Αλλάζει απόψεις σαν…τα πουκάμισα ο Μπέος για το RDF (video)

Πως από «ευαγγελιστής» των εναλλακτικών καυσίμων έφθασε να μηνύει την ΑΓΕΤ

«Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στους ελεγκτικούς μηχανισμούς» δήλωσε

Μήνυση κατά του υπουργείου Περιβάλλοντος, του προέδρου και των μελών της διοίκησης της ΑΓΕΤ, της περιφέρειας Θεσσαλίας και κατά παντός υπευθύνου θα καταθέσει αύριο ο σε αργία Δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος προκειμένου να διερευνηθεί αν το εργοστάσιο τηρεί τους περιβαλλοντικούς όρους που ορίζει η νομοθεσία για την λειτουργία του. Η κίνηση δεν προκαλεί καμία έκπληξη στους γνωρίζοντες τον Αχιλλέα Μπέο, δεδομένου ότι η συχνότητα με την οποία αλλάζει απόψεις, ανάλογα με το κατά που κινείται η κοινή γνώμη, είναι παροιμιώδης. Έτσι ενώ την προηγούμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 15 Μαρτίου εμφανιζόμενος στην εκπομπή του Δημήτρη Μαρέδη στον Astra θέλησε να υποβαθμίσει τις όποιες αντιδράσεις σχετικά με το θέμα της καύσης RDF από την ΑΓΕΤ, επιτιθέμενος κατά της «Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας» και άλλων «περίεργων» οι οποίοι δεν μιλούσαν παλαιότερα (τότε που εκείνος απουσίαζε από την πόλη), λίγες ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα την Παρασκευή 24 Μαρτίου εμφανιζόμενος στην εκπομπή του Σωτήρη Πολύζου στο TRT πέρασε στο άλλο άκρο λέγοντας ότι προτίθεται να καταθέσει μήνυση κατά της ΑΓΕΤ και παντός άλλου υπευθύνου για μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων με βάση τους οποίους λειτουργεί το εργοστάσιο στην Αγριά Βόλου. Αυτό φέρεται να προκάλεσε πολλαπλά «εγκεφαλικά» στην διοίκηση της ΑΓΕΤ, η οποία πληροφορήθηκε τις σχετικές δηλώσεις του σε αργία Δημάρχου Βόλου. Όπως αποκάλυψε ο Αχ.Μπέος στον Astra την περασμένη εβδομάδα, ο Δήμος Βόλου έχει καταθέσει πρόταση στο ΕΠΠΕΡΑΑ για την χρηματοδότηση κατασκευής μονάδας παραγωγής RDF τα οποία στη συνέχεια επιβεβαίωσε, μετά από ερώτημα του Δ.Μαρέδη, ότι θα πωλούνται προς καύση στην ΑΓΕΤ. Μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα όμως ο κ. Μπέος έγινε από «επενδυτής» στον τομέα παραγωγής εναλλακτικών καυσίμων και εν δυνάμει συνεργάτης με την ΑΓΕΤ, σε πολέμιος αυτών!!!

Μιλώντας στον Astra ο κ. Μπέος είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «θα ευτυχήσει η πόλη του Βόλου, αλλά και η ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, λόγω ότι η σημερινή Δημοτική αρχή έχει καταθέσει έναν εμπεριστατωμένο φάκελο στο ΕΠΠΕΡΑΑ, στο αρμόδιο υπουργείο και όχι στην Περιφέρεια για να πάρει τη χρηματοδότηση από εκεί ύψους 37 εκ. ευρώ, ένα σύγχρονο εργοστάσιο ώστε να φύγουμε από τις χωματερές». Ο κ. Μπέος μίλησε αναλυτικά και περιέγραψε το τι είναι το RDF, θέλοντας να καθησυχάσει τους πολίτες μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν το τελευταίο διάστημα με αφορμή την άδεια που παραχώρησε ο υπουργείο Περιβάλλοντος για την αύξηση του τοναζ RDF που δύναται να καίει το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ σε 250.000. Ο κ. Μπέος είχε κάνει αναφορές στην μείωση της παραγωγής του εργοστασίου κατά 80%, όπως είπε, καθώς και στο γεγονός ότι το καύσιμο που χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή η ΑΓΕΤ, το μαζούτ, είναι πολύ πιο επιβαρυντικό και «καρκινογόνο», όπως είπε, από το RDF που θα καίει εφεξής.

