Ματθαίος Δραμητινός στο Ράδιο ΕΝΑ: Βλέπουμε πολιτικές “τσαλαβούτες” στο θέμα της οσμής

Προετοιμάζεται διαδικτυακό παρατηρητήριο οσμής- Στόχος η ενεργή συμμετοχή των πολιτών

Πολιτικές “τσαλαβούτες” χαρακτήρισε ο γνωστός καρδιολόγος, πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας και πρώην Διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου κ.Ματθαίος Δραμητινός, όσα έχουν γίνει για το θέμα των έντονων οσμών, που επικρατούν στην πόλη. Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, ο κ. Δραμητινός ανέφερε πως σε λίγες ημέρες θα βρίσκεται “στον αέρα” το διαδικτυακό παρατηρητήριο οσμής, όπου οι πολίτες του Βόλου θα μπορούν να περιγράφουν το πότε και που παρατήρησαν αυτό το φαινόμενο. Μία επιστημονική ομάδα, η οποία τώρα καταρτίζεται θα συγκεντρώνει τις καταγγελίες και θα δημοσιεύσει ένα πόρισμα σε εβδομαδιαία βάση.

“Το έναυσμα για την δημιουργία αυτού του παρατηρητηρίου δόθηκε από την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη τις τελευταίες ημέρες και είναι ασφυκτική. Το …σπρώξιμο δόθηκε από τον ίδιο τον κόσμο, ο οποίος άναρχα και χωρίς καμία στόχευση βρίζει, φωνάζει, δείχνει, οπότε είπαμε να φτιάξουμε αυτό το παρατηρητήριο”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δραμητινός.

Πως θα λειτουργεί το διαδικτυακό παρατηρητήριο
Όπως εξήγησε ο γνωστός γιατρός της πόλης, το διαδίκτυο θα είναι το εργαλείο αυτού του παρατηρητηρίου, με την κατασκευή μίας ιστοσελίδας ενώ θα δημιουργηθεί ανάλογη ομάδα και στο facebook. Εκεί θα συλλέγονται όλα τα παράπονα και οι καταγγελίες των πολιτών, κωδικοποιημένα και χωρίς φιλολογίες. Θα ζητούνται πληροφορίες όπως το μέρος που εντοπίστηκε η οσμή, η ώρα, ο άνεμος που έπνεε κ.τ.λ.. Στους πολίτες θα δοθούν οδηγίες μέσω της ιστοσελίδας για τον τρόπο που θα καταθέτουν τα περιστατικά οσμής.
Η ιστοσελίδα αυτή θα “ανέβει” έως τη Δευτέρα στον αέρα του διαδικτύου, ενώ στην προσπάθεια αυτή θα εμπλακεί και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η ομάδα του κ.Σαχαρίδη, ο Ιατρικός Σύλλογος, γιατροί κι άλλοι επιστήμονες.
Έχοντας τα στοιχεία των καταγγελιών, εξήγησε ο κ. Δραμητινός, θα γίνεται μία στατιστική τους επεξεργασία και τα αποτελέσματα να παρουσιάζονται εβδομαδιαίως στους πολίτες.
“Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η πληροφορία και το υλικό. Θέλουμε να συμμετέχει σχεδόν όλη η πόλη με τον τρόπο της κι όσο μεγαλώνει το στατιστικό δείγμα, τόσο μειώνεται το στατιστικό λάθος. Δεν γίνεται να έχω 80-100 καταγγελίες ότι μυρίζει στη Ν. Ιωνία και αυτό να είναι λάθος. Και οι πιο σύγχρονες μέθοδοι που μετρούν τις οσμές, οι πιο πολλές στηρίζονται στην όσφρηση του ανθρώπου και κάποιων ειδικών ανθρώπων που μπορούν και μετράνε”, είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος και συμπλήρωσε πως δεν επιθυμεί ούτε ο ίδιος, ούτε όσοι συμμετέχουν σ’ αυτό το εγχείρημα να γίνει μία ιστοσελίδα συλλογής καταγγελιών.

Πολιτικές “τσαλαβούτες” στο θέμα της οσμής
Ο κ. Δραμητινός επεσήμανε πως τα στοιχεία που εκπορευτούν από αυτή την πρωτοβουλία θα είναι κι ένα έναυσμα, ένα μέσο πίεσης και προς τους υπευθύνους, για να σκύψουν σοβαρά στο θέμα, γιατί το μόνο που βλέπουμε είναι “πολιτικές τσαλαβούτες”, χωρίς κάτι ουσιαστικό για την πόλη, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
“Εμάς μας ενδιαφέρει πρακτικά η υγεία του κόσμου. Παλέψαμε πολλοί από διάφορα μετερίζια για τη δημόσια υγεία και την υγεία των πολιτών. Η μυρωδιά δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι κάτι φυσιολογικό και δεν είναι κάτι υγιεινό. Δεν μπορεί πριν από δύο χρόνια η πόλη να μην είχε αυτή τη μυρωδιά ή να μην είχε συνειδητοποιηθεί απ’ όλο τον κόσμο και ξαφνικά ξύπνησαν 500-1000 γραφικοί Βολιώτες και μυρίζουν έντονα το καμένο πλαστικό”, είπε και ξεκαθάρισε πως η ομάδα που θα φτιάξει το παρατηρητήριο των οσμών δεν είναι πολιτικό όργανο και σε καμία περίπτωση δεν είναι εκτελεστική εξουσία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.