Λεωνίδας Καλαθάς: «Απαραίτητη η συντήρηση λεβητοστασίων πριν ξεκινήσουν τη λειτουργία τους»

Όπως ανέφερε ο γνωστός στην πόλη τεχνικός συντηρητής καυστήρων

Πολλές ζημιές σημειώθηκαν φέτος σε λεβητοστάσια που είχαν χρόνια να δουλέψουν και οι ιδιοκτήτες τους τα έβαλαν μπροστά χωρίς την παρουσία τεχνικού, με αποτέλεσμα να σημειωθούν βλάβες, ευτυχώς χωρίς τραγική κατάληξη ή τραυματισμούς, όπως συνέβη με το σχολείο στις Σέρρες. Λίγοι Βολιώτες έχουν γυρίσει από φυσικό αέριο στο πετρέλαιο, όπως προέτρεπε η κυβέρνηση, αν και το αέριο συμφέρει ακόμη και αρκετά, ωστόσο, όταν αφήνουμε μια εγκατάσταση ακίνητη και αχρησιμοποίητη έξι μήνες τον χρόνο, δεν μπορούμε να έχουμε την απαίτηση να πατήσουμε το κουμπί και να δουλέψει χωρίς πρόβλημα, ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ ο Λεωνίδας Καλαθάς τεχνικός συντηρητής καυστήρων.

 

Όπως είπε, η συντήρηση ενός καυστήρα δεν είναι μόνο καθαρίζουμε, φτιάχνουμε και τακτοποιούμε, αλλά βλέπουμε κιόλας κάποια πράγματα που μπορεί να συμβούν, μήπως προλάβουμε καταστάσεις.

«Ο οποιοσδήποτε χρήστης όταν πηγαίνει και πατάει ένα κουμπί, ταυτόχρονα παίρνει και ένα ρίσκο. Τα μεγάλα λεβητοστάσια, όπως συνέβη και το ατύχημα στις Σέρρες με τραγική κατάληξη για ένα 11χρονο παιδί, πρέπει να παίρνουν μπροστά παρουσία τεχνικού, για πρώτη φορά τουλάχιστον, που θα διαπιστώσει ότι το λεβητοστάσιο είναι λειτουργικό», επισήμανε ο τεχνικός.

Ο κ. Καλαθάς τόνισε ότι και στην πόλη μας σημειώθηκαν ανάλογα περιστατικά, ευτυχώς, χωρίς θύμα ή τραυματισμούς, σε μικρότερες ιδιωτικές εγκαταστάσεις, ενώ μια τέτοια βλάβη, μπορεί να προκαλέσει πέραν των εκρήξεων και πυρκαγιά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, καλό είναι κάποιοι άνθρωποι που είναι αδειοδοτημένοι και εγκεκριμένοι από το κράτος να μπαίνουν στα λεβητοστάσια, να κάνουν τη δουλειά τους σωστά, ώστε να είναι όλοι ασφαλείς.

Ο κ. Καλαθάς τόνισε ότι αυτή την περίοδο κάποιοι χρησιμοποίησαν λεβητοστάσια που ήταν σταματημένα για καιρό και ακούγοντας τα ΜΜΕ να προτρέπουν τη χρήση πετρελαίου, πάρα πολλοί, χωρίς να έχουν καμία γνώση έβαλαν μπροστά λεβητοστάσια που είχαν να δουλέψουν 5 και 6 χρόνια, με αποτέλεσμα πολλά να μην πάρουν μπροστά και ευτυχώς που έγινε αυτό, γιατί θα ήταν επικίνδυνο.

Σε ότι αφορά στο κόστος, η συντήρηση ενός μικρού επιδαπέδιου λεβητοστασίου πετρελαίου κοστίζει 50 €, για το φυσικό αέριο ίσως είναι φθηνότερη, ενώ το κόστος ανεβαίνει μέχρι και 100 € και ανάλογα με το μέγεθος του λέβητα μπορεί να φτάσει μέχρι και 400 € για μεγάλες επαγγελματικές εγκαταστάσεις ή σε δημόσια κτήρια.

Όσον αφορά στις τιμές των υλικών και των εργαλείων αυτές έχουν αυξηθεί, ενώ η δουλειά παραμένει σταθερή αν και κάποιοι συμπολίτες είναι ασυνεπείς, όπως γινόταν και προ κρίσης. Ωστόσο, αυτοί που έχουν επίγνωση τι πρέπει να γίνει, έχουν κάνει καλό κουμάντο και είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους, ανέφερε ο τεχνικός.

Σε σχέση με τις εγκαταστάσεις σε πολυκατοικίες, ο κ. Καλαθάς ανέφερε ότι είναι δύσκολη η συνεννόηση μεταξύ των ανθρώπων, όπως σε πολλά θέματα, αλλά γενικότερα στο θέμα της συντήρησης, επειδή υπάρχει και φόβος και δεν αναλαμβάνει την ευθύνη ο διαχειριστής, γίνονται συντηρήσεις. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις αμέλειας που οδηγούν σε βλάβες και άλλα σοβαρότερα προβλήματα.

Επίσης συντηρήσεις γίνονται στις εγκαταστάσεις των σχολείων, όλης της Μαγνησίας, όπου υπάρχει μεγάλη υπευθυνότητα από τους διευθυντές των σχολείων.

Ο κ. Καλαθάς συστήνει στους Βολιώτες να ξεκινούν νωρίτερα τις συντηρήσεις και ειδικά από το τέλος Αυγούστου και τις αμελούν ή περιμένουν να πέσουν οι θερμοκρασίες, γιατί οι 30 περίπου αδειούχοι συντηρητές δεν αρκούν για να εξυπηρετήσουν όλους τους καταναλωτές την ίδια περίοδο.

 

 

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.