«Το Επιμελητήριο Μαγνησίας χτύπησε στόχο στην καρδιά της Ευρώπης»

Της Μαρίας Χριστίνας Μπακλαβά

Στην καρδιά της Ευρώπης, στη Ζυρίχη της Ελβετίας, βρέθηκε επιχειρηματική αποστολή του Επιμελητηρίου Μαγνησίας προκειμένου να συμμετάσχει στην πρώτη έκθεση αμιγώς Ελληνικών προϊόντων « Greek Gourmet & Wine Expo», που είχε ως στόχο να προωθήσει τα ελληνικά προϊόντα σε μια ομολογουμένως απαιτητική και άκρως ανταγωνιστική αγορά όπως αυτή της Ελβετίας.

Η έκθεση ήταν μια ιδιωτική πρωτοβουλία της Quality Food & Trade GmbH υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, της Ελληνικής Πρεσβείας στην Βέρνη της Ελβετίας, της Ελβετικής Πρεσβείας στην Αθήνα, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελβετίας – Ελλάδας στη Ζυρίχη και πραγματοποιήθηκε στο Regensdorf, 9 χλμ έξω από τη Ζυρίχη σε γνωστό ξενοδοχείο.

Η παρατεταμένη οικονομική ύφεση που έχει πλήξει τη χώρα μας, δεν στάθηκε εμπόδιο στο Επιμελητήριο Μαγνησίας που έκανε ποδαρικό ως το πρώτο Επιμελητήριο της Ελλάδας στην Ελβετική αγορά, επιδεικνύοντας ετοιμότητα στην εξωστρέφεια.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Μπασδάνης Αριστοτέλης στη χαιρετιστήρια ομιλία του στα εγκαίνια της έκθεσης παρουσία των θεσμικών φορέων Ελβετίας – Ελλάδας εξήρε τα προϊόντα της Μαγνησίας λέγοντας χαρακτηριστικά : «οι ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες αλλά και η εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων παραγωγής, τυποποίησης και διακίνησης δίκαια τα έχουν αναδείξει σε προϊόντα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας. Ειδικότερα, στο κομμάτι της πρωτογενούς παραγωγής και των παραγόμενων προϊόντων, η χώρα μας πρέπει να εκμεταλλευτεί το συγκριτικό της πλεονέκτημα, που δεν είναι άλλο από την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Η συμμετοχή στη σημερινή έκθεση, πιστεύω ότι θα δώσει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία σε ενδιαφερομένους της ελβετικής αγοράς, να γνωρίσουν τα ελληνικά προϊόντα, να αξιολογήσουν την ποιότητα τους και να αναπτύξουν ελπιδοφόρες μελλοντικές εμπορικές σχέσεις».
Τόσο από την πλευρά της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ελβετία, της Ελβετικής Πρεσβείας στην Αθήνα όσο κι από τους εκπροσώπους των δύο Επιμελητηρίων συνομολογήθηκε ότι η δραστηριοποίηση σε μία από τις πιο σταθερές αγορές της Ευρώπης, όπως αυτής της Ελβετίας, αποτελεί εχέγγυο για οποιαδήποτε επιχειρηματική προσπάθεια, αρκεί να υπάρχει συνέπεια και σταθερότητα.
Μέσα σ΄ αυτό το κλίμα της συνεργασίας και εξωστρέφειας οι Πρόεδροι των δύο επιμελητηρίων Μαγνησίας και Οικονομικού Ελβετίας-Ελλάδας, κ. Μπασδάνης και κ. Αγγελιδάκης αντίστοιχα, προχώρησαν σε υπογραφή Συμφώνου Φιλίας & Συνεργασίας σηματοδοτώντας μία νέα ισχυρή συνεργασία μεταξύ των εκπροσώπων των δύο χωρών και δη του επιχειρηματικού τους κόσμου.
Από την πλευρά του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελβετίας – Ελλάδας (SGCE) ο πρόεδρός του κ. Νικόλαος Αγγελιδάκης στον χαιρετισμό του δήλωσε:
«Είναι αξιοθαύμαστο, σ΄ αυτή τη δύσκολη συγκυρία που βιώνει η Ελλάδα, σήμερα κάποιοι να τολμούν να χτίζουν μια ουσιαστική Ελληνο-Ελβετική επιχειρηματική γέφυρα. Προσωπικά νιώθω συγκίνηση, γιατί ως Έλληνας, θα χαίρομαι να βλέπω στα Ελβετικά ράφια τα εκλεκτά προϊόντα που παράγει η ελληνική γη και που ασφαλώς έχουν φροντίσει για την ποιότητά τους, άξια ελληνικά χέρια, με όλο τους το μεράκι και τη φροντίδα. Καλωσορίζω το πρώτο επιμελητήριο από την Ελλάδα που έδειξε ετοιμότητα στην εξωστρέφεια αλλά και στην πρόκληση για νέες επιχειρηματικές δράσεις.»
