Οι πανελλαδικές εξετάσεις η πρώτη δοκιμασία σε μια κοινωνία που συνεχώς αλλάζει

Άρθρο του Γιώργου Καλτσογιάννη - Υποψήφιου βουλευτή Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας

Εκατοντάδες οικογένειες στην Μαγνησία ζουν με την αγωνία των πανελλαδικών εξετάσεων οι οποίες ξεκίνησαν με τους μαθητές να διαγωνίζονται στα Νέα ελληνικά. Για όσους έχουν συμμετάσχει σε αυτή την ψυχοφθόρο διαδικασία, μπορούν να νιώσουν πολύ καλά την θέση των φετινών υποψηφίων.

Άγχος, πίεση, σκληρή προσπάθεια, αλλά και ελπίδα. Για τους 18αρηδες είναι το πρώτο σημαντικό τεστ στην μέχρι τώρα ζωή τους, το πρώτο μεγάλο στοίχημα για να βάλουν την ζωή τους σε μια πορεία και να δημιουργήσουν στόχους. Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε και έχουν κοπιάσει όλο το προηγούμενο διάστημα, ξεκινώντας πολλοί το συστηματικό διάβασμα και από την Α’ Τάξη Λυκείου, στερούμενοι πολλά πράγματα.

Οφείλουν παράλληλα να γνωρίζουν πως οι πανελλαδικές εξετάσεις παίζουν ρόλο στην ζωή τους, αλλά δεν είναι ο καθοριστικός.
Η ζωή έχει εξελιχθεί με τέτοιους ρυθμούς, οι ανάγκες πολλαπλασιάζονται και νέες προκλήσεις δημιουργούνται συνεχώς, ώστε ακόμη και το πρώτο πτυχίο να μην ενδεχομένως το αποκλειστικό γνωστικό εφόδιο.

Γιατί υπάρχει ο ανταγωνισμός των πτυχιούχων που πλέον κυνηγούν τα μεταπτυχιακά προγράμματα για να ενισχύσουν τις γνώσεις τους και το βιογραφικό τους, υπάρχουν οι εξελίξεις στους χώρους εργασίας που μεταβάλλουν τις προτεραιότητες για τους εργαζόμενους ωθώντας τους σε νέες σπουδές για να βελτιωθούν, ενώ η ίδια η εξέλιξη της επιστήμης και της γνώσης κατευθύνει τους ανθρώπους να αναπροσαρμόζουν αντίστοιχα τα γνωστικά αποθέματα, ώστε να είναι ανταγωνιστικοί.

Σε αυτό το περιβάλλον που ζούμε, οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι μια πρώτη δοκιμασία στην ζωή του νέου ο οποίος στο μέλλον μπορεί να χρειαστεί να αλλάξει επαγγέλματα, να κάνει επιπλέον σπουδές και να εισέλθει σε διάφορα γνωστικά και εργασιακά πεδία.

Σε αυτές τις προκλήσεις που είναι ήδη πραγματικότητα, ο νέος οφείλει να είναι αποφασιστικός, οργανωτικός, μεθοδικός, να έχει τις λεγόμενες κοινωνικές δεξιότητες που θα του επιτρέπουν την προσαρμογή.

Απαιτούνται παιδεία, ηθικές αρχές, και αντίληψη της συνεχούς προσπάθειας.
Για όλους τους υποψήφιους εκφράζουμε τις ευχές μας για πολύ καλές επιδόσεις στα μαθήματα και επιτυχία στα Τμήματα και τις Σχολές που επιθυμούν αλλά και μια καλή δημιουργική πορεία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.