Η επέτειος 78 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ

Του Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ

Η 27η Σεπτεμβρίου 1941, 78 χρόνια πριν, με κύριο εκφραστή το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, ήταν η μέρα που σήμανε την έναρξη της οργανωμένης, εθνικοαπελευθερωτικής, αντιφασιστικής δράσης με την ίδρυση του ΕΑΜ και έμελλε να προσθέσει νέες σελίδες αγώνων και δόξας στην πλούσια ιστορία του λαού μας.
Η κατοχή της Ελλάδας το 1941 από τα στρατεύματα των Γερμανών, Ιταλών και Βουλγάρων είχε τραγικές συνέπειες για τον πληθυσμό. Τα πάντα είχαν αποδιοργανωθεί ενώ οι θηριωδίες των δυνάμεων κατοχής είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο πολλών Ελλήνων. Οι ελλείψεις στα βασικά μέσα διαβίωσης όπως τρόφιμα, νερό και φάρμακα ήταν τεράστιες και τη ζοφερή αυτή περίοδο, ήταν πολύ εύκολο να πεθάνεις από πείνα, ασθένεια ή φυσικά από βόλι.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα λοιπόν, ιδρύθηκε το ΕΑΜ με σκοπό την οργάνωση της πάλης του ελληνικού λαού ενάντια στους κατακτητές και αποτέλεσε φωτεινό φάρο στην ιστορία, να υπενθυμίζει τη δύναμη ανατροπής που μπορεί να αναπτύξει ένας λαός όταν είναι ενωμένος. Το παράδειγμα της λαϊκής αυτενέργειας, ενότητας και της κοινωνικής αλληλεγγύης που μας άφησε σαν πολύτιμη κληρονομιά το ΕΑΜ, πρέπει να ενεργεί ως διαρκής πηγή έμπνευσης στον αγώνα όχι μόνο για το ιδανικό της ελευθερίας αλλά και στον αγώνα ενάντια στο φασισμό, τις διακρίσεις, τον διχασμό και την κοινωνική αδικία.
Η χώρα μας βγήκε πρόσφατα από μια πολύχρονη ιδιότυπη οικονομική κατοχή και ταλαιπωρία που στοίχισε σε όλους μας και από τον Αύγουστο του 2018 άρχισε να βηματίζει ξανά στο δρόμο που σχεδιάζει και χαράζει από μόνη της.
Όλοι μας οραματιζόμαστε μια Ελλάδα που θα επικρατεί η διαφάνεια, η αξιοκρατία, η κοινωνική δικαιοσύνη και η αλληλεγγύη, μια Ελλάδα που θα εκμεταλλεύεται το πλούσιο δυναμικό της, ανθρώπινο και πόρων, στην πορεία της για την εδραίωση μιας βιώσιμης ανάπτυξης και προόδου. Στην πορεία αυτή, οι αξίες του αγώνα, της ενότητας, της λαϊκής συμμετοχής, της κοινωνικής δικαιοσύνης με τις οποίες πορεύθηκε το ΕΑΜ είναι το ίδιο επίκαιρες και σήμερα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.