Η προσφορά του Διονύση Σιμόπουλου στην Εταιρεία Αστρονομίας

Του Κωνσταντίνου Μαυρομμάτη

 

Την Κυριακή, 7η Αυγούστου 2022, χάσαμε τον φημισμένο αστροφυσικό Διονύση Σιμόπουλο, που ήταν τον στήριγμα και η απαντοχή της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, με έδρα τον Βόλο. Μεγάλη ήταν η προσφορά του στο Πανελλήνιο, όλοι μιλούσαν γι’ αυτός και τον γνώριζαν από τος θαυμάσιες διαλέξεις του και ενημερώσεις του σε αστρονομικά και διαστημικά θέματα. Αλλά και στην Εταιρεία Αστρονομίας υπήρξε μοναδικός στην προσφορά του.

Από τα πρώτα χρόνια της ιδρύσεως της Εταιρείας μας κατά τη 10ετία του 1990, δεν παραλείπαμε να επισκεπτόμαστε στις ετήσιες εκδρομές μας, το Ευγενίδειο Πλανητάριο, στο οποίο ήταν διευθυντής και να μας υποδέχεται πάντα με ανοικτές αγκάλες φροντίζοντας να μας ικανοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο. Μάλιστα έβαζε ειδικά για μας και δεύτερη προβολή στο πλανητάριο για χάρη μας, την οποία παρακολουθούσαμε μόνον εμείς οι Βολιώτες. Τόσο πολύ μας αγαπούσε. Την αγάπη του αυτή τη έδειξε και όταν το 1995 άρχισε να μας στέλνει τα διάφορα έντυπα και βιβλία που εξέδιδε το Ευγενίδειο, για τη δανειστική βιβλιοθήκη μας ώστε να ενημερώνονται και να μορφώνονται ακόμη περισσότερο τα Μέλη μας, όπως έλεγε.

Παρακολουθούσε τακτικά από το περιοδικό μας τον «Ουρανό» την πρόοδο και εξέλιξή μας, ιδιαίτερα με τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό που διοργανώναμε κάθε χρόνο και όταν πια είδε ότι πατάμε γερά στα πόδια μας, μας έκανε την έκπληξη: «Αποφασίσαμε από το Ίδρυμα Ευγενίδου να στέλνουμε κάθε χρόνο στη NASA, στο Χάντσβιλ (Huntsville) της Αλαμπάμα (Alabama) δύο από τα πρώτα παιδιά του διαγωνισμού αστρονομίας, το πρώτο αγόρι και το πρώτο κορίτσι.». Μάλιστα συμπλήρωσε στο τηλεφώνημα ότι την απόφασή του αυτή μπορούμε να την αναγγείλουμε και στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνών Αστρονόμων 1999, που ήταν σε εξέλιξη.

Έκτοτε, λοιπόν, κάθε χρόνο οι δύο πρώτοι του διαγωνισμού μεταβαίνουν στη NASA με τη συνοδεία ενός καθηγητή της Εταιρείας μας. Μέχρι τώρα, από τον 5ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής του έτους 2000, εκπροσώπησαν την Ελλάδα σ’ αυτή τη διεθνή αστροναυτική εκπαίδευση, 42 Έλληνες μαθητές και 21 καθηγητές.

Μάλιστα την επόμενη χρονιά 2001 ήλθε ο ίδιος στον Βόλο και αφού μίλησε εμπνευσμένα στους μαθητές και στο πλήθος, απένειμε τα διπλώματα πρώτα στους δύο μαθητές της NASA και στη συνέχεια στους άλλους 15 μαθητές του Πανελληνίου Διαγωνισμού.

Τότε ήταν που ήλθε και η ιδέα του «κοσμΟράματος» στο Βόλο, την οποία συζήτησε πρώτα με τα Μέλη του Δ.Σ. της Εταιρείας και ύστερα με το Δήμαρχο Βόλου. Τέτοιος δε ήταν ο ενθουσιασμός του, ώστε την επόμενη χρονιά ξαναήρθε στο Βόλο και στο κτίριο «Σπήρερ» μίλησε ειδικά για το «κοσμΟραμα» και πρόβαλε μια 10λεπτη σχετική βιντεοταινία, η οποία κατενθουσίασε τον βολιώτικο κόσμο.

