Κάλεσμα: Στηρίξτε το αίτημα λειτουργίας του Μουσείου, στο τέρμιναλ του ΟΛΒ

Στέλνοντας επιστολή στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]

Να μεταφερθεί σε νέο κτήριο επιθυμεί και σχεδιάζει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βόλου που όπως έχει αναφέρει η «ΜΑΓΝΗΣΙΑ», διεκδικεί από την ΟΛΒ Α.Ε. την παραχώρηση του ισόγειου χώρου 931,59 m2 του Terminal στο λιμάνι του Βόλου, ενώ στο πλαίσιο της γενικότερης υποστήριξης, ζητά από συμπολίτες, φορείς, συλλόγους που το επιθυμούν, να στηρίξουν το αίτημα, με επιστολές τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].

To Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βόλου ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2012 με βασικούς ιδρυτές τους φοιτητές τότε του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τον Υποψήφιο Διδάκτορα Γεωλογίας Μάρκο Βαξεβανόπουλο και την MSc Γεωλόγο Αγγελική Ρεϊζοπούλου και άνοιξε τις πύλες του στο κοινό στις 8 Ιουλίου 2012.

Το Μουσείο αποτελεί μία μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική οργάνωση (Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία) με γενικό σκοπό τη συγκέντρωση, προστασία, επιστημονική μελέτη, ανάδειξη και προβολή των στοιχείων Φυσικής Ιστορίας της ευρύτερης περιοχής του Βόλου και γενικότερα της Ελλάδας. Τελεί υπό την αιγίδα του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (αρ. απ. 426/9-3-2012).

Τι θα γίνει στο νέο Μουσείο
Όπως αναφέρεται στην επιστολή προς τον ΟΛΒ, «το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βόλου είναι ο χώρος στον οποίο στεγάζεται σήμερα συνολικής έκτασης 174m2. Ήδη στις υπάρχοντες αποθηκευτικούς χώρους του Μουσείου υπάρχουν απολιθώματα τα οποία δεν είναι δυνατό να εκτεθούν στο κοινό λόγω του περιορισμένου υφιστάμενου χώρου.
Με την παρούσα επιστολή θα επιθυμούσαμε να εκφράσουμε το ενδιαφέρον μας για τον ισόγειο χώρο 931,59 m2 του κτηρίου Ιάσων που ανήκει στην αρμοδιότητά σας.
Στον αιτούμενο χώρο σκοπεύουμε να μετεγκαταστήσουμε την έκθεση και τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές λειτουργίες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Βόλου.
Στον ισόγειο χώρο του αιτούμενου κτηρίου θα κατασκευαστεί η έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Βόλου, όπου θα περιλαμβάνει την επεξήγηση της μεγάλης έκρηξης (Big Bang), τη δημιουργία της Γης, τη δημιουργία του στερεού φλοιού της, των ορυκτών και των πετρωμάτων, των ηφαιστείων, των σεισμών και φαινομένων όπως η διάβρωση, η αποσάθρωση.

Επίσης θα τοποθετηθούν απολιθώματα από όλη την Ελλάδα, που έχουν προσφερθεί από τα Τμήματα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης θα υπάρχει επεξήγηση της εξέλιξης των θηλαστικών και του ανθρώπου. Στο χώρο του ισογείου θα εκτεθεί ο μεγαλύτερος και παλαιότερος χαυλιόδοντας προβοσκιδωτού (του είδους Mammuthus meridionalis) που προσφέρθηκε από το Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η ηλικία του υπολογίζεται περίπου στα 2 εκατομμύρια χρόνια και θα εκτεθεί μαζί με τα συνοδά απολιθώματα από ζώα όπως άλογο, καμηλοπάρδαλη, γαζέλα, αρκούδα, ρινόκερος, ύαινα, μαχαιρόδοντας και λύκος. Στον ίδιο χώρο θα εκτεθεί και απολιθωμένος κορμός δέντρου συνολικού ύψους 2,5 μέτρων που ανακαλύφθηκε στη Σίβηρη Χαλκιδικής.

Επιπλέον στον ισόγειο χώρο θα δημιουργηθεί αποθηκευτικός χώρος για τα ορυκτά, τα πετρώματα και τα απολιθώματα της Θεσσαλίας και γενικά της Κεντρικής Ελλάδας, με σκοπό την αποτελεσματική διαφύλαξή τους και την ασφαλή προστασία τους. Επίσης θα λειτουργήσουν τα εργαστήρια συντήρησης των απολιθωμάτων και επεξεργασίας των ορυκτών και των πετρωμάτων.

Σε βάθος χρόνου θα λειτουργήσει χώρος ηλεκτρονικού μικροσκοπίου για ενδελεχείς επιστημονικές έρευνες.
Επιπρόσθετα, στον ίδιο χώρο θα διαμορφωθούν αίθουσες και πολυχώροι για την εκπόνηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου.
Με την παραχώρηση του αιτούμενου χώρου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βόλου θα δημιουργηθεί στο Βόλο και γενικά στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα μία κυψέλη προώθησης και εκλαΐκευσης της επιστημονικής γνώσης απόλυτα προσιτή στους πολίτες. Ο χώρος αυτός θα αποτελέσει το ιδανικό μέσο αποθήκευσης και διαφύλαξης των απολιθωμένων οργανισμών της περιοχής, που μέχρι πρότινος καταστρέφονταν. Επιπλέον, θα βοηθήσει στην επιτελούμενη επιστημονική έρευνα σε θέματα φυσικής ιστορίας. Με τη μετεγκατάσταση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Βόλου στην κεντρική προβλήτα του λιμανιού θα δημιουργηθεί ένα αξιόλογο σημείο αναφοράς που θα δώσει επιπλέον ώθηση στον τουρισμό, θα οδηγήσει σε αύξηση των τουριστών, ενώ παράλληλα θα υπάρξει δυνατότητα ανάπτυξης πολλαπλών συνεργιών και με άλλες δραστηριότητες στο λιμάνι και γενικά στην παράκτια ζώνη.
Με την παρούσα επιστολή εκφράζεται το ενδιαφέρον μας προς τον εν λόγω χώρο και δεν υποκρύπτεται οποιαδήποτε δέσμευση εκ μέρους του Μουσείου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.