Ε.Σ.Β.: Εκφυλίζεται η Black Friday που ήταν καλή προωθητική ενέργεια

Προετοιμασία για τα Χριστούγεννα, με εκδηλώσεις, κληρώσεις και κόκκινο χαλί

Αστεία χαρακτήρισε την κατάσταση με την Black Friday, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Ν. Ιωνίας Απόστολος Οντόπουλος, που τόνισε ότι εκφυλίζεται, ενώ ήταν μια καλή προωθητική ενέργεια για τους εμπόρους και από μια ημέρα αρχικά, έγινε τριήμερο και φέτος μια ολόκληρη εβδομάδα…
Ο πρόεδρος των εμπόρων μίλησε στο «Ράδιο Ένα» και τόνισε ότι γενικότερα έχουμε μια τάση στην Ελλάδα να διαστρεβλώνουμε πράγματα και να τα «ξεφτιλίζουμε» και κάτι τέτοιο γίνεται και με την Black Friday.
Όπως είπε, η συγκεκριμένη μέρα ξεκίνησε από το εξωτερικό και είναι ξενόφερτο έθιμο και έγινε μόνο από επιχειρήσεις του εξωτερικού, τη συγκεκριμένη μέρα και μόνο, για να ξεστοκάρουν παλιούς κωδικούς προϊόντων που είχαν στις αποθήκες τους και δεν μπορούσαν να πουλήσουν. Ο πρόεδρος των εμπόρων, είπε ότι η μέρα δημιουργήθηκε γι’ αυτό το λόγο, ώστε πριν τα Χριστούγεννα να ρευστοποιήσουν τα εμπορεύματα που βρισκόταν στις αποθήκες, για νέες αγορές, ενόψει των Χριστουγέννων.

«Βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας»

«Επειδή στην Ελλάδα εμείς νομίζουμε ότι είμαστε πιο έξυπνοι από τους ξένους, πήραμε την Black Friday, που τον πρώτο έγινε από τα πολυκαταστήματα και ήταν μόνο μια μέρα, τη δεύτερη χρονιά άρχισε να γίνεται δειλά – δειλά και από τους μικρούς και την τρίτη χρονιά είδαμε ότι τα πολυκαταστήματα το έκαναν τριήμερο, ενώ φέτος είδαμε το άλλο παράδοξο ότι έχει γίνει εβδομάδα… Black Friday», τόνισε ο Απ. Οντόπουλος.
Ο ίδιος είπε ότι ατά τα πράγματα είναι αστεία, καθώς εκφυλίζουμε μια καλή προωθητική ενέργεια – ευκαιρία για τους καταστηματάρχες να ξεστοκάρουν κωδικούς που δεν κινούνταν την προηγούμενη περίοδο – και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εμπόρων, ακόμη και οι μεγάλες εταιρίες που υποτίθενται ότι έχουν συμβούλους marketing και θα έπρεπε όλα αυτά να τα έχουν σκεφτεί πριν, αυτές ξεκίνησαν ξανά την εβδομάδα… Black Friday.
Ο κ. Οντόπουλος, δεν μπόρεσε να εκτιμήσει πως θα λειτουργήσει φέτος, γιατί «απλώνεται πολύ το πράγμα» και τόνισε ότι η αγορά του Βόλου έχει πολύ καλές τιμές όλο το χρόνο και εκτίμησε ότι όπως και πέρυσι τα κατάφεραν, έτσι και φέτος θα κόψουν τη ροή του κόσμου προς τα πολυκαταστήματα.

«Θα καταθέσει υπόμνημα»

Ο Εμπορικός Σύλλογος θα καταθέσει υπόμνημα στο δευτεροβάθμιο και στο τριτοβάθμιο όργανο αναφορικά με το νόμο περί προσφορών -εκπτώσεων, που έχει γραφτεί στα μέτρα των πολυεθνικών, με το οποίο ζητάει την κατάργηση των 10ημέρων προσφορών, του μόνιμου καθεστώτος προσφορών, που πολλές φορές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Ο πρόεδρος των εμπόρων είπε ότι και φέτος έχει παρατηρηθεί κυρίως σε πολυκαταστήματα ανατίμηση προϊόντων συγκεκριμένα για τη Black Friday, ώστε να φαίνεται μεγάλο το ποσοστό έκπτωσης. «Χαίρομαι που αυτό γίνεται κυρίως από τα πολυκαταστήματα και όχι από τις μικρές επιχειρήσεις που εκπροσωπώ», τόνισε.

Δράσεις ενόψει των γιορτών

Ενόψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ο Εμπορικός Σύλλογος θα προτρέψει τους καταστηματάρχες να βάλουν κόκκινο χαλί μπροστά στα καταστήματα, ενώ θα γίνει ξανά φέτος ο διαγωνισμός βιτρίνας που πέρυσι σημείωσε μεγάλη επιτυχία.
Ο Απ. Οντόπουλος, τόνισε ότι το έθιμο του χαρτοπόλεμου που αναβίωσε πέρυσι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, θα γίνει και φέτος, με καλύτερη οργάνωση, ενώ τέλος θα γίνει λαχειοφόρος αγορά για δημιουργία συνείδησης στον καταναλωτή ότι υπάρχει ανταποδοτικότητα στην αγορά απ’ όπου ψωνίζει.
Ο πρόεδρος των εμπόρων εξήγησε ότι οι επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στο project, όταν θα ψωνίζει ο καταναλωτής θα μπορεί να εισάγει την απόδειξη σε μια πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί στην ιστοσελίδα του Εμπορικού Συλλόγου και να παίρνει συμμετοχές σε μια κλήρωση για 40 δωροεπιταγές των 50 € η καθεμιά, που θα εξαργυρωθούν στα Βολιώτικα καταστήματα – μέλη του Συλλόγου.

Θετική η ένεση ρευστότητας

Σχετικά με την ανακοίνωση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας για χρηματοδότηση επιχειρήσεων μέχρι ποσού 25.000 €, μέσω συμβάσεων με χρήματα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, ο πρόεδρος των εμπόρων έκανε λόγο για μια εξέλιξη προς τη θετική κατεύθυνση και τόνισε ότι ανάπτυξη χωρίς τράπεζες και υγιή τραπεζικό δανεισμό δεν γίνεται.
Ο Απ. Οντόπουλος, ανέφερε ότι είναι θετικό που μια τράπεζα της περιοχής μας καταφέρνει και στηρίζει τις επιχειρήσεις, κάτι που δεν βλέπουμε από τις συστημικές τράπεζες, όπου είναι πιο δύσκολες οι διαδικασίες να λάβει κάποιος μια χρηματοδότηση για τη δουλειά του.
Ο ίδιος τόνισε ότι επειδή δημιουργήθηκε πολύ κακό όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης στις επιχειρήσεις, έχουν προκύψει πάρα πολλά προβλήματα και είναι καλό που υπάρχει αυτό το εργαλείο, αλλά αργήσαμε πάρα πολύ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.