Ψυχική υγεία- Η νόσος των καιρών

Tου νευρολόγου Νικολάου Θάνου, συνεργάτη της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ & Συγγενών Διαταραχών Βόλου, για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

 

Η καλή ψυχική υγεία είναι μία κατάσταση στην οποία το άτομο συνειδητοποιεί τις δυνατότητες του και είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα συνηθισμένα άγχη της ζωής , μπορεί να εργάζεται παραγωγικά και αποτελεσματικά και είναι ικανό να προσφέρει στο κοινωνικό του περιβάλλον.

Η ψυχική υγεία πολύ εύκολα μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς και διαφόρους παράγοντες οι οποίοι σχετίζονται με τον καθημερινό μας τρόπο διαβίωσης και έχουν την τάση να μας αγχώνουν . Η ψυχική υγεία επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες όπως κοινωνικοί που σχετίζονται με την κληρονομικότητα και το πως μας επηρεάζει όταν υπάρχει. Με ψυχικούς παράγοντες οι οποίοι σχετίζονται με τις εμπειρίες και την προσωπικότητα μας, καθώς και οι βιολογικοί παράγοντες που σχετίζονται με την διαβίωση μας στην κοινωνία και που μας αγχώνουν και μας πιέζουν .

Ουσιαστικά συμβάλλουν πολλοί εξωγενείς παράγοντες οι οποίοι αναπτύσσονται στις κοινωνίες και επηρεαζόμαστε από αυτό που μας κάνουν να αντιληφθούμε σε σχέση με εμάς, το μέλλον αλλά και τον εαυτό μας καθώς επίσης η εργασιακή και οικονομική κατάσταση . ‘

Ένας στους έξι ενήλικες παγκοσμίως αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας όπως κρίση άγχους ή κατάθλιψη . Οι ψυχικές παθήσεις αφορούν γενικότερα όλες τις ηλικιακές ομάδες , τα στατιστικά στοιχεία που έχουμε στην διάθεση μας προδίδουν μάλλον μια εντονότερη τάση σε κάποιες ηλικίες.

Συγκεκριμένα οι πιο ευαίσθητες στην νόσο ομάδες βρίσκονται στην νεαρή ενήλικο ζωή και στην τρίτη ηλικία . Σε ότι αφορά το φύλο φαίνεται πως πιο ευάλωτοι στις ψυχικές παθήσεις είναι ο γυναικείος πληθυσμός με σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν κάποια ψυχική πάθηση σε σχέση με το αντίθετο φύλο. Η ψυχική υγεία εν μέσω καραντίνας και πανδημίας διαφέρουν από άτομο σε άτομο .

Όλοι υποφέρουν αλλά ο καθένας με τον τρόπο του .Ο καθένας κινδυνεύει αλλά δεν επηρεάζονται όλοι εξίσου .Έχει καταγραφή υψηλή επίπτωση της πανδημίας στο στρες , στην μοναξιά και στον θυμό , ευάλωτοι πληθυσμοί είναι τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι ,τα άτομα με ιστορικό ψυχικών διαταραχών και οι επαγγελματίες υγείας πρώτης γραμμής . Οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία είναι άμεσες , βαθμιαίες και έμμεσες και η στρεσογόνοι παράγοντες κατά την καραντίνα είναι η διάρκεια της , η ανεπαρκής πρόσβαση σε αγαθά και η ελλιπής πληροφόρηση από τις αρχές .

Οι μελλοντικές επιπτώσεις στην κοινοτική υγεία αναμένεται να είναι η μειωμένη συνοχή της κοινότητας, αυξημένη κοινωνική αστάθεια , αυξημένη βία και εγκληματικότητα , αύξηση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού , των προκαταλήψεων και το στίγμα της νόσου.

Γι αυτό τον λόγο και επειδή είμαστε διαφορετικοί χαρακτήρες στην ίδια μη φυσιολογική συνθήκη χρειάζεται να έχουμε σωστή πληροφόρηση για τον ιό από έγκυρες πηγές και περιορισμό της ασταμάτητης έκθεσης στην ενημέρωση .

Να μοιραζόμαστε τα συναισθήματα μας με σημαντικούς ανθρώπους ( φίλους , οικογένεια ) .Να φροντίζουμε την σωματική μας υγεία , με προγράμματα δραστηριοτήτων που είναι ευχάριστα , καθώς και ότι πρέπει να απευθυνόμαστε στους ειδικούς προκειμένου να κατορθώσουμε να αποβάλλουμε όλο αυτό το άγχος ώστε να μπορέσουμε να ζήσουμε μια καλύτερη ζωή .

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.