Αλαζονεία, υποκρισία, αυτοθαυμασμός, διαπλοκή στη Θεσσαλία και παντού…

Γράφει ο Νικόλας Φαραντούρης*

Επισκέπτομαι συχνά τις όμορφες και δραστήριες πόλεις & χωριά της Θεσσαλίας με τα οποία διατηρώ προσωπικούς και οικογενειακούς δεσμούς. Ένα φαινόμενο που φαίνεται να παίρνει μεγάλη έκταση τους τελευταίους μήνες είναι αυτό της εκτεταμένης επαιτείας από ταλαιπωρημένους συμπολίτες μας που έχασαν το βιος τους από τις κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias». Ναι, πρόκειται για εικόνες που σαν κοινωνία δεν μας τιμούν και είναι αναντίστοιχες με τις μεγάλες κουβέντες, τον αυτοθαυμασμό και τις κομπορρημοσύνες μιας Αθηναϊκής νομενκλατούρας.
Μόνο λόγια και υποσχέσεις
Παρά τις απώλειες ανθρώπινων ζωών, τις τεράστιες καταστροφές υποδομών και περιουσιών πριν από μόλις μερικούς μήνες στην πολύπαθη Θεσσαλία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει την αναθεώρηση των σχεδίων διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας, με αποτέλεσμα την παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ύστερα από απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση από το Φεβρουάριο του 2023. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία για το κλίμα, για τη φύση και για τη μείωση της ρύπανσης είναι σαν να μην υπάρχει για το Μέγαρο Μαξίμου.
Την ίδια ώρα, οι Θεσσαλοί δεν έχουν δει ούτε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης των ζημιών που έχουν υποστεί αγρότες και κτηνοτρόφοι παρά μόνο ένα ολλανδικό σχέδιο που οι κυβερνώντες δεν μπήκαν καν στον κόπο να μεταφράσουν άμεσα από τα αγγλικά. Απέναντι σε αυτό το σχέδιο στο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προτείνουμε το ελληνικό σχέδιο που σχετίζεται με την επικαιροποίηση του εδαφολογικού χάρτη της Θεσσαλίας, με τη δημιουργία αγροοικολογικών ζωνών, με την κατασκευή όλων των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων, με την αποκατάσταση του εγγείου, του φυτικού κεφαλαίου και της ζημιάς που έχουν υποστεί τα χωράφια των αγροτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει σχέδιο
Ζητούμε, επίσης, την ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τροποποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής όσον αφορά τη Θεσσαλία και τους αγρότες και κτηνοτρόφους μας. Στις προτάσεις μας συμπεριλαμβάνεται και η διάνοιξη σήραγγας προς το Αιγαίο γιατί είναι ένα έργο αναγκαίο όχι μόνο για να φύγουν τα νερά από τα παρακάρλια χωριά ,αλλά και για το μέλλον του τόπου…
Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα προχωρήσει μόνη της, σαν να τα ξέρει όλα, χωρίς να ακούσει ούτε τον νέο περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα. Αυτό κάνει, άλλωστε, σε όλη τη χώρα, γιατί να ήταν η Θεσσαλία εξαίρεση; Αρχής γενομένης, ωστόσο, από τις προσεχείς ευρωεκλογές οι πολίτες θα δώσουν τις κατάλληλες απαντήσεις στην αλαζονεία, στην υποκρισία, στον αυτοθαυμασμό και στη διαπλοκή. Μπορούμε πολύ καλύτερα, θα τα καταφέρουμε πολύ καλύτερα!
* Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου & Δικαίου Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Κάτοχος της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet και Διευθυντής Μεταπτυχιακών στη Στρατηγική, Δίκαιο & Οικονομικά της Ενέργειας. Είναι Σύμβουλος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.