Ένα τοπικό γεωλογικό φαινόμενο που παραμένει αναξιοποίητο τουριστικά

Άρθρο του θεόδωρου Περράκη

Κατά τη διάρκεια των επτά ετών ( 1997-2003 ), όταν με επαναλαμβανόμενες καταδύσεις μου για τους τεχνητούς υφάλους της περιοχής μας που έλαβε το 2004 στην Κω από την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία το πρώτο βραβείο Πανελληνίως <<ως ερευνητικής εργασίας κοινωνικού περιεχομένου>>, παρακολουθούσα συγχρόνως και <<το φαινόμενο του ευτροφισμού του πλαγκτόν>> που είχε προκύψει το 1997 για δεύτερη φορά, (μετά το 1983), και ενώ ευρισκόμουν στην περιοχή ποντικόνησο, το οποίο βρίσκεται απέναντι του Πλατανιά, με τον κύριο Γεώργιο Κουμπαρέλο, ως εκπρόσωπο του γραφείου περιβάλλοντος της Νομαρχίας Μαγνησίας και του χημικού κυρίου Αλέκου Γούναρη, οι οποίοι αφιλοκερδώς συμπαρίστατο στο σκάφος εκείνη την ημέρα. Σε μια από τις καταδύσεις μου εκείνη την ημέρα, διαπίστωσα ότι ο βυθός είχε κάτι τρύπες σαν πηγάδια και μάλιστα στο προσιτό βάθος των 10 περίπου μέτρων. Καταδύθηκα μέσα σε μια από αυτές και βρέθηκα σε ένα δεύτερο βυθό, υπό τον πρώτο, ο οποίος φωτιζότανε από τον ήλιο που περνούσε από τις τρύπες τις οροφής και φάνταζε ως υποβρύχια γαλαρία με κρυφό φωτισμό της οροφής!. Τράβηξα λοιπόν την εικονιζόμενη προς τα αριστερά υποβρύχια φωτογραφία.
99
Την 13/10/2012 σε μια νέα κατάδυσή μου φωτογράφησα με φλας τα τοιχώματα της συγκεκριμένης υπό το βυθό υποβρύχιας γαλαρίας και τράβηξα (την εικονιζόμενη προς τα δεξιά) υποβρυχίως φωτογραφία μου. Διαπίστωσα λοιπόν τότε ότι τα τοιχώματά της είναι πανέμορφα από πολύμορφα σφουγγάρια, κοράλλια και κοχύλια. και τούτο για να τα συγκρίνω με εκείνα τα πολυδιαφημιζόμενα ανάλογα υπό το βυθό σπήλαια με ανάλογες γαλαρίες που προσελκύουν πλήθος τουριστών και δυτών από όλο τον κόσμο και ευρίσκονται στα νησιά <<Γκαλαπάγκος>>, τα οποία όμως, επειδή είναι ηφαιστειογενούς προέλευσης, δεν έχουν την ομορφιά των δικών μας υποβρύχιων γαλαριών.

Ο κ. Γεώργιος Σούρλας ως βουλευτής Μαγνησίας και αντιπρόεδρος της Βουλής μας, διοργάνωσε στην νομαρχία Μαγνησίας μαζί με τον τότε νομάρχη Μαγνησίας κύριο Ιωάννη Πρίντζο ημερίδα με σκοπό να αξιοποιηθούν τουριστικά τα <<υποβρύχια προικιά>> της περιοχής μας, παρουσία της προέδρου Εναλείων Αρχαιοτήτων και άλλων τοπικών παραγόντων. Πρόβαλε λοιπόν, μεταξύ των άλλων και φωτογραφίες από την εργασία μου και κατόρθωσε να πειστεί η πρόεδρος Εναλείων Αρχαιοτήτων για την απελευθέρωση και των ακτών μας για καταδύσεις , όπως γίνεται από χρόνια και σε πολλές άλλες περιοχές που πλουτίζουν από τον καταδυτικό τουρισμό.

Είναι χρέος μας λοιπόν να το αξιοποιήσουμε ανέξοδα, προς αύξηση των εσόδων μας από τον καταδυτικό τουρισμό της περιοχής μας!

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.