Μπέος: Η ΑΓΕΤ θα καίει ότι γουστάρει. Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στους ελεγκτικούς μηχανισμούς

Σε μια προσπάθεια να ευθυγραμμιστεί με τους πολίτες οι οποίοι βρίσκονται σε κοινωνικό αναβρασμό, ο κ. Μπέος εμφανιζόμενος στο TRT την Παρασκευή έκανε στροφή 180 μοιρών, λέγοντας ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στους ελεγκτικούς μηχανισμούς τους κράτους και δεχόμενος παράπονα κάποιων πολιτών και επειδή έχει ενδοιασμούς και νιώθει ανασφάλεια σε ότι αφορά τον κρατικό μηχανισμό, θα υποβάλει μήνυση κατά της διοίκησης της ΑΓΕΤ κατά του υπουργείου Περιβάλλοντος, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και κατά παντός άλλου υπευθύνου προκειμένου να διερευνηθεί από την δικαιοσύνη, αν η λειτουργία του εργοστασίου γίνονται με βάση την ισχύουσα εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία σε ότι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Ο κ. Μπέος βέβαια άφησε και αιχμές λέγοντας ότι «αν αυτοί τα παίρνουνε (σ.σ. αναφέρεται σε μίζες) και δεν ελέγχουνε ή αν είναι ανίκανοι ή αν δεν τους ενδιαφέρει…έθεσε μάλιστα συγκεκριμένα ερωτήματα για την ΑΓΕΤ λέγοντας «αλλάζοντας τον καυστήρα από πετ κοκ σε εναλλακτικά καύσιμα τηρήθηκαν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις; Αυτά που καίνε, καίγονται στους απαραίτητους βαθμούς; Υπάρχουν τα απαραίτητα φίλτρα;. Ενδιαφέρον θα έχει αν θα υπάρξει κάποια επίσημη απάντηση από την πλευρά της διοίκησης της ΑΓΕΤ ή αν θα περιμένει να εξομαλυνθεί το κλίμα στην πόλη. Πάντως αύριο αναμένεται, όπως δήλωσε μιλώντας στο Ράδιο Ένα 102,5 ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος προκειμένου να προβεί σε ελέγχους στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ. Σήμερα όπως έγινε γνωστό θα υποβληθεί η μήνυση από πλευράς του κ. Μπέου.

Παρακάτω ακολουθεί ο διάλογος που είχε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μαρέδης με τον Αχιλλέα Μπέο στις 15/3/17 στον Astra:

