Π.Ε. Μαγνησίας: «Αν συνεχιστεί η κατάσταση θα βάλουμε λουκέτο»

Δεν γίνονται διαγωνισμοί, σταμάτησαν έργα, καύσιμα με το σταγονόμετρο

Οριακή είναι η κατάσταση πλέον στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, καθώς δεν… κινείται τίποτα και το σκηνικό εδώ και επτά μέρες που έκλεισαν οι τράπεζες, είναι οι αναβολές διαγωνισμών για έργα, σταμάτημα των εργασιών σε μεγάλα έργα εκ μέρους των εργολάβων που βλέπουν ότι κινδυνεύουν να χάσουν τα χρήματά τους και χρησιμοποίηση καυσίμων με το «σταγονόμετρο», με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν βασικοί έλεγχοι σε βιομηχανίες, εμβολιασμοί ζώων και έλεγχοι σε παιδικές κατασκηνώσεις.
Κραυγή αγωνίας από την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, που μιλώντας στο www.magnesianews.gr έβγαλε κραυγή αγωνίας, λέγοντας πως «αν δεν βρεθεί άμεσα λύση, είναι καλύτερα να βάλουμε λουκέτο»…

Αναβλήθηκε ο διαγωνισμός για τον Ξηριά
Για σήμερα Τρίτη είχε προγραμματιστεί διαγωνισμός για το έργο ολοκλήρωση αντιπλημμυρικών έργων στον Ξηριά, που περιελάμβανε ασφαλτόστρωση παράλληλων δρόμων στο ύψος της Λαχαναγοράς και κατασκευή πεζογέφυρας στο ύψος της υπερτοπικής αγοράς, προϋπολογισμού 980.000 €.
Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη, στη σημερινή πρόσκληση της δημοπρασίας, εμφανίστηκαν ορισμένοι ενδιαφερόμενοι, ωστόσο κανείς δεν κατέθεσε προσφορά, καθώς δεν διέθεταν εγγυητική επιστολή, που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν λόγω των κλειστών τραπεζών.

Η κα Κολυνδρίνη, χαρακτήρισε το έργο πολύ σημαντικό και τόνισε ότι «ενώ έγινε αγώνας για να ενταχθεί ως υποέργο του ΕΣΠΑ, με καταληκτική ημερομηνία περαίωσης τον Δεκέμβριο του 2015, φτάσαμε στο σημείο να αναβάλλεται ο διαγωνισμός λόγω των κλειστών τραπεζών».
Ημιτελή παραμένουν και άλλα μεγάλα έργα της Μαγνησίας, καθώς εργολάβοι, από τη μέρα που έκλεισαν οι τράπεζες, βρίσκονται σε διακοπή των εργασιών, καθώς δεν υπάρχει χρηματοδότηση εκ μέρους της Πολιτείας και η οικονομική κατάσταση είναι αβέβαιη.

Η Αντιπεριφερειάρχης έφερε ως παράδειγμα το μεγάλο έργο επέκτασης των αγωγών δικτύου ύδρευσης Σκιάθου, με ποσό σύμβασης 1,5 εκ. €, λέγοντας ότι ενώ ο ανάδοχος ολοκλήρωσε το 50% του έργου (εργασίες μήκους 7 χλμ., σε σύνολο 14 χλμ., αγωγών), σταμάτησε τις εργασίες διότι δεν έγινε η κατανομή χρημάτων από το υπουργείο, για το συγκεκριμένο έργο που υλοποιείται μέσω του ΕΣΠΑ.

Ίδια κατάσταση επικρατεί και στο έργο της συμπλήρωσης των λιμενικών εγκαταστάσεων του αλιευτικού καταφυγίου στον όρμο Βότση, προϋπολογισμού 3.860.000 €, που χρηματοδοτείται από Πιστώσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλιείας και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Η κα Κολυνδρίνη ανέφερε ότι ο εργολάβος κατέθεσε στο υπουργείο τέσσερις λογαριασμούς και πληρώθηκαν οι δύο, με αποτέλεσμα να σταματήσει τις εργασίες, την προηγούμενη εβδομάδα που έκλεισαν οι τράπεζες.
Επίσης ημιτελές είναι το έργο σασφαλτόστρωσης σημείων του εθνικού δικτύου Πηλίου στη Ζαγορά, όπου επίσης ο εργολάβος σταμάτησε τις εργασίες.

Τέλος, η Δωροθέα Κολυνδρίνη τόνισε ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι διαγωνισμοί για διαγράμμιση του οδικού δικτύου Μαγνησίας (70.000 €) και τοποθέτησης στηθαίων και σήμανσης (400.000) σε σημεία του οδικού δικτύου, που χρηματοδοτείται από τους ΚΑΠ, ωστόσο οι εργολάβοι δεν εμφανίστηκαν για να ξεκινήσουν τα δύο έργα.

Αύριο ο διαγωνισμός για τη μεταφορά αθλητών
Για αύριο Τετάρτη έχει προγραμματιστεί να γίνει ο διαγωνισμός για τη μεταφορά των αθλητών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Εφήβων Μπάσκετ (U18), που θα γίνει στο Βόλο 23 Ιουλίου μέχρι 2 Αυγούστου.
Η αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ότι ο διαγωνισμός για τη μεταφορά των αθλητών είναι ύψους 30.000 € και, για να αναδειχτεί μειοδότης, επειδή πιέζουν τα χρονικά όρια, έγινε αλλαγή στην προκήρυξη, που θα ορίζει ότι εκκρεμεί η προσκόμιση εκ μέρους του μειοδότη της εγγυητικής επιστολής.

Με το σταγονόμετρο καύσιμα
Πρόβλημα υπάρχει και με την προμήθεια καυσίμων της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, καθώς ο ανάδοχος πλέον πρέπει να πληρώνει μετρητοίς για την αγορά τους, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τροφοδοτήσει με μεγάλες ποσότητες τις υπηρεσίες.
«Η κατάσταση αυτή δυσχεραίνει το έργο των υπηρεσιών, που πλέον κάνουν τις πιο απαραίτητες μετακινήσεις», δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης. Όπως ανέφερε, χωρίς καύσιμα δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνουν έλεγχοι σε βιομηχανίες της περιοχής Αλμυρού, εμβολιασμοί ζώων από την Κτηνιατρική σε απομακρυσμένες περιοχές, ούτε και έλεγχοι σε παιδικές κατασκηνώσεις που λειτουργούν στην περιοχή του Πτελεού.
Ακόμη και ένα μεγάλο χορτοκοπτικό που διαθέτει η Περιφερειακή Ενότητα για καθαρισμό των χόρτων δίπλα από τους δρόμους στο εθνικό δίκτυο ευθύνης της, βρίσκεται εκτός λειτουργίας, λόγω έλλειψης καυσίμων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.