κυκλο – φ – οριακα

Γράφει ο συγκοινωνιολόγος Χαράλαμπος Α. Σκυργιάννης

Φτάσαμε πολύ κοντά, πλέον, στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές. Και πραγματικά με πληγώνει, Βολιώτες και Βολιώτισσες, να ακούω όλα αυτά τα προπαγανδιστικά που αφορούν σε «έργα». Ποια έργα;
Ας θυμηθούμε μαζί μερικά αληθινά έργα στον Βόλο και την Νέα Ιωνία:
• Το Λιμάνι και ο Σιδηρόδρομος, οι δύο βασικοί πόλοι ανάπτυξης του Βόλου, Σήμερα το Λιμάνι πωλείται ευτελώς και ο Σιδηρόδρομος δεν υπάρχει – και ουδείς Άρχων ενδιαφέρεται!
• Η διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου από τον Άγιο Κωνσταντίνο μέχρι τον Άναυρο, συμπεριλαμβανομένου του «Ξενία» και των εξαιρετικών μαρμάρινων γλυπτών, αποτέλεσμα της πανευρωπαϊκής γλυπτικής συνάντησης του 1988.
• Το δίκτυο της αποχέτευσης ακαθάρτων και η εγκατάσταση του βιολογικού-χημικού καθαρισμού. Το δίκτυο των ομβρίων. Η υδρομάστευση των πηγών στο Πήλιο και το πλήρες δίκτυο ύδρευσης.
• Τα αντιπλημμυρικά έργα στον Ξηριά, μετά την πλημμύρα του 2006.
• Η ανακαίνιση και η επανάχρηση του Δημοτικού Ωδείου, της Ηλεκτρικής Εταιρείας, της καπναποθήκης Σπήρερ, των βιομηχανικών εγκαταστάσεων Μουρτζούκου, Αδαμόπουλου, Ετμεκτζόγλου (Μεταξουργείο), Στρυχνοκάρπου και Απεντομωτηρίου, της Ελληνογαλλικής Εταιρείας Καπνού (ΔΙΕΚ). Το κτήριο Τζόρτζιο Ντε Κίρικο (εξ ου και… κικιρίκου, αν θυμάστε). Το «Άσυλο» και οι αποθήκες του Οργανισμού Καπνού στο Καραγάτς. Το μεγάλο συγκρότημα Τσαλαπάτα. Η διατήρηση και ανακαίνιση του κινηματοθεάτρου «Αχίλλειον». Το Μουσείο της Πόλης. Το Εκθεσιακό Κέντρο και το Πάρκο στο Πεδίο του Άρεως με το μοναδικό τρενάκι Ντεκοβίλ. Μια σειρά από παιδικούς σταθμούς.
• Το κτήριο του Δημαρχείου και το Δημοτικό Θέατρο του Βόλου, κλειστό και ανοιχτό (αυτό που πριν από δέκα χρόνια ήταν «…για 300 οικογένειες…» και προχθές επικοινωνιακά έγινε «…σπίτι του πολιτισμού…»), το Πολιτιστικό Κέντρο και το ανοιχτό θέατρο της Νέας Ιωνίας, το μεγάλο άλσος Ανδρέα Βαλαχή στο παλιό ελικοδρόμιο. Η ίδρυση θεσμών όπως το ΔΗ.Κ.Ι (Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας & Τεκμηρίωσης), ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ (Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο), Δημοτικό Ωδείο, Συμφωνική Ορχήστρα, Κέντρο Μουσικού Θεάτρου, Δ.Ι.Ε.Κ (Δημοτικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης), Δ.Ε.ΜΕ.ΚΑ.Β (Δημοτική Επιχείρηση Μελετών & Κατασκευών Βόλου), Δ.Ο.Υ.Κ (Δημοτικός Οργανισμός Υγείας & Κοινωνικής Πρόνοιας), Βαλκανική Έκθεση κλπ. Η κατασκευή του πλοίου «Αργώ» και το ταξίδι το 2008 (το Μουσείο ακόμη γίνεται…).
• Η πεζοδρόμηση του εμπορικού κέντρου και οι δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας (οι τελευταίοι είναι δική μου συνεισφορά στην πόλη…). Πλήρες Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης (ΣΕΣ). Η διαμόρφωση των γραμμικών πάρκων της οδού Καραμπατζάκη και της οδού Ρήγα Φεραίου. Η διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου από τα ψαράδικα μέχρι την Κ.Καρτάλη ως ολυμπιακό έργο (Ελλάδα 2004). Η ένταξη του Βόλου στις Ολυμπιακές Πόλεις 2004, που πλούτισε την πόλη με το Πανθεσσαλικό Στάδιο και τον Περιφερειακό Δρόμο.
• Το Κοιμητήριο στον Κούκο. Οι γέφυρες στον Κραυσίδωνα στου Τσαλαπάτα και στην Αγία Παρασκευή. Οι διανοίξεις οδών Γιάννη Δήμου-Παρασκευοπούλου, Αλαμάνας, Ζάχου κλπ. Η πεζοδρόμηση της οδού Λεμάν και η διάνοιξη της οδού Αγησάνδρου τις Αλυκές. Το Δημοτικό Κολυμβητήριο «Βασίλης Πολύμερος» στην Νέα Ιωνία μαζί με τα γήπεδα τένις και τον περιβάλλοντα χώρο. Το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο (ΕΑΚ) με Στάδιο, Κολυμβητήριο, Κλειστό Γυμναστήριο, Σκοπευτήριο στην Νέα Δημητριάδα. Η δημιουργία της Πλατείας Πανεπιστημίου.
• Η ίδρυση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με έδρα τον Βόλο, το 1984. Το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο που έγινε ποτέ στον Βόλο (αυτοί με τις… ρόμπες, σύμφωνα με τον Άρχοντα), που χαρίζει, εκτός των οικονομικών, πνευματικών, πολιτιστικών πλεονεκτημάτων, στην πόλη κτήρια-ισχυρά τοπόσημα, που σχετίζονται με την Ιστορία της όπως Παπαστράτου, Παπαρήγα, Ματσάγγου, Τράπεζας Αθηνών (Βιβλιοθήκη σήμερα), Κτήριο Τσικρίκη, Αποθήκες Ματσάγγου (Γεωπονική Σχολή), Κίτρινη Αποθήκη, Βαμβακουργία αλλά και νέες κατασκευές στην περιοχή των Παλαιών (κτήρια Χωροταξίας, Ηλεκτρολόγων, Μηχανολόγων, Πολιτικών Μηχανικών).
Αυτά είναι «πραγματικά» έργα, έργα που διαμόρφωσαν τον σημερινό Βόλο, έργα που τα σημερινά παιδάκια της Αρχής απολαμβάνουν, κι ας έρχονται απ’ το δήθεν μαύρο παρελθόν. Τα δικά τους έργα, εννιά χρόνια τώρα, ποια είναι ακριβώς; Έξι όμορφοι αλλά αμφιβόλου αναγκαιότητας κυκλικοί κόμβοι, μερικές υποχρεωτικές, λόγω νομοθεσίας, αναβαθμίσεις παιδικών χαρών, μερικά πεζοδρόμια και πολλά όμορφα λουλουδάκια, τι άλλο; Το parking Φιλελλήνων-Δημητριάδος (ας είναι καλά ο φούρνος…) και η ανακαίνιση του Δημοτικού Θεάτρου καλά είναι, δεν είναι, όμως, καινούργιο έργο.
Έτσι είναι, αγαπητοί, κι όχι αλλιώς, όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι, οι ίδιοι ή τα «τρολ» τους, με γκαιμπελικού τύπου προπαγάνδα να μας πείσουν περί του αντιθέτου. Κι εγώ είμαι ο τελευταίος που θα ήθελε ή θα μπορούσε να σας βάλει το σταυρωμένο ψηφοδέλτιο στην τσέπη, δεν το ‘κανα ούτε όταν ήμουν ο ίδιος υποψήφιος. Αλλά έλεος! Έλεος! Βοηθήστε να μην ακούμε για άλλα πέντε χρόνια τέτοιες κι άλλες πολύ χειρότερες παρόλες ποδοσφαιρικού και «παντελονάτου» τύπου σε τούτη την όμορφη πόλη. Είναι στο χέρι σας, στο χέρι μας!
Για έναν πραγματικά όμορφο, δημοκρατικό και πολιτισμένο Βόλο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.