Πιθανή επάνοδο του μηχανισμού ενισχυμένης εποπτείας από το 2024 «βλέπει» ο Δ. Μάρδας

Ο πρώην αν. υπουργός Οικονομικών είπε στο Ράδιο Ένα, ότι πάμε.. για μνημόνιο «αν τα πράγματα δεν πάνε καλά»…

Ισοσκελισμένο προϋπολογισμό προβλέπει το δημοσιονομικό σύμφωνο, που είχε επικυρώσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που αν δεν αναθεωρηθεί, όλες οι προσπάθειες οδηγούν σε μια σφικτή εποπτεία της οικονομίας και αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, τότε πρέπει να έχουμε ένα νέο… μνημόνιο, με την έννοια όμως, ότι εμείς (ως χώρα), θα προτείνουμε τα μέτρα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα τα εγκρίνει. Θα είναι όμως μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση, που σημαίνει, ότι εμείς πρέπει να βρίσκουμε τα χρήματα για να καλύψουμε τα διάφορα ελλείμματά μας, τη στιγμή που τα επιτόκια δανεισμού έφτασαν στο 4-4,5%, ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, ο Δημήτρης Μάρδας καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ. και πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και υφυπουργός Εξωτερικών.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι κυβερνώντες δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι δεν πάει καλά η οικονομία, γιατί … θα επέλθει πανικός. Είναι δουλειά τους να κάνουν την… «τρίχα τριχιά» και σε γενικές γραμμές να δίνουν το καλύτερο κλίμα που μπορούν να δώσουν.

«Για τρίτη σχεδόν χρονιά, μεγάλο έλλειμμα
στις συναλλαγές μας με το εξωτερικό»

Όπως είπε, ο προϋπολογισμός του 2022 έκλεισε με μια αύξηση του Ακαθαρίστου Εθνικού Προϊόντος κατά 5,5% περίπου, αλλά πρέπει να δούμε αυτή η αύξηση σε τι οφείλεται, αν οφείλεται σε έναν πολύ μεγάλο ρυθμό αύξησης των επενδύσεων και των εξαγωγών ή οφείλεται σε μια αύξηση των δημοσίων δαπανών ή σε μια αύξηση της κατανάλωσης που δεν προβλεπόταν.
«Κατά κύριο λόγο οφείλεται στο δεύτερο, διότι οι προβλέψεις για τις επενδύσεις ήταν οι διπλάσιες από αυτές που έγιναν, οι εξαγωγές μας πήγαν καλά, αλλά οι εισαγωγές μας (όχι μόνο η ενέργεια) αυξήθηκαν πάρα πολύ, με συνέπεια να έχουμε για τρίτη σχεδόν χρονιά ένα μεγάλο έλλειμμα στις συναλλαγές μας με το εξωτερικό και αυτό είναι ένα δεύτερο μεγάλο ανησυχητικό μέγεθος, το οποίο εμφανίστηκε από το 2020 και μετά και όλο αυτό το ¨μενού¨ μπορεί να ερμηνεύσει το 55% της αύξησης που δεν ήταν αυτό που θα θέλαμε να είναι», ανέφερε ο κ. Μάρδας.
Ο ίδιος είπε, ότι είναι άλλο να αυξάνουν οι δημόσιες δαπάνες κατά 5 δις € και άλλο να έχουν ξεπεράσει οι εξαγωγές ή οι επενδύσεις απ ότι προβλεπόταν. Ο κ. Μάρδας τόνισε ότι οι δημόσιες δαπάνες είναι ως έναν βαθμό κατανάλωση και επενδύσεις, οι επενδύσεις δεν άλλαξαν, άρα άλλαξε η κατανάλωση σε ό,τι αφορά τις δημόσιες δαπάνες και η αύξηση της κατανάλωσης από τη μεριά του κράτους, έχει σχέση και με την αύξηση των εισαγωγών.

«Εικόνα που δεν είναι τόσο καλή
όσο την παρουσιάζει η κυβέρνηση»

