Τοπική κοινωνία και εκπαίδευση

Του Τσιρέπα Παντελή *

Όλοι γνωρίζουμε και κυρίως όσοι εμπλεκόμαστε στο σύστημα της παιδείας ,ότι η λειτουργία της εξυπηρετείται από θεσμούς (οικογένεια,εκπαίδευση,ΜΜΕ, τέχνη και γνήσια ψυχαγωγία ),που μεταβιβάζουν πληροφορίες, γνώσεις, αρχές,προβάλλουν πρότυπα και επηρεάζουν καταλυτικά τα παιδιά και τους νέους. Με την παιδεία η κοινωνία προσπαθεί να διαμορφώσει την ανθρώπινη προσωπικότητα σύμφωνα με τις επιθυμίες της ,να καθορίσει τη συμπεριφορά του νέου