“Ψηφίστε Ευγενία”

Γράφει ο Κώστας Παρδάλης

Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, θανάσιμο μίσος χωρίζει τον πρώτον με τον τέταρτο, τον δεύτερο με τον τρίτο, τον δεύτερο με τον τέταρτο και ούτω καθ’ εξής.

Το περιβόητο γαϊτανάκι των απρόσωπων κουμανταδόρων της δεξιάς ανακολουθίας έκανε πάλι την εμφάνιση του, όπως κάθε χρόνο κι εχτές Κυριακή της Αποκριάς, για να γιορτάσουν όλοι μαζί τον ερχομό του καρνάβαλου.

Εκεί μαζεύτηκαν μασκαράδες με τα ρόπαλα, ξυλοποδαράδες, χήρες, ζωντοχήρες, μεσόκοπες συνταξιούχοι και συνταξιούχες, κουδουνάτοι, καμουζέλες, μούσκαροι, πιπιλάκηδες, οργανοπαίχτες και ντελάληδες.
Έγιναν όλοι ένα σώμα μια γροθιά για να εκλέξουν τον νέο Μπαλαφάρα που θα οδηγήσει την Καρναβαλούπολη δυνατή και ενωμένη στον 21ο αιώνα.

Κονταροφόροι ντυμένοι παλιάτσοι, χορευτές μισοί ντυμένοι σαντέζες του καμπαρέ και μισοί κομπολογάτοι μουστακαλήδες για να είναι ταυτόσημοι με το σύμβολο της νέας εποχής, παρίσταναν τα ζευγάρια με κουστούμια νοικιασμένα γιατί δεν έφταναν τα μπικικίνια για αγορά καινούργιων.

Μαντευτές και μάντισσες, μαίες και μαίοι, μηχανάκια τζόκερ, αυτόματοι γυριστές κορόνα-γράμματα και γυναικείοι γεννητικοί πιθανολογούμενοι κύκλοι περιόδου προβλέπουν τα έμμηνα και την ακριβή ώρα της επερχόμενης γέννας.

Πριν όμως ξεκινήσει η διαδικασία της ψήφισης, μαζεύονται όλοι σε κύκλο και αφού πιαστούν από τα χέρια, τα υψώνουν προς τον ουρανό κάνοντας επίκληση των δυνάμεων στους πεθαμένους και εν δυνάμει πεθαμένους καρνάβαλους της ομοιδειστικής παράταξης και στις δυνάμεις που γονιμοποιούν την γη για να φροντίσει ο νέος εκλεχθείς να ψηφιστεί νέος νόμος για ερωτική και σεξουαλική ελευθεριότητα.

Στην συνέχεια πίνουν όλοι μαζί από το προσφερόμενο καημοζούμι και κάθε ένας ξεχωριστά παίρνει τον φάκελο από την εφορευτική επιτροπή με εκτυπωμένη δακτυλική υπόδειξη « Αν αφήσει ο Βαγγέλας ψηφήστε Ευγενία» και μόλις πέσει ο φάκελος στην χύτρα, βάζουν όλοι μαζί τα γέλια.

Αυτό κάνουν με κάθε υποψήφιο ψηφοφόρο.

Έπειτα μόλις τελειώσει η ψηφοφορία και ρίξει ο ήλιος την κουρτίνα δύο, τρεις υποψήφιες μοσχοθυγατέρες (η Κυριακή, η Αποστολία και η Ευγενία) και ένας συμφωνημένος υποψήφιος πρωτοχορευτής ( ο Βαγγέλας) τραβάει τα γκέμια κι αρχινάει στην αρχή ο σιγανός και μετά ο γεροντικός πηδηχτός ή Μαλεβιζιώτικος της ακράτειας.

Χορός ενθουσιώδης, πηδηχτός, πολεμικός, που αναδεικνύει την λεβεντιά και το μεράκι των χορευτών και δίνει την ευκαιρία για πολλούς αυτοσχεδιασμούς και θεαματικά σάλτα.

Χαρακτηριστικές, βέβαια, αρχές του, είναι ο αυθορμητισμός, η πηγαία έμπνευση και ο εθελοντισμός.
Με το πέρας του χορού και την καταμέτρηση των χορευτών, ο πρωτοχορευτής με το μαντήλι σέρνει τις ασθμαίνουσες μοσχοθυγατέρες μαζί με την προσκολλώμενη ανθρώπινη κουστωδία και τους οδηγεί όλους μαζί στο ταμείο πριν την έξοδο, γιατί η είσοδος είναι δωρεάν ενώ η έξοδος πληρώνεται.

Έπεται η πληρωμή του φακέλου της ψήφισης και η υπογραφή της υπεύθυνης δήλωσης που έχει επάνω της με κόκκινα γράμματα γραμμένο « ήμαρτον δεν θα ξαναψηφίσω ξανά αριστερό κόμμα, κι αν το ξανακάνω να μου κοπούν όλα τα αριστερά μέρη του σώματός μου».

Με το τελείωμα της άμεμπτης οργανωτικής διαδικασίας, κάθε ψηφοφόρος μπορεί να περάσει από τον πάγκο της λουκουμοκατάνυξης και αφού συγχαρεί τον πρωτοχορευτή και κάθε μοσχοθυγατέρα ξεχωριστά και τους ευχηθεί «καλούς απογόνους και του χρόνου», μπορεί να γευτεί το λουκουμάκι της αρεσκείας του και να αποχωρήσει ησύχως, βοηθούμενος από τον σύντροφο του που τον στηρίζει με την χέρα του πίσω στην πλάτη προς αποφυγή κάθε αναίτιας κατάρρευσης.

Αφού αδειάσει η πλατεία από την πελατεία, πιάνουν δουλειά οι μαντευτές και οι μάντισσες για να μαντέψουν τι σόι θα είναι το παιδί.

Παιδί ή κορίτσι!

Και βάζουν όλοι μαζί τα κλάματα γιατί ξέρουν ότι τα παιδιά δεν είναι καρνάβαλοι.
Καρνάβαλοι γίνονται μόνο οι « Μεγάλοι».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.