητρα.
Πράγματι η Γενική Συνέλευση του ΕΣΒ με 23 ψήφους υπέρ και 13 κατά, έδειξε την αντίθεση της στο άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή των Βαΐων. Η επίσημη ανακοίνωση του ΕΣΒ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι αντίθετη. Βέβαια ο ΕΣΒ ως πρωτοβάθμιο συλλογικό όργανο δεν είναι πάνω από το νόμο. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος και δίνει το δικαίωμα σε όποιον συνάδελφο επιθυμεί να ανοίξει το κατάστημα του. Είτε μας αρέσει είτε όχι οι νόμοι είναι θεσμοθετημένοι γραπτοί κανόνες. Οι νόμοι αλλάζουν με νόμο και προς αυτή τη κατεύθυνση κινείται το ανώτατο συλλογικό μας όργανο η ΕΣΕΕ. Επομένως ο ΕΣΒ το μόνο που μπορεί να κάνει στην περίπτωση αυτή είναι να ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ στα μέλη του να μην ανοίξουν τα καταστήματά τους. Όπως και αν η ΓΣ ψήφιζε το αντίθετο και πάλι θα ΠΡΟΤΕΙΝΟΤΑΝ στα μέλη να είναι ανοικτά».
Όπως τονίζεται επίσης, «δεδομένης της έντονης ανησυχίας και των πολλών τηλεφωνημάτων που δεχόμαστε από συναδέλφους που επιθυμούν να ανοίξουν τα καταστήματα τους, η παράταξή μας ενημερώνει πως είναι αναφαίρετο δικαίωμα, σε όποιον το επιθυμεί, να ανοίξει το κατάστημα του. Η ενημέρωση που έχουμε απ’ όλους τους Εμπορικούς Συλλόγους ανά τη χώρα αλλά και από το γειτονικό μας Αλμυρό, είναι πως τα εμπορικά καταστήματα την Κυριακή των Βαΐων θα είναι ανοικτά από τις 11:00 μέχρι τις 17:00. Προτείνουμε σε όσους συναδέλφους αποφασίσουν να ανοίξουν, να τηρήσουν το ωράριο αυτό. Για το Ενωτικό Εμπόριο: Τσέλιος Κωνσταντίνος, Μαγαλιός Κωνσταντίνος, Γκιλομανάκης Βασίλειος, Κωστόπουλος Αθανάσιος, Οντόπουλος Απόστολος, Νικολός Νεκτάριος, Σακελάρης Γεώργιος και Σάμιος Αλέξανδρος».

«Έμποροι Ενάντια στην Κρίση»
Υπενθυμίζεται ότι σε ανακοίνωση της η παράταξη “Έμποροι Ενάντια στην Κρίση” στην διάρκεια του Σαβ/κου, αναφέρονταν μεταξύ άλλων, ότι «ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου, μέσα από Γενική Συνέλευση αποφάσισε την Κυριακή των Βαΐων η αγορά να παραμείνει κλειστή και να τηρηθεί η Κυριακάτικη αργία. Με βάση το παραπάνω και σχετικά με την ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη του κ. Τσέλιου “Ενωτικό Εμπόριο” και την αντιδημοκρατικής πρακτική και στάση, σημειώνουμε τα εξής: Τα προβλήματα των εμπόρων είναι μεγάλα και είναι κοινά! Είναι τεράστιο λάθος να δημιουργηθεί ειδικά σε μια περίοδο κρίσης ένας τεχνητός διαχωρισμός μεταξύ εμπόρων της περιφέρειας και εμπόρων του κέντρου. Ισχύς εν τη ενώσει!!! Είναι καιρός να το κατανοήσει αυτό ο πρόεδρος του ΕΣΒ κ.Τσέλιος. Εμείς από την πλευράς μας ως “Έμποροι – Ενάντια στην Κρίση” θα διαφυλάξουμε και θα καλλιεργήσουμε με κάθε τρόπο το κλίμα ενότητας των τοπικών μικρών εμπόρων της πόλης μας που πλήττονται περισσότερο και από την κρίση».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.