«Αναμφίβολα πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα και ευκαιρία προκειμένου να χτίσουμε ένα δυνατό brand name στην Ελβετική αγορά», δήλωσε ο Πρέσβης κ. Μάνεσης σε ξεχωριστή συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Μπασδάνη και συνέχισε διαπιστώνοντας τις δυσκολίες της Ελβετικής αγοράς λόγω του έντονα ανταγωνιστικού περιβάλλοντος εξαιτίας της γεωφυσικής της θέσης.
Παρότρυνε δε τους Έλληνες επιχειρηματίες να προσπαθήσουν με συνέπεια ώστε να διακριθούν στις γκουρμέ γεύσεις λέγοντας χαρακτηριστικά : «Άλλωστε τα δικά μας μικροκλίματα έχουν περιθώρια να κερδίσουν γιατί προσδίδουν στα προϊόντα μας πλούσια αρώματα». Η συνάντηση των δύο ανδρών ολοκληρώθηκε με μια πρόσκληση από πλευράς του Πρέσβη κ. Μάνεση προς τον κ. Μπασδάνη:
«Ο ιστορικός χώρος της Ελληνικής Πρεσβείας στη Βέρνη είναι ανοικτός για να σας δεχτεί εσάς και τα προϊόντα σας. Ελάτε όλοι μαζί να χτίσουμε το brand name της Ελλάδας. Έχουμε εξαιρετικούς επιστήμονες, φοιτητές, κορυφαίους γιατρούς εδώ στην Ελβετία… μια χώρα με ιδιαίτερα φιλελληνικά αισθήματα… ας κάνουμε πράξη το “ισχύς εν τη ενώσει” με συνέπεια, σταθερότητα και προπάντων ποιότητα! Με συντονισμένες προσπάθειες να λειτουργούμε ως Πρέσβεις ο καθένας από τον τομέα της ευθύνης του. Σας δίνουμε χώρο στο site για να προβάλετε τα δικά σας προϊόντα. Σας ευχαριστούμε που είστε εδώ για να προβάλλετε την Ελλάδα».
Αξιοσημείωτο επίσης ήταν το γεγονός ότι στο πλευρό της Ελληνικής αποστολής από τη Μαγνησία στάθηκαν εκπρόσωποι της Ελληνικής Κοινότητας, της Εκκλησίας του Αγ. Δημητρίου στη Ζυρίχη καθώς και η Παγκόσμια Συνομοσπονδία των Θεσσαλών δια του εκπροσώπου της και προέδρου της κ. Γεώργιο Βόμπρα κάτοικο Γερμανίας που χαιρέτισε την έκθεση αυτή:
«Η προώθηση των Θεσσαλικών προϊόντων σε αγορές του εξωτερικού είναι ιδιαίτερης σημασίας για την ουσιαστική και πραγματική υποστήριξη και βοήθεια της οικονομίας του τόπου μας. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που μέσα από το 6ο Παγκόσμιο Συνέδριο-Αντάμωμα που έγινε στη Λίμνη Πλαστήρα φέτος με θέμα ”το θεσσαλικό προϊόν στη διεθνή αγορά”, ο Νομός Μαγνησίας ήταν ο πρώτος που δια του επιμελητηρίου του ανταποκρίθηκε. Το πρώτο βήμα έγινε ! Είναι μια αφετηρία από την οποία μπορούμε να ξεκινήσουμε και να συμπορευθούμε για ένα καλό αποτέλεσμα της προσπάθειας. Από πλευράς μας θα καταβληθεί μέσα στα όρια των καταστατικών μας αρμοδιοτήτων κάθε τι δυνατό για να συνδράμουμε στην πρόοδο του κοινού μας στόχου που είναι η ανάπτυξη της Θεσσαλίας σε όλους τους τομείς. Θεωρείστε τη βοήθεια της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας δεδομένη στο πλαίσιο μιας συνεργασίας για την ανάδειξη και αξιοποίηση των ευκαιριών στην εκτός συνόρων αγορά, για τα Θεσσαλικά προϊόντα».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος της πόλης του Regensforf κ. Μαξ Βάλτερ (Max Walter) o οποίος στην ομιλία του παρότρυνε τους Έλληνες επιχειρηματίες να επιδείξουν επιμονή και υπομονή προκειμένου να γνωρίσουν τα προϊόντα τους στην Ελβετική αγορά ευελπιστώντας να έχει την τύχη ο δήμος του να φιλοξενήσει και να θεσμοθετήσει την έκθεση των Ελληνικών προϊόντων και τα επόμενα χρόνια.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.