Αύξηση του άγχους και των καταθλιπτικών διαταραχών λόγω της κατάστασης στην οικονομία

Εντόπισε ο Βολιώτης ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας που μίλησε στο «Ράδιο-Ένα»

Είναι γεγονός πως εδώ και ένα χρόνο, τα πάντα έχουν αλλάξει στην καθημερινότητά μας, με την πανδημία του κορωνοϊού να έχει επηρεάσει τόσο την κοινωνική, όσο και την οικονομική μας ζωή. Ο εγκλεισμός, αλλά κυρίως το θέμα της επιβίωσης έχει προκαλέσει σε πολλούς αυξημένο άγχος αλλά και καταθλιπτικές διαταραχές κι αυτά τα στοιχεία εντόπισε και πρόβαλε ο Βολιώτης ψυχίατρος κ. Δημήτρης Σούρας, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, επισημαίνοντας την ανάγκη συμβουλής ενός ψυχιάτρου, από άτομα που έρχονται αντιμέτωπα με τέτοιες καταστάσεις.

Αυξήθηκε το άγχος και οι καταθλιπτικές
διαταραχές λόγω της οικονομίας

Αναλύοντας τον ψυχοσωματικό αντίκτυπο των αλλαγών που έχουν προκληθεί από την υγειονομική κρίση ο κ. Σούρας ανέφερε πως έχει εντοπιστεί αύξηση του άγχους και των καταθλιπτικών διαταραχών, που έχει επηρεαστεί τόσο από τον εγκλεισμό όσο κυρίως από την πορεία της οικονομίας, με πολλούς να διερωτώνται συνεχώς για το πως θα εξελιχθεί η δουλειά τους, εάν θα έχουν δουλειά, εάν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των οικογενειών τους.
Αυτές οι καταθλιπτικές διαταραχές, λέγονται, σύμφωνα με τον κ. Σούρα αντιδραστική κατάθλιψη, καθώς συμβαίνει ένα γεγονός στη ζωή μας και καταθλιβόμαστε. Κάποιοι, σημείωσε αντιδρούν πιο στωικά, πιο λογικά, πιο χαλαρά, όμως υπάρχουν κι άνθρωποι που δεν μπορούν να το ξεπεράσουν.

Μην διακόπτεται η αγωγή

Σ’ αυτό το σημείο ο κ. Σούρας συμβούλευσε όσους λαμβάνουν ήδη αντικαταθλιπτικά, να μην διακόψουν την αγωγή τους και να είναι σε επαφή με τους γιατρούς τους, ενώ μίλησε και για τα φάρμακα, τα οποία πολλές φορές «φτιάχνουν» τα πράγματα, άλλες όμως και ιδίως όταν λαμβάνονται χωρίς την ψυχιατρική έγκριση, τα καταστρέφουν και οδηγούν στον εθισμό.
«Αν κάποιος παρουσιάσει μία εγνωσμένη κατάθλιψη η μόνη λύση είναι μία αντικαταθλιπτική αγωγή για να λυθεί το θέμα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να συμβουλευτεί όμως τον ψυχίατρο κι εκείνος να τον καθοδηγήσει. Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα είναι «εύκολα» φάρμακα, τα περισσότερα λαμβάνονται χωρίς συνταγή και για λίγο χρονικο διάστημα, πιάνουν μετά από 25 ημέρες και στο 3μηνο η το 6μηνο τα κόβουμε και λύνουν το πρόβλημα. Κατάθλιψη χωρίς φάρμακο δεν περνάει», είπε ο κ. Σούρας.

Αν διαγνωστεί κατάθλιψη
χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή

Συνέχισε δε αναφερόμενος και στα αγχολυτικά τονίζοντας πως «Είναι άλλο η λύπη, άλλο το πένθος, η στεναχώρια και άλλο κατάθλιψη. Από τη στιγμή που διαγνωστεί κατάθλιψη χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή. Ένα άλλο λάθος που γίνεται είναι να αντιμετωπίζεται το άγχος με αγχολυτικά. Τα αγχολυτικά είναι φάρμακα που εθίζουν τον οργανισμό, αν τα πάρεις για μεγάλο διάστημα και σε μεγάλη δόση, δεν μπορείς να κάνεις χωρίς αυτά και είσαι ένας εθισμένος χρήστης. Θέλουν μεγάλη προσοχή και δεν λύνουν το πρόβλημα, γιατί μετά από πέντε ώρες θα τα αποβάλει ο οργανισμός με τα ούρα και χρειαζόμαστε άλλο αγχολυτικό κι άλλο και δημιουργείται μια ιστορία που δεν τελειώνει ποτέ».
«Αν αισθανθούμε κακή διάθεση, δεν έχουμε ευχαρίστηση για τίποτα , βλέπουμε ότι ζοριζόμαστε, έχουμε ψυχοσωματικά δηλαδή πονάει το κεφάλι, το στήθος, έχουμε κομάρες, δύσπνοια, ζαλάδες, ιλίγγους, ναυτίες κτλ, πιθανώς να πρέπει να αποτανθούμε σε έναν ψυχίατρο να μας δώσει μια αγωγή για πολύ λίγο χρονικό διάστημα, να γίνουμε καλά για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη ζωή», συμβούλευσε χαρακτηριστικά ο κ. Σούρας, ο οποίος συνέδεσε αυτά τα συναισθήματα και με την πανδημία, λέγοντας πως ο άνθρωπος θα κερδίσει σ’ αυτή την κατάσταση και όχι ο ιός που είναι άυλος.
«Εμείς θα κερδίσουμε , ο ιός είναι άυλος. Ο ιός μας ταλαιπωρεί γιατί είναι μεταλλαγμένος, όμως η ανθρωπότητα έχει περάσει μπροστά από χιλιάδες ιούς, από χιλιάδες τέτοιες καταστάσεις και τα έχει κατορθώσει με πολύ λιγότερα φάρμακα και πολύ λιγότερα εργαστήρια. Εμείς θα κερδίσουμε, γιατί εμείς είμαστε άνθρωποι, έχουμε ψυχή, έχουμε σώμα, έχουμε συναίσθημα και πάνω από όλα έχουμε λογική και μυαλό. Είναι υπόθεση λίγων μηνών ακόμη», κατέληξε ο κ. Σούρας δίνοντας έναν αισιόδοξο τόνο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.