Αλλά και πάλι, βλέποντας το γενικότερο προοδευτικό έργο μας, μας τηλεφώνησε και μας είπε ότι το τρίτο 10ήμερο του Νοεμβρίου θα είναι στην Αθήνα οι τεχνικοί μιας Αμερικανικής Εταιρείας, η οποία έχει αναλάβει το Πλανητάριο των Αθηνών και το Μουσείο Γουλανδρή. Καλό, λοιπόν είναι, να τους επισκεφθούμε για να συζητήσουμε μαζί τους τις λεπτομέρειες, ώστε να μας κάνουν τις αντίστοιχες μελέτες.

Πραγματικά μεταβήκαμε στην Αθήνα μαζί με έναν αρχιτέκτονα του Δήμου εκ μέρους του Δημάρχου και συζητήσαμε επί 4 ώρες με τους Αμερικανούς, παρουσία του Σιμόπουλου, για το «κοσμΟραμα». Οι Αμερικανοί μας έκαναν και δοκιμαστική παράσταση στο Μουσείο Γουλανδρή, από όπου πήραμε μια σπάνια και θαυμάσια γεύση του το «κοσμΟράματος», ενώ μας έδειξαν σε βίντεο το κτίριο μέσα και έξω, καθώς κάποιος επισκέπτης το περιεργάζεται μπαίνοντας μέσα και βλέποντάς το εξωτερικά.

Αλλά δυστυχώς για πολλούς και διάφορους λόγους το θέμα δεν προχώρησε, δεν εντάχθηκε ούτε από το Δήμο ούτε από την Περιφέρεια σε κάποιο από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και τελικά ματαιώθηκε.

Παρά ταύτα εμείς για τις τόσες ενέργειες και συμπαραστάσεις του, το 2003, κατά την ετήσια Γενική Συνέλευσή μας τον ανακηρύξαμε ομόφωνα επίτιμο μέλος της Εταιρείας μας

Στο «Έτος Αστρονομίας 2009» ήταν πάλι ο κύριος αστρονόμος ομιλητής της εκδήλωσης που έγινε στο αμφιθέατρο της παραλίας, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και παρουσίασε με την σπάνια ευγλωττία του τα δύο βιβλία της Εταιρείας «Λεξικό Αστρονομίας» και «Λεξικό Διαστημικής».

Την επόμενη χρονιά 2010, είχαμε το 1ο Πανελλήνιο Αστρονομικό Συνέδριο Νεολαίας και ο Σιμόπουλος κλήθηκε να κηρύξει την έναρξή του. Μίλησε θερμά με θέμα τη «Γένεση και τον Κατακλυσμό» και ενθουσίασε τόσο πολύ τους νέους, ώστε εκείνοι τον καταχειροκροτούσαν για πολλή ώρα. Επρόκειτο να έρθει και στο επόμενο Συνέδριο Νεολαίας, του 2015, για να μιλήσει και πάλι, αλλά έτυχε στην οικονομική κρίση της Ελλάδας και όπως μας είπε δεν είχε χρήματα για το ταξίδι του.

Ήρθε και άλλες φορές στον Βόλο τα τελευταία χρόνια, με την παρουσίαση των βιβλίων του, προσκεκλημένος από διάφορους φορείς. Μάλιστα ήλθε και όταν ακόμη προσβλήθηκε από την επάρατη νόσο και μίλησε συγκινητικά στο μεγάλο πλήθος, που κατέκλεισε το αμφιθέατρο.

Δυστυχώς, τον χάσαμε τον Σιμόπουλο και αισθανόμαστε πλέον ορφανοί. Θα μας εμπνέει όμως, με τον αδαμάντινο χαρακτήρα του, τη βαθυστόχαστη σκέψη του και τα μοναδικά διανοήματά του. Θα τον θυμόμαστε για πάντα και θα εμπνεόμαστε από  τα βιβλία του και τα γενικότερα δημιουργήματά του.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.