Η ιστορία του κρασιού «Μπωζολαι»

Από τη Μαίρη Τσακνάκη-Γαβαλά

Περασμένα μεσάνυχτα της 3ης Πέμπτης του Νοέμβρη• απ’ όλα τα χωριά και πόλεις της Γαλλίας όπως το Romanèche – Thorins πάνω από ένα εκατομμύριο κιβώτια με κρασιά Beaujolais φεύγουν με προορισμό το Παρίσι κι από κει σε όλον τον κόσμο. Το «φετινό Beaujolais ήρθε» κι έτσι ξεκινάει ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια στον κόσμο. Μέχρι να τελειώσει θα έχουν καταναλωθεί πάνω από 65 εκατομμύρια μπουκάλια.
Είναι κόκκινο, αλλά πίνεται δροσερό, έχει εξωτική γεύση. Δεν ωριμάζει ποτέ. Οινικό φαινόμενο, θρίαμβος της πρωτοπορίας των Γάλλων στο οινικό marketing. Αν και nouveau (νεαρό) τα έχει τα χρονάκια του…

Το φαινόμενο ξεκίνησε στη Γαλλία και συγκεκριμένα στην περιοχή του Beaujolais, στη Νότια Βουργουνδία. Εκεί, στη δεκαετία του ’50 (αν και οι ίδιοι οι Γάλλοι υποστηρίζουν ότι η ιστορία του Beaujolais Nouveau ξεκινάει στις αρχές του 19ου αιώνα), τα τοπικά οινοποιεία ξεκινούν αμέσως μετά τον τρύγο να παράγουν ένα ερυθρό κρασί που θα βγει στην αγορά σε χρόνο – ρεκόρ. Αν και οι επίσημοι λόγοι γι’ αυτό είναι καθαρά… διονυσιακών επιρροών, στην πραγματικότητα πρόκειται για μία πανέξυπνη πρακτική που φέρνει γρήγορο και ζεστό χρήμα στα οινοποιεία, που τα απαλλάσσει από την πολυετή αναμονή της ολοκλήρωσης ενός ερυθρού κρασιού, μέχρι να είναι έτοιμο για πώληση και – συνεπώς – είσπραξη.

Ξεκαθαρίζουμε λοιπόν ότι Beaujolais δεν είναι ποικιλία, αλλά περιοχή προέλευσης. Το κρασί προκύπτει από τη βασική ερυθρή ποικιλία του Beaujolais που ονομάζεται Gamay. Πρόκειται για μια ποικιλία που καλλιεργείται και οινοποιείται εύκολα, είναι ιδιαίτερα παραγωγική και δίνει κρασιά με ελαφρύ σώμα και πλούσιο φρουτώδη χαρακτήρα. Χωρίς να μπούμε σε τεχνικές λεπτομέρειες, πρέπει να ξέρουμε ότι τo Beaujolais Nouveau δεν οινοποιείται όπως όλα τα υπόλοιπα κόκκινα κρασιά, αλλά με μία τεχνική – εξπρές που ονομάζεται Macération Carbonique (ανθρακική εκχύλιση).

Χρησιμοποιώντας διοξείδιο του άνθρακα, οι οινοποιοί έχουν την δυνατότητα να επισπεύσουν το χρόνο της ολοκλήρωσης της οινοποίησης σε πολύ μεγάλο βαθμό (εξ ου και το όνομά του, καθώς Nouveau σημαίνει νεαρό ή φρέσκο). Αν σκεφτούμε, μάλιστα, ότι το κρασί εμφιαλώνεται ουσιαστικά αμέσως χωρίς να μείνει καθόλου σε δρύινο βαρέλι για να ωριμάσει, τότε καταλαβαίνουμε γιατί από τον τρύγο ως το μπουκάλι, η όλη διαδικασία διαρκεί 6 με 8 εβδομάδες (σε ένα ποιοτικό ερυθρό κρασί ο αντίστοιχος χρόνος μπορεί να είναι και 2 χρόνια).

Σαφώς και αξίζει να δοκιμάσει κανείς το Beaujolais Nouveau, τουλάχιστον μια φορά. Είναι ένα κρασί που μπορούμε να σερβίρουμε μόνο του, ως απεριτίφ, ή συνοδεύοντας αλλαντικά, ημίσκληρα τυριά και ελαφρά πιάτα με κόκκινη σάλτσα (κυρίως ζυμαρικά). Για παλαίωση ωστόσο δεν μπορούμε να πούμε (ή να κάνουμε) πολλά. Λόγω της «εσπευσμένης» και συνοπτικής διαδικασίας οινοποίησής του, το Beaujolais Nouveau είναι καλό να μην το κρατήσουμε παραπάνω από 6 μήνες από την άφιξή τoυ. Ο θρίαμβος του marketing οφείλεται πρωτίστως στον Georges Dubœuf. Το μεγάλο γλέντι γίνεται σ’ όλο τον κόσμο που ακολουθεί… τα γαλλικά έθιμα την 3η Πέμπτη του Νοέμβρη.

Le Beaujolais Nouveau
est arrivé

Την Πέμπτη 16 του Νοέμβρη 2017 στις 21:00,
σας περιμένουμε «ν’ ανοίξουμε» όλοι μαζί το φετεινό Beaujolais
πιστοί στο γαλλικό έθιμο
Venue: Λέσχη της Εξωραïστικής Βόλου.
Eίσοδος 15 ευρώ.

A Bientôt

Με εκτίμηση

Roland Fischer, Επίτιμος Πρόξενος της Γαλλίας στο Βόλο,
Μαίρη Γαβαλά, Πρόεδρος Ελληνογαλλικού Συνδέσμου Βόλου,
Αρτεμισία Κουτσούκου, Πρόεδρος των Αποφοίτων της Eλληνογαλλικής Σχολής ” Saint Joseph ”.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.