Σε κλοιό πιέσεων το Χρηματιστήριο Αθηνών

Πτωτικά εκκινεί στην εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να αποδοκιμάζουν την απώλεια ακόμη μίας προθεσμίας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,81% στις 639,55 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει μείωση κατά 0,68% στις 1.706,20 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 3,68 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 15 ενισχύονται, 35 υποχωρούν και επτά παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 2,36% στις 544,65 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ-4,44% σημειώνει κάμψη κατά 2,82%, η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ-3,64% κατά 3,64%, η Eurobank κατά 1,61%, η Alpha Bank ΑΛΦΑ-2,45% κατά 1,84% και η Attica Bank ΑΤΤ-5,00% κατά 5%.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των Viohalco και ΔΕΗ ΔΕΗ-2,21% εμφανίζουν απώλειες άνω του 2% ενώ πέριξ του 1,50% διαμορφώνεται η πτώση για τις μετοχές των Grivalia Properties, Jumbo, Αegean και ΔΕΗ. Στον αντίποδα, ανοδικά κινούνται οι μετοχές των Σαράντης (0,88%) και Lamda Development ΛΑΜΔΑ+0,43% (1,09%).

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν νέα επιδείνωση, διατηρούμενες άνω του τεχνικού ορίου του 7%. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 3 μονάδες βάσης στο 7,418% και του 2ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 5 μονάδες βάσης στο 8,399%.

Οι επενδυτές, έχοντας στραμμένο το βλέμμα τους στο Eurogroup, αποτιμούν τη διαφαινόμενη απώλεια ακόμη μίας προθεσμίας για την αξιολόγηση. Πλέον, η επόμενη σημαντική ημερομηνία είναι η 7η Απριλίου, όταν και διεξάγεται η άτυπη σύνοδος των υπουργών Οικονομικών, στη Μάλτα.

«Οι προσδοκίες για το κλείσιμο της αξιολόγησης παραμένουν χαμηλές. Από ό,τι φαίνεται ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί είναι ακόμα μακρύς και ακόμα και το νέο ορόσημο του Απριλίου ίσως να αποτελεί περισσότερο επιθυμία, παρά μια ρεαλιστική εκτίμηση» παρατηρεί ο Μάνος Χατζηδάκης, αναλυτής της Beta Sec.

Από την πλευρά του, το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει τα εξής: «Ο πήχης των προσδοκιών σε σχέση με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι χαμηλά (Απρίλιο και βλέπουμε) και δύσκολα θα αναβαθμιστεί από το Eurogroup της Δευτέρας. Τη χειρότερη εμφάνιση συνεχίζει να έχει ο Τραπεζικός δείκτης που όπως όλα δείχνουν δύσκολα θα αποφύγει να δοκιμάσει την εξαιρετικά κρίσιμη στήριξη των 710 – 706 μονάδων».

Σε ό,τι αφορά τα εταιρικά γεγονότα, σήμερα λήγει προθεσμία για την πώληση του ποσοστού (40,4%) της Hellenic Seaways από την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ η Παρασκευή είναι η καταληκτική προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την εξαγορά του 67% του ΟΛΘ. ΟΛΘ Την ίδια ώρα, για όσους συμμετείχαν στη δημόσια εγγραφή για τα ομόλογα του ΟΠΑΠ, ΟΠΑΠ-0,70% στις 21 Μαρτίου θα γνωρίζουν ακριβώς πόσα ομόλογα πήραν από την κατανομή τους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.