«Όλα αυτά είναι αλληλένδετα και οδηγούν σε μια εικόνα που δεν είναι τόσο καλή όσο την παρουσιάζει η κυβέρνηση. Δεν είναι μόνο να βλέπουμε ένα νούμερο, αλλά από πού προέρχεται αυτό το νούμερο. Αυτά τα ποιοτικά στοιχεία στην οικονομία ζυγίζουν πάρα πολύ και βλέπετε πέρυσι είχαμε αύξηση 5,5% του ΑΕΠ, αλλά φέτος πέφτει στο 1,8% και δυστυχώς οι προβλέψεις διεθνών οργανισμών για το μέλλον δεν είναι καλές και θεωρώ ότι αυτή η αύξηση θα είναι περίπου της τάξης του 1% κάθε χρόνο, δηλαδή τίποτα», επισήμανε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός.
Ο ίδιος είπε ότι αυτό το ποσοστό πρέπει να το προσέξουμε όλοι και οπωσδήποτε πρέπει να αλλάξει, γιατί το 1% η αύξηση της συνολικής παραγωγής δεν είναι τίποτα ιδιαίτερο.
Σύμφωνα με τον κ. Μάρδα τα προγράμματα που «τρέχουν», όπως ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης δεν δίνουν μια γενναία ώθηση στην εκβιομηχάνιση της χώρας, έπρεπε να υπήρχαν και κάποιες άλλες επιλογές, ενώ τόνισε ότι γι’ αυτό δεν εγκρίνονται και τόσο εύκολα, γιατί όταν παίρνεις 100 € από την ΕΕ και τα 65 φεύγουν για εισαγωγές, στην ουσία παίρνεις κάποια χρήματα και …τα δίνεις ξανά σε αυτούς που τα έδωσαν.
«Αν είχαμε κάποιες άλλες στρατηγικές επιλογές στο πλαίσιο όλων αυτών των προγραμμάτων που παίρνουμε χρήματα, ενδεχομένως να είχαμε και κάποιες αντιρρήσεις, γιατί άλλο να ενισχύεις μια εγχώρια παραγωγή αι να μένουν τα χρήματα εδώ και άλλο να φεύγουν πάλι έξω και να τα παίρνουν οι γερμανοί και οι γάλλοι μέσω των εισαγωγών που γίνονται», επισήμανε.

Προς σφιχτή εποπτεία και μνημόνιο

Τώρα, τόνισε ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε κάπως … «χαλαροί» με κάποια ελλείμματα που δεν ενοχλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν υπάρχει εποπτεία του χρέους, όλα είναι σε μια κατάσταση αναστολής.
Το 2024 όμως όλα αυτά θα σταματήσουν, ξαναγυρίζουμε στην «παλιά ομαλότητα» και σε πράγματα που δεν υπήρχαν στο παρελθόν και ενδεχομένως θα δούμε.
«Υπάρχει το δημοσιονομικό σύμφωνο το οποίο, επικύρωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ (νομοθέτημα που έγινε το 2013 στο πλαίσιο της ΕΕ), που προβλέπει έναν ισοσκελισμένο κρατικό προϋπολογισμό (έσοδα μείον δαπάνες μηδέν) όχι το 3% – το έλλειμμα να μην ξεπερνά το 3% του ΑΕΠ της χώρας – που θυμόμαστε παλιά. Αυτό σε μια κατάσταση αναστολής. Μπορεί να αναθεωρηθεί, μπορεί να μην εφαρμοστεί, αλλά εφόσον έχει αποφασιστεί, θεωρητικά μπορεί να εφαρμοστεί.
Έρχεται βέβαια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προσπαθεί λίγο να το απαλύνει, αλλά όλες οι προσπάθειες οδηγούν σε μια σφικτή εποπτεία της οικονομίας, αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, τότε πρέπει να έχουμε ένα νέο μνημόνιο, με την έννοια, ότι εμείς να προτείνουμε τα μέτρα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα τα εγκρίνει, αλλά θα είναι μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση, που σημαίνει εμείς πρέπει να βρίσκουμε τα χρήματα για να καλύψουμε τα διάφορα ελλείμματά μας, τη στιγμή που τα επιτόκια δανεισμού έφτασαν στο 4-4,5%», εξήγησε ο κ. Μάρδας.
Σύμφωνα με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, θα επανέλθει ο μηχανισμός ενισχυμένης εποπτείας, ο οποίος υφίσταται για χώρες που δεν έχουν εξοφλήσει το 75% των χρημάτων που έχουν πάρει από την ΕΕ γενικότερα (από τους μηχανισμούς της ΕΕ ή από τα κράτη μέλη) για να καλύψουν τα χρέη τους.

Πρόβλημα στην οικονομία
η συζήτηση για τις εκλογές

Ο κ. Μάρδας ανέφερε ότι μόνο το γεγονός ότι συζητάμε τόσο καιρό για τις εκλογές, δημιουργεί πρόβλημα στην οικονομία, υπάρχει κατάσταση περιορισμένης βεβαιότητας ή αβεβαιότητας γιατί δεν ξέρουν τι θα γίνει στο μέλλον και αυτή η αναμονή «σκοτώνει» την επιχειρηματικότητα και την οικονομία.
Όπως είπε, την ευθύνη για όλη αυτή την κατάσταση, την έχει η οποιαδήποτε κυβέρνηση, που αφήνει να «σέρνονται» φημολογίες για πρόωρες εκλογές.
Αναφερόμενος στην επιδοματική πολιτική για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ο καθηγητής οικονομικών είπε ότι τα επιδόματα στη βραχυχρόνια περίοδο , οδηγούν στην αντιμετώπιση κάποιων πραγμάτων, ωστόσο βγαίνουν από δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, αν έχουν προβλεφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό είναι στο προβλεπόμενο έλλειμμα, αλλά αν δεν έχουν προϋπολογιστεί, αυξάνουν το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.