Δ.Μ.: Διαβάζω σε σημερινό πρωτοσέλιδο ότι εμπλέκεται και ο Δήμος Βόλου
Α.Μ.: Καμία σχέση
Δ.Μ.: Δεν έχει σχέση θα μου τα πείτε τώρα αναλυτικά. Τι είναι πρώτον αυτό το RDF; Τι θα γίνει στην ΑΓΕΤ; Τι ακριβώς συμβαίνει; Για να τα πάρουμε από την αρχή.
Α.Μ.: Είναι μια πολιτική αλητεία, θα την έλεγα εγώ, που κάποιοι θέλουνε να χρησιμοποιήσουν, όπως είναι σύνηθες φαινόμενο τα τελευταία δυομισι χρόνια, για ότι είναι πιασάρικο, να το χρησιμοποιεί η αντίπαλη πλευρά θα ‘λεγα, η αντιπολίτευση, αυτοί οι περίεργοι τύπου που χρησιμοποιούν κάποιες σφραγίδες και κάνουν την περιβαλλοντική και αυτά, να μας πουν την προσφορά τους στην πόλη.
Δ.Μ.: Την «Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία» εννοείτε;
Α.Μ.: Ναι, ναι…και να μας πουν την προσφορά τους…εγώ όμως θα πω γεγονότα
Δ.Μ.: Εντάξει…καλώς ανησυχούν όμως…
Α.Μ.: Όχι, όχι…να σας πω γιατί…γιατί πραγματικά…καταρχήν τι σημαίνει RDF; Πολύς κόσμος, πολύ σωστά είπατε, δεν το ξέρει. Το RDF είναι μια…ένα σύμπλεγμα θα έλεγα, που βγαίνει από ένα εργοστάσιο επεξεργασίας των σκουπιδιών. Στο Βόλο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο εργοστάσιο.
Δ.Μ.: Δεν υπάρχει…
Α.Μ.: Βέβαια θα ευτυχήσει η πόλη του Βόλου, αλλά και η ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, λόγω ότι η σημερινή Δημοτική αρχή έχει καταθέσει έναν εμπεριστατωμένο φάκελο στο ΕΠΠΕΡΑΑ, στο αρμόδιο υπουργείο και όχι στην Περιφέρεια για να πάρει τη χρηματοδότηση από εκεί ύψους 37 εκ. ευρώ, ένα σύγχρονο εργοστάσιο ώστε να φύγουμε από τις χωματερές και να…
Δ.Μ.: Το οποίο ποιος θα το φτιάξει αυτό το εργοστάσιο;
Α.Μ.: Ο Δήμος θα το κάνει…ο Δήμος θα κάνει τον διαγωνισμό. Η χρηματοδότηση όμως έρχεται από το κράτος μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχουν συγκεκριμένα κονδύλια.
Δ.Μ.: Ωραία. Θα γίνει αυτό.
Α.Μ.: Ναι θα γίνει…θέλουμε να πιστεύουμε ότι η χρηματοδότηση δεν θα σταματήσει. Πάντως ο Δήμος Βόλου είναι από τους πρώτους. Αν υπάρχουν πέντε σε όλη την Ελλάδα, είναι μέσα στους πέντε
Δ.Μ.: Μάλιστα
Α.Μ.: Περιμένουμε τις εξελίξεις. Ε…και έχουμε και ανοιχτό το κομμάτι της Περιφέρειας, της Διαχειριστικής Αρχής που μπορεί αν για οποιονδήποτε λόγο, τα κονδύλια δεν φτάσουνε από την κεντρική εξουσία, να πάμε στην Περιφέρεια.
Δ.Μ.: Ναι
Α.Μ.: Τώρα. Αυτό το εργοστάσιο, επιλέγεις τι θα κάνεις. Το SRF το RDF ή την καύση. Εμείς λοιπόν για πολλούς και διαφόρους λόγους. Γιατί αυτή…το τι θα κάνει αυτό το εργοστάσιο, έγινε από μία ομάδα δέκα επιστημόνων ανθρώπων, συνεργαστών από το Δήμο Βόλου και έναν εξωτερικό συνεργάτη που ήταν εξειδικευμένος στα θέματα της διαχείρισης των σκουπιδιών και καταλήξανε στο RDF. Για πολλούς και διαφόρους λόγους. Το RDF λοιπόν περιέχει μέσα, διάφορα σκουπίδια και επίσης χαρτιά, πλαστικές σακούλες και αυτά…
Δ.Μ.: …και ανακυκλώσιμο υλικό…
Α.Μ.: …το οποίο έχει να κάνει με την θερμότητα…δηλαδή, τι ύψος θερμότητα και τι βαθμό θερμότητας έχει ώστε να μπορέσει να το καύσει, τα εργοστάσιο τσιμεντοβιομηχανίας.
Δ.Μ.: Άρα ο Δήμος θα το πουλάει;
Α.Μ.: Να το…να το …αφήστε να ξεκ…να καταρχήν…
Δ.Μ.: Καλά προφανώς…
Α.Μ.: Αυτό μιλάμε εάν και εφόσον γίνει
Δ.Μ.: Λέω τι είναι ο σχεδιασμός ποιος είναι
Α.Μ.: Ο σχεδιασμός είναι βέβαια και θα το πουλάει
Δ.Μ.: Μάλιστα, ωραία…και να έχει κέρδη…
Α.Μ.: Προς όφελος…εάν και εφόσον όμως, εκεί πάει, γιατί. Αφήστε τα κέρδη…η σημερινή δημοτική αρχή πρωταρχικός της σκοπός είναι το περιβάλλον και η δημόσια υγεία.
Δ.Μ.: Εντάξει, άμα τηρούμε όλα αυτά… και βγάζουμε κέρδη δεν είναι κακό…
Α.Μ.: Ένα λεπτό θα σας πω… Θα σας πω για την «Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία», όλους τους πολιτικούς απατεώνες τόσα χρόνια, γιατί η ΑΓΕΤ σήμερα, χωρίς να παίρνω το μέρος της ΑΓΕΤ, αν θέλουν κάποιοι, να ξεσηκωθεί όλος ο Βόλος, αν υπάρχει λόγος και πρώτος εγώ να πάμε να κλείσουμε έξω από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ.
Δ.Μ.: Το θέλετε αυτό;
Α.Μ.: Εγώ δεν το θέλω γιατί καταρχήν υπάρχουν εφτακόσιες οικογένειες εκεί, σε μια περίοδο κρίσης. Μην τρελαθούμε…όμως αυτή τη χρονική στιγμή για να καταλάβετε κ. Μαρέδη και όλος ο κόσμος, δεν υφίσταται θέμα. Λειτουργεί μία μονάδα ίσον τίποτα στο περιβάλλον και στην ατμόσφαιρα. Όταν λειτουργούσαν τέσσερεις μονάδες…εδώ είναι η υποκρισία τους και τα παίρνανε όλοι και δεν μιλούσαν…και γι’ αυτό σήμερα έχουμε αυτά τα σημάδια…και τις καρκινογένειες…σε πολίτες… σε ανθρώπους, μέσα στην πόλη, δεν είναι γιατί σήμερα ξαφνικά μολύνθηκε η ατμόσφαιρα και γέμισε ο κόσμος καρκίνο…Αυτά είναι…
Δ.Μ.: Η αλήθεια είναι ότι έπεσε η παραγωγή του εργοστασίου τα τελευταία χρόνια…
Α.Μ.: Αν έπεσε; Κατά 80%! Άρα λοιπόν αυτή τη στιγμή δεν παίζει ρόλο. Όμως θα πω κάτι στον κόσμο. Το υλικό που καίει η τσιμεντοβιομηχανία, να μην πούμε για την ΑΓΕΤ, γιατί όλες είναι το ίδιο, είναι ένα υλικό το χειρότερο δυνατό, το χειρότερο μιλάμε, σε ότι αφορά τα υπόλοιπα του πετρελαίου. Όχι μαζούτ, κάτω απ’ το μαζούτ κι εγώ μπαίνει σε μια ζυγαριά. Ποιο είναι πιο καρκινογόνο ή πιο κακό για το περιβάλλον; Το μαζούτ ή το RDF; Έρχομαι όμως εγώ και λέω γιατί το ‘χω ψάξει…ο Δήμος, ο εκάστοτε Δήμος δεν έχει κανένα μα κανένα ρόλο. Γιατί; Υπάρχουν κάποιες βαθμίδες, κάποια νούμερα που βγαίνουν από την Ε.Ε.
Δ.Μ.: Υπάρχουν όρια λοιπόν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση λέει, αν καις μέχρι αυτό το όριο είναι επιτρεπτό…
Α.Μ.: Τελείωσε…

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.