«Μύθοι και πραγματικότητες»

Του κ. Βαρδινογιάννη Βαρδή*

Με αυτόν τον τίτλο, στις 8.12.2013, δημοσιεύθηκε στην “Αυγή” εργασία με κείμενο γνωστών ιστορικών, για τον Δεκέμβρη του 1944. Πέρασαν 75 χρόνια από τον Δεκέμβρη, 54 χρόνια από την τρίτη Συνδιάσκεψη και θα περιμέναμε η κριτική να φωτίσει καλύτερα τα γεγονότα.
Στην τρίτη Συνδιάσκεψη 10-14.10.1950, τα περισσότερα τότε ηγετικά στελέχη χειροκρότησαν τη θεώρηση των γεγονότων από τον Νίκο Ζαχαριάδη. Η θεώρηση αυτή για πολλούς παραμένει σε μεγάλο βαθμό ιερή στην έρευνα της νεότερης ελληνικής Ιστορίας.
Αναμφισβήτητα αρχειακά ντοκουμέντα φωτίζουν τα λάθη της ηγεσίας που συνδέονται με την πολιτική Ιστορία της Αριστεράς:
Η υποβαθμισμένη και ανισότιμη συμμετοχή της αντιπροσωπείας του ΕΑΜ στον Λίβανο. Η απόδοση των αγγλικών σχεδιασμών της Καρζέτας από τους επικριτές των αποφάσεων του Λιβάνου. Η σύγκρουση του Δεκέμβρη, μιας εφεδρικής δύναμης με έναν πάνοπλο και εκπαιδευμένο διεθνή αντίπαλο. Η αποχή από τις πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές. Η καταδίκη της ΠΕΕΑ με πρόεδρο τον Αλέξανδρο Σβώλο σε “αυτοδιάλυση”.
Η εμπλοκή στον αγγλοπροετοιμασμένο εμφύλιο πόλεμο με φοβερή διαφορά στον συσχετισμό δυνάμεων. Η αιτιολόγηση της ήττας με την “προδοσία” του Τίτο.
Η ύπαρξη των αναμφισβήτητων ιστορικών ντοκουμέντων και η μη αξιοποίησή τους από τους ιστορικούς, επηρεάζει άμεσα στην ιστορική έρευνα. Αναφέρομαι συγκεκριμένα:
Η Ιστορία τιμώρησε την ηγεσία που απέδωσε όλη την ευθύνη του Λιβάνου και της Καζέρτας στην αντιπροσωπεία.
Η ουσιαστική κατάργηση της ΠΕΕΑ έθιξε την υπεροχή της Εθνικής Αντίστασης στον διάλογο με τα κόμματα του “ρεαλισμού” και της αποχής από τον αγώνα. Η αυτοανάδειξη του Σιάντου, ως πολιτικού και στρατιωτικού ηγέτη, μείωσε τις δυνατότητες των άλλων ηγετικών στελεχών.
Τα Δεκεμβριανά δεν νικήθηκαν στις 3.12.44 με το αιματοκύλισμα της διαδήλωσης. Έχουμε πρωτότυπο αντίγραφο της διαταγής του Σιάντου στις 1.12.44 “να αφοπλίσουν με όλα τα μέσα” τους αντιπάλους, έφτασε και εφαρμόστηκε π.χ. στην Πάτρα (Ροδάκης).
Με την ίδια διαταγή διατάσσει τις οπλισμένες μεραρχίες του ΕΛΑΣ να βαδίζουν κατά του Ζέρβα και όχι να σπεύσουν στην Αθήνα!…
Έχουμε αντιγράψει όλες τις αλληλογραφίες ΚΚΕ και Κ.Κ. Γιουγκοσλαβίας, μεταφράζονται και θα εκδοθούν στην οποία αποδεικνύεται ότι ο Τίτο συνέχισε την ενίσχυση του Δ.Σ. και ποτέ δεν την απομόνωσε. Το ίδιο έχουμε αντίστοιχα και τις επιστολές του Δημητρόφ από τη Μόσχα προς τη βουλγαρική κυβέρνηση της Σόφιας.
Ο Ζαχαριάδης γνώριζε αλλά στην Τρίτη Συνδιάσκεψη δεν είπε την αλήθεια στην ηγεσία του ΚΚΕ!… Αυτά τα ολίγα, συμβολή στον διάλογο και για το προετοιμαζόμενο Τσοτύλι.

* Ο Βαρδής Β. Βαρδινογιάννης είναι ιστορικός και πρόεδρος της Ε.Δ.Ι.Α.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.