«Χριστός Γεννάται Δοξάσατε…»

Γράφει ο Δρ. Στέφανος Γ. Κούτρας- Πρόεδρος «Πανθεσσαλικής Στέγης»

«Χριστός γεννάται δοξάσατε ….» χαίρετε η κτίση την ενανθρώπηση του θείου λόγου. Το κοσμοσωτήριο γεγονός της γέννησης του Ιησού Χριστού άλλαξε τη δομή του κόσμου γιατί σαν γεγονός,χωρίζει τον κόσμο στην προ και μετά Χριστό εποχή. Αυτό σημαίνει ότι ο Χριστός ήταν κάτι περισσότερο από άνθρωπος, ήταν ο προ αιώνων Θεός, όπως αναφέρει το κοντάκιο της γιορτής των Χριστουγέννων. Ήταν αυτός για τον οποίο μίλησαν μπροστά από αιώνες οι προφήτες του Ισραήλ και οι Αρχαίοι Έλληνες Φιλόσοφοι.
Ο προφήτης Ησαΐας έγραψε ότι ο Μεσσίας θα γεννηθεί από παρθένο κόρη, θα διδάξει δικαιοσύνη και την ειρήνη και θα κάνει θαύματα.
Ο προφήτης Βαρούχ είπε: «Αυτός είναι ο Θεός μας και κανέναν δεν μπορούμε να θεωρήσουμε όμοιόν του. Αυτός ανακάλυψε τους δρόμους της γνώσης κι έδωσε τη σοφία του στο δούλο του τον Ιακώβ, στον αγαπημένο του τον Ισραήλ».
Ο προφήτης Μιχαίας είπε: «Αλλά από σένα Βηθλεέμ, πόλη της περιοχής όπου κατοικεί, αν και είσαι μια από τις πιο μικρές πόλεις του Ιούδα, εγώ θα κάνω να προσέλθει εκείνος που θα γίνει άρχοντας του Ισραήλ…..Θα ζήσουν με ασφάλεια γιατί θα αναγνωρίσουν τη μεγαλοσύνη του Αυτός θα φέρει την ειρήνη»
Στους ειδωλολάτρες για το πρόσωπο του Μεσσία μίλησαν οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, ο Σωκράτης, ο Πλάτων, και ο τραγικός ποιητής Αισχύλος.
Ο Σωκράτης στο δικαστήριο έλεγε στους δικαστές του «…..στην υπόλοιπη ζωή σας θα μείνετε κοιμισμένοι, εκτός και ο θεός, φροντίζοντας για σας, σας στείλει κάποιον άλλο»
Ο Πλάτων στην πολιτεία του, έκανε λόγο, για ένα δίκαιο άνδρα ο οποίος «θα μείνει σταθερός μέχρι το θάνατο του, θεωρούμενος άδικος σ όλη του τη ζωή, αν και είναι δίκαιος…»
Ο τραγικός ποιητής Αισχύλος στον Προμηθέα Δεσμώτη λέει: «Και μην προσμένεις στο μαρτύριο σου αυτό τέλος, πριν βρεθεί κάποιος θεός, που να θελήσει να πάρει πάνω του τα πύθια σου και να πάει στου άφεγγου τ Άδη τα άραχλα βαθιά σκοτάδια»
Τα σχετικά με τη γέννηση του Χριστού γεγονότα τα καταγράφει ο Ευαγγελιστής Λουκάς στο Ευαγγέλιο του.
Ο Χριστός γεννήθηκε το 754 από την κτίση της Ρώμης όταν Αυτοκράτορας ήταν ο Οκταβιανός Αύγουστος. Τη νύχτα της γέννησης του Ιησού διαδραματίστηκαν παράδοξα και πρωτόγνωρα πράγματα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Άγγελοι γέμισαν τους αιθέρες με τον ύμνο «δόξα εν υψίστοις θεώ και επι γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία». Άγγελος Κυρίου παρουσιάστηκε μέσα από θεϊκή λάμψη σε βοσκούς της περιοχής αναγγέλλοντας σ αυτούς το ευχάριστο νέο, και προτρέποντας να σπεύσουν στη φάτνη για να προσκυνήσουν το θείο βρέφος. Υστερα από τους βοσκούς αξιώθηκαν να δουν και να προσκυνήσουν το νεογέννητο λυτρωτή οι από την Ανατολή ερχόμενοι μάγοι κάτω από την καθοδήγηση μυστηριώδους άστρου. Ο υμνογράφος της Εκκλησίας έγραψε «μυστήριον ξένουν ορώ και παράδοξο»
Μέχρι τα μέσα του 4ου αιώνα η γέννηση του Χριστού γιορταζόταν στις 6 Ιανουαρίου μαζί με την περιτομή και τη βάπτιση. Μετά τα μέσα του 4ου Αιώνα μετατοπίστηκε η γιορτή της γέννησης του Χριστού στις 25 Δεκεμβρίου και η γιορτή της περιτομής την 1η Ιανουαρίου. Αυτό έγινε για να σβηστεί η ειδωλολατρική γιορτή που γιορταζόταν τότε στις 25 Δεκεμβρίου προς τιμή του θεού Ήλιου και του Μίθρα. Από τότε μέχρι σήμερα η Γέννηση του Χριστού γιορτάζεται στις 25 Δεκεμβρίου από το Χριστιανικό Κόσμο και αποτελεί το κορυφαίο γεγονός της Χριστιανοσύνης. Το θείο βρέφος ταυτίστηκε με το άστρο της Βηθλεέμ, διότι το άστρο εμφανίστηκε στον ουρανό της περιοχής τη στιγμή που «ετέχθη Σωτήρ εκ της παρθένου στη Βηθλεέμ της Γαλιλαίας». Αυτό το άστρο από τότε έγινε φωτεινό ορόσημο που φωτίζει με το ανέσπερο θεϊκό φως το νου και την καρδιά των λαών για να βρουν το δρόμο της ελπίδας, της ειρήνης και της λύτρωσης.
Το μήνυμα των Χριστουγέννων είναι η ηθική αφύπνιση των λαών για τη δημιουργία ενός κόσμου στηριζόμενου σε ηθικές, πνευματικές και ηθικές αξίες.
Στη σημερινή δυσκολία συγκυρία που βιώνουμε το άστρο της Βηθλεέμ μας καλεί να αντλήσουμε δύναμη και ελπίδα και να ατενίσουμε με αισιοδοξία την πορεία μας στο μέλλον. Το ανέσπερο φως του άστρου της Βηθλεέμ ας ρίξει τις ακτίνες του στα σκοτεινά βάθη της ανθρώπινης ψυχής για να της δώσει τη δύναμη της αγάπης και του σωστού προβληματισμού.
ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.