«Να σταματήσει η τοποθέτηση κεραιών κοντά σε σχολεία και σε κατοικημένες περιοχές και να “ξηλωθούν” εκεί που ήδη λειτουργούν»

Του υποψήφιου δημάρχου Βόλου Απόστολου Ριζόπουλου

Και με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, που ξεφυτρώνουν σε κάθε γωνιά της πόλης, όπως και στην περίπτωση με την ΑΓΕΤ – LAFARGE, με την καρκινογόνα καύση σκουπιδιών, αποδεικνύεται ότι Ε.Ε., κυβέρνηση και τοπική διοίκηση, έχοντας μοιρασμένους ρόλους, στην εξυπηρέτηση των κερδών των μονοπωλίων, βάζουν στην γκιλοτίνα την υγεία του λαού, των μικρών μαθητών, των παιδιών μας!
Με σχετικό νόμο τον Μάρτιο του 2012, που ενσωμάτωνε οδηγία της Ε.Ε. (2008/6/ΕΚ) επί κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΛΑΟΣ (κυβέρνηση Παπαδήμου), ουσιαστικά καταργήθηκαν οι όποιες ρυθμίσεις για την προστασία των λαϊκών οικογενειών από την ακτινοβολία των κεραιών. Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να διατηρεί το ίδιο νομοθετικό πλαίσιο. Δίνουν αδειοδοτήσεις με διαδικασίες – «εξπρές», δεν προβλέπονται ασφαλείς αποστάσεις εγκατάστασης των κεραιών από κατοικημένες περιοχές και ο όποιος έλεγχος της ακτινοβολίας εξαντλείται με τυχαίες δειγματοληπτικές μετρήσεις από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) στο 20% μόνο των εγκατεστημένων κεραιών ή σε ελέγχους κατόπιν καταγγελίας. Επιπλέον είναι αμφισβητήσιμα επιστημονικά τα όποια όρια (όρια επικινδυνότητας) έχουν τεθεί από τους διεθνείς οργανισμούς και την Ε.Ε., αφού αυτά καθορίζονται με βάση τις απαιτήσεις των εταιρειών, για τη μεγιστοποίηση των κερδών τους, και όχι με βάση έγκυρες επιστημονικές έρευνες και μελέτες.
Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας αξιοποιώντας το ευνοϊκό γι’ αυτές νομικό πλαίσιο έχουν αποθρασυνθεί τοποθετώντας κεραίες κοντά σε χώρους εκπαίδευσης, σε πολυσύχναστους χώρους και σε περιοχές κατοικίας. Κεραίες διαρκώς ξεφυτρώνουν στις γειτονιές ανάμεσα σε σπίτια και σε σχολεία Ιδιαίτερα το κέντρο του Βόλου έχει μετατραπεί σε «πάρκο» κεραιών κινητής τηλεφωνίας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούν σε απόσταση αναπνοής από σχολεία όπως στη συνοικία Καραγάτς, λίγες δεκάδες μέτρα από τα παράθυρα του 3ου Γυμνασίου – Λυκείου Βόλου και σε ελάχιστη απόσταση από αρκετές σχολικές μονάδες.
Είναι εξοργιστική, λοιπόν, η υποκρισία των πολιτικών εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ), καθώς επίσης και των υποψηφίων τους ενόψει των τοπικών εκλογών, που, αντί να ζητούν την αλλαγή της κατάπτυστης και επικίνδυνης νομοθεσίας, τον καθορισμό ασφαλών ορίων απόστασης για την τοποθέτηση κεραιών από κατοικημένες περιοχές, από τη μια συγκαλύπτουν τις ευθύνες των κομμάτων που τους στηρίζουν και από την άλλη «στρίβειν» με προτάσεις για δήθεν ελέγχους, όπως και στο θέμα της ΑΓΕΤ, που δεν μπορούν να διασφαλίσουν σε καμιά περίπτωση την προστασία της δημόσιας υγείας και των παιδιών μας.
Ακόμη, η δημοτική Αρχή Βόλου και η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες. Αντί να αναλάβουν πρωτοβουλίες, ως όφειλαν, για να τους αποδοθούν οι σχετικές αρμοδιότητες ελέγχου και αδειοδότησης, αποποιούνται τις ευθύνες τους, «κρύβονται» πίσω από το νόμο, συντάσσονται μ΄ αυτόν τον τρόπο με τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Είναι στην «ίδια όχθη» με τα επιχειρηματικά συμφέροντα και την ανταγωνιστικότητα, που πατάει στο γκρέμισμα των δικαιωμάτων των λαϊκών στρωμάτων, αδιαφορώντας ακόμη και στα ζητήματα προστασίας της δημόσιας υγείας.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Βόλου και το ΚΚΕ, τα προηγούμενα χρόνια, ανέδειξαν το πρόβλημα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας και των επιπτώσεων στην υγεία των λαϊκών οικογενειών πολλές φορές με σχετικές ερωτήσεις και αναφορές και στο δημοτικό συμβούλιο και στη Βουλή. Καλούμε τα λαϊκά στρώματα να οργανώσουν την πάλη τους και να διεκδικήσουν την αλλαγή του νομικού πλαισίου, να βάλουν φρένο στην ασυδοσία των πολυεθνικών, για να σταματήσει η τοποθέτηση κεραιών μέσα σε κατοικημένες περιοχές και να «ξηλωθούν» αυτές που ήδη λειτουργούν. Τους καλούμε να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα. Να στηρίξουν και συμπορευτούν με το ΚΚΕ παντού, που ήταν και θα είναι στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.