Προκαλείτε κ. Βασιλειάδη

Με τι προσδοκία να περιμένεις την έναρξη των πρωταθλημάτων του ελληνικού ποδοσφαίρου, όταν έχεις περάσει το μισό καλοκαίρι να βλέπεις μπαλάρα στην τιβι με τα μεγαλύτερα ονόματα να σου προσφέρουν μοναδικό θέαμα ενώ εσύ απολάμβανες την παγωμένη σου μπύρα; Εντάξει το επίπεδο στη Σούπερ Λιγκ έχει ανέβει με την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ να επανέρχονται στο προσκήνιο, στη Football League όμως οι ομάδες παραπαίουν, όπως εδώ και χρόνια άλλωστε και το θέαμα δεν πουλάει πλέον. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι συνδρομητικές πλατφόρμες (Nova και Cosmote TV) μείωσαν κατά πολύ τα χρήματα που δίνουν για τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων και έσπασαν τη συλλογική διαχείριση με αποτέλεσμα να μείνουν μετέωρες οι μισές ομάδες της Σούπερ Λίγκ που έμειναν «άστεγες» τηλεοπτικά. Αυτό βέβαια δεν εντοπίζεται μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά και σε άλλα πράγματα όπως είναι οι εφημερίδες. Η απαξίωση που υπάρχει στα ΜΜΕ, την πολιτική και το ποδόσφαιρο έχει βέβαια μια συνάφεια, αλλά δεν είναι του παρόντος να τη συζητήσουμε.

Με εντυπωσίασε όμως πως η Πολιτεία δίχως προηγουμένως να έχει λάβει κάποια άλλα μέτρα για την ενίσχυση του κλασσικού αθλητισμού ή την εξυγίανση του ποδοσφαίρου το οποίο διατηρεί το αυτοδιοίκητό του με «νύχια και με δόντια», σπεύδει να πριμοδοτήσει με εκατομμύρια ευρώ ένα από τα πιο διεφθαρμένα πρωταθλήματα. Εν μέσω μάλιστα της εκδίκασης σε δεύτερου βαθμό της περίφημης υπόθεσης Koriopolis που κατέδειξε την σήψη και τη διαφθορά που επικρατεί στις τάξεις του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Η απόφαση του Υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη, αν και παραμένει να επισημοποιηθεί, να χρηματοδοτήσει τις 16 ομάδες της Football League δίνοντας 3,6 εκ. ευρώ για τηλεοπτικά δικαιώματα μέσω της ΕΡΤ, είναι μια προκλητική ενέργεια που αν μη τι άλλο πρέπει να τεθεί στην πραγματική της βάση. Ποια είναι αυτή; Η χρηματοδότηση ενός προϊόντος, διότι τέτοιο είναι, απαξιωμένου από την αγορά, γι’ αυτό και δεν το αγοράζει άλλο κανάλι, με χρήματα του ελληνικού λαού, ο διαχειριστής του οποίου μάλιστα (του προϊόντος) δεν δέχεται καμία παρέμβαση της πολιτείας σ’ αυτό, διατηρώντας ένα αυτοδιοίκητο, το οποίο κανένας τομέας της οικονομίας δεν απολαμβάνει! Θέλουν δηλαδή την Πολιτεία να τους χρηματοδοτήσει, αλλά να μην ασκεί καμία εξουσία επάνω τους! Θέλει μαγκιά για να το καταφέρεις και απ’ ότι φαίνεται ο κ. Βασιλειάδης ήταν κάτι παραπάνω από πρόθυμος να συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο.

Δυστυχώς όμως σε μια περίοδο που η κυβέρνηση επιχειρεί να αντισταθμίσει τις σημαντικές μειώσεις που υπέστησαν μισθωτοί και συνταξιούχοι και να υπόσχεται παράλληλα φοροελαφρύνσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, το να δίνεις 230 χιλ ευρώ σε καθεμια από αυτές τις ομάδες, μερικές εκ των οποίων δεν έχουν καν φιλάθλους (ονόματά δεν λέμε, αλλά κάποια θα υποψιάζεστε) είναι τουλάχιστον προκλητικό. Τη στιγμή μάλιστα που το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει προχωρήσει σε καμία άλλη παρέμβαση για την ενίσχυση του αθλητισμού είτε στο κέντρο ή στην περιφέρεια.

Φέρνω, για πολλοστή φορά μέσω αυτής της στήλης, ως παράδειγμα την περιοχή μας η οποία έχει αναδείξει εδώ και δεκαετίες πολλά ταλέντα στον κλασσικό αθλητισμό και τα ολυμπιακά αθλήματα. Μπορεί το ΠΑΣΟΚ με πρόφαση την κρίση να ακύρωσε τα σχέδια για την διεξαγωγή των Μεσογειακών Αγώνων σε Βόλο και Λάρισα, ωστόσο καμία άλλη κυβέρνηση έκτοτε δεν επιχείρησε να προσδώσει έστω την ελάχιστη αξία στις υποδομές που κληρονομήσαμε από τους Ολυμπιακούς. Τα σχέδια για την παραχώρηση της διαχείρισης του Πανθεσσαλικού σε έναν τοπικό φορέα (με πρωτοβουλία του τότε προέδρου του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Γ.Σπηλιόπουλου) ουδέποτε ευδοκίμησαν, ενώ οι υποσχέσεις για αναβάθμιση των κωπηλατικών υποδομών, με αφορμή τα ολυμπιακά μετάλλια Πολύμερου – Σκιαθίτη, έμειναν στα χαρτιά.

Το αίτημα του ΣΕΓΑΣ στο υπουργείο για κονδύλι 120.000 ευρώ για αγορά εξοπλισμού προκειμένου να φιλοξενηθούν διεθνή πρωταθλήματα στίβου στο Πανθεσσαλικό βρήκε «τοίχο», ενώ ο κ. Βασιλειάδης δεν ήθελε να ακούσει τίποτα για τον Βόλο μετά τα θλιβερά γεγονότα στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδος τον Μάιο του 2017 που τον έφθασαν στα όρια της παραίτησης.

Δεν είναι δυνατόν να στρέφουμε το βλέμμα μας στον αθλητισμό, μόνο όταν κατακτούν κάποιο μετάλλιο η Στεφανίδη η Κυριακοπούλου ή ο Πετρούνιας, δίνοντας συγχαρητήρια μέσω twitter και μετά να ξεχνάμε. Μπορεί το ποδόσφαιρο να είναι ο «βασιλιάς» των σπορ, μα οι μνήμες από το Ευρωπαϊκό του 2004 έχουν ξεφτίσει, ενώ οι διακρίσεις στον στίβο συνεχίζουν να έρχονται, δίχως μάλιστα την απαραίτητη στήριξη της Πολιτείας, αναγκάζοντας τους αθλητές να αναζητήσουν χορηγούς. Μήπως να τα σκεφθείτε αυτά κ. Βασιλειάδη; Μήπως;

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.