Ευθύμης Τσάμης στο Ράδιο ΕΝΑ: Τελείως λάθος το πρόταγμα μη χρήσης μάσκας στις καταλήψεις

Τα προβλήματα λύνονται με ανοιχτά σχολεία τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας

Σε μείζον θέμα εξελίσσεται το κύμα καταλήψεων σε όλη την Ελλάδα αλλά και στην Μαγνησία, με τον ιατρικό κόσμο να ανησυχεί για το ζήτημα και τους εκπαιδευτικούς να ζητούν από τους μαθητές να επιστρέψουν στις τάξεις και να συζητήσουν τους προβληματισμούς που έχουν, για τη χρήση της μάσκας. Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμης Τσάμης, τόνισε πως είναι τελείως λάθος εάν οι μαθητές ως πρόταγμα για τις καταλήψεις έχουν το θέμα της μάσκας και ανέφερε πως θα μπορούσε και ο Ιατρικός Σύλλογος να επισκεφθεί σχολεία , να συζητήσει και να ενημερώσει τα παιδιά πάνω στο θέμα. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΙΣΜ έθιξε το ζήτημα του εμβολιασμού για την εποχική γρίπη, επισημαίνοντας πως θα πρέπει φέτος να εντατικοποιηθεί.

Τελείως λάθος η κατάσταση που εξελίσσεται με τις καταλήψεις
Τελείως λάθος χαρακτήρισε ο κ. Τσάμης το θέμα των καταλήψεων των σχολείων ιδίως εάν το πρόταγμα των μαθητών είναι η μη χρήση μάσκας. Επεσήμανε πως ναι μεν η μάσκα δεν είναι ευχάριστη, ιδίως αν πρέπει να τη φορά κανείς πολλές ώρες, όπως ορισμένες ειδικότητες μάχιμων γιατρών, ωστόσο δεν προκαλεί προβλήματα, όπως ισχυρίζονται μερικοί.
” Είναι αστείες δικαιολογίες κι επιχειρηματολογίες περί μείωσης του οξυγόνου, αύξησης του διοξειδίου κι ότι είναι εστία μόλυνσης. Όλα αυτά είναι αστεία και δεν ξέρω για ποιο λόγο υποκινούν όλα αυτά κάποιοι. Δεν ξέρω ποιους συμβουλεύονται. Υπάρχουν ορισμένοι “γιατροί” που τα λένε αυτά και πιθανών να επέμβουν και οι Ιατρικοί Σύλλογοι γι’ αυτό γιατί μπαίνουν και θέματα ηθικής και πειθαρχικών παραπτωμάτων και οι οποίοι με τις ανακοινώσεις τους πυροδοτούν τέτοιες αντιδράσεις που είναι τελείως αντιεπιστημονικές και ανορθολογικές. Η μάσκα πρέπει να χρησιμοποιείται , γιατί είναι από τις πιο σοβαρές ασπίδες προστασίας που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πραγματικά ύπουλη ασθένεια”, σημείωσε ο κ. Τσάμης.
Επεσήμανε πως τα παιδιά κάνουν λάθος να προτάσσουν αυτό το επιχείρημα και ανέφερε πως τα προβλήματα θα πρέπει να λύνονται με ανοιχτά σχολεία, καθώς τα κλειστά σχολεία πλήττουν την εκπαίδευση και τη μόρφωση των παιδιών.
Σε ότι αφορά την άποψη του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σταχτέα πως δημιουργούνται εστίες υπερμετάδοσης, ο κ. Τσάμης συμφώνησε καθώς ανέφερε πως οι μαθητές εφόσον δεν πηγαίνουν στο σχολείο, συγκεντρώνονται σε άλλους χώρους ανοιχτούς και κλειστούς, σε καφετέριες κτλ , δεν φοράνε μάσκα κι έτσι δημιουργούνται ανεξέλεγκτες εστίες υπερμετάδοσης.
Μάλιστα, ο ίδιος πρότεινε να επισκέπτονται τα σχολεία και να ενημερώνουν τους μαθητές μέλη του Ιατρικού Συλλόγου, ενώ άσκησε κριτική στο Υπουργείο Παιδείας για το θέμα καθώς δεν φρόντισε να μειωθεί η συνάθροιση μέσα στην τάξη, στέλνοντας λάθος μήνυμα που πυροδοτεί τις κινήσεις των παιδιών.

Να αυξηθεί η εγρήγορση των συνανθρώπων μας
Σε ότι αφορά τη στάση που θα πρέπει να κρατήσουν οι πολίτες απέναντι στον κορωνοϊό, ο κ. Τσάμης ανέφερε πως θα πρέπει να αυξηθεί η εγρήγορση και να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας, καθώς λόγω του ψυχρότερου καιρού θα ευνοηθούν οι ιώσεις και θα υπάρξει αυξημένος συγχρωτισμός καθώς ο κόσμος θα είναι αναγκασμένος να βρίσκεται σε κλειστούς χώρους.
“Πρέπει να αυξηθεί πάλι η εγρήγορση των συνανθρώπων μας, πρέπει να ακολουθούνται τα μέτρα προφύλαξης κι αυτά δεν είναι πολλά. Είναι οι αποστάσεις, το τακτικό πλύσιμο των χεριών και των επιφανειών με αντισηπτικά και το κυριότερο είναι η χρησιμοποίηση της μάσκας με τον σωστό τρόπο, διότι με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε την μεταδοτικότητα του ιού μέχρι να έχουμε το εμβόλιο”, επεσήμανε ο ίδιος.
Αυστηρή και έντονη σύσταση για το εμβόλιο της γρίπης
Εξάλλου, η επιστημονική κοινότητα έχει δώσει αυστηρή και έντονη σύσταση, προκειμένου όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες, να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της γρίπης που θα κυκλοφορήσει από τις 29 Σεπτεμβρίου και μετά και να κάνει και το εμβόλιο του πνευμονιοκόκκου, διότι με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει περιορισμός των λοιμώξεων.
Ο κ. Τσάμης ανέφερε πως στόχος είναι να μην υπάρξουν πολλά εμπύρετα περιστατικά με γρίπη, να μην υπάρξουν πολλές πνευμονίες, έτσι ώστε το προσωπικό να ασχοληθεί και να αντιμετωπίσει τα περιστατικά κορωνοϊού, αλλά και να αφεθούν ελεύθερες κλίνες, κλινικές και ΜΕΘ για να χρησιμοποιηθούν από περιστατικά με λοιμώξεις από κορωνοϊό.
Τόνισε πως ο εμβολιασμός για τη γρίπη από μεγάλο μέρος του πληθυσμού δημιουργεί μία ασπίδα, συνέστησε να εμβολιαστούν όσοι που έχουν χρόνια νοσήματα, όπως σακχαρώδης διαβήτης, νεφρική ανεπάρκεια, καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, ανοσοκατασταλμένοι και άνθρωποι που είναι πάνω από 65 ετών, που είτε έχουν πρόβλημα υγείας, είτε όχι καθώς εντάσσονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως και όσοι βρίσκονται σε αυξημένο συγχρωτισμό δηλαδή παιδιά, εκπαιδευτικοί και στρατός.
Τέλος, κατέστησε σαφές πως εάν ένας νέος και υγιής επιθυμεί να εμβολιαστεί, μπορεί να το πράξει, καθώς δεν υπάρχει αντένδειξη και θα είναι κι εκείνος προφυλαγμένος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.