Αθ. Λιούπης: Στρατηγικής σημασίας η δημιουργία Βάσης Επιφυλακής/Ετοιμότητας της Π.Υ. στη Ν. Αγχίαλο

Εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης

Η Ν. Αγχίαλος, αντί αρχικά της Λάρισας επιλέχθηκε από την ηγεσία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να δημιουργηθεί η μία από τις έξι Βάσεις Επιφυλακής/Ετοιμότητας του Μηχανισμού Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης για όσους βρίσκονται σε κίνδυνο σε κάποιο χερσαίο τμήμα της χώρας μας, τόνισε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο Βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ κ. Αθανάσιος Λιούπης στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου του αρμόδιου Υπουργείου.

Ο κ. Λιούπης, όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε επεσήμανε ότι “η απόφαση αυτή του Υπουργείου βάζει δυναμικά τη Ν. Αγχίαλο και τη Μαγνησία στο προσκήνιο ενισχύοντας τη Βάση με τα κατάλληλα εναέρια μέσα έρευνας και διάσωσης και το αναγκαίο προσωπικό που θα ασχολείται με αυτές τις περιπτώσεις.

Ειδικότερα, όπως επισημάνθηκε από τον Βουλευτή μέχρι σήμερα η χώρα μας δεν διέθετε ένα διακριτό σώμα εναέριων μέσων που να είναι επιφορτισμένο με την άμεση έρευνα και διάσωση στο χερσαίο χώρο, δηλαδή σε όρη, χαράδρες, αλλά και λίμνες ή ποτάμια. Ως γνωστόν, η Ελλάδα είναι  πόλος έλξης τουριστών και επιδιώκει να αναδείξει εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως ο ορειβατικός. Επομένως, οφείλουμε να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες συνθήκες ασφάλειες και για τους ξένους που βρίσκονται στη χώρα μας.

Στη Μαγνησία, που έχει πολλές και όμορφες ορεινές διαδρομές, που συχνά επισκέπτονται Έλληνες και ξένοι τουρίστες, έχουν καταγραφεί αρκετά ατυχήματα, όπου χρειάστηκε η επέμβαση του Πυροσβεστικού Σώματος. Ένα από τα πιο πρόσφατα και τραγικά συνέβη, μόλις πριν από λίγους μήνες, στην περιοχή του Μέγα Ρέματος στη Μακρινίτσα, όπου έχασε τη ζωή της μία γυναίκα που έκανε οργανωμένη καταρρίχηση.

 

Με τις νέες διατάξεις, ενισχύεται το Πυροσβεστικό Σώμα σε επίπεδο προσωπικού, σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και σε υποδομές. Συμβολικά, ο νέος μηχανισμός  παίρνει το όνομά του από τον νεαρό ορειβάτη, Θεοφάνη Ερμή Θεοχαρόπουλο, που πρόσφατα έχασε τη ζωή του σε χαράδρα στα Τζουμέρκα.

Ο νέος Εθνικός Μηχανισμός στηρίζεται στην πραγματικότητα στο Εθνικό Σχέδιο Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης. Δηλαδή, ένα κείμενο που θα εκδοθεί άμεσα με Κοινή Υπουργική απόφαση και θα περιέχει τα κατάλληλα εναέρια μέσα έρευνας και διάσωσης, και το αναγκαίο προσωπικό που θα ασχολείται με αυτές τις περιπτώσεις, τις 6 Βάσεις Επιφυλακής/Ετοιμότητας προσωπικού, και των εναέριων – λοιπών μέσων. Ειδικότερα, οι Βάσεις θα βρίσκονται: στην Ελευσίνα, στη Θεσσαλονίκη, στη Ν. Αγχίαλο, στο Ηράκλειο Κρήτης, στα Ιωάννινα και στην Ανδραβίδα.  Οι Βάσεις αυτές θα ανήκουν στην Υπηρεσία Εναέριων Μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος και πρόκειται να αξιοποιηθούν πλήρως οι προδιαγραφές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας «EASA» (European Aviation Safety Agency). Η νέα αυτή υπηρεσία θα είναι απολύτως δωρεάν για οποιονδήποτε θα τη χρειαστεί.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο Νόμου, που ενδυναμώνει το Πυροσβεστικό Σώμα στο επίπεδο της εναέριας έρευνας και διάσωσης και φέρνει μεταξύ άλλων και τη Ν. Αγχίαλο στο προσκήνιο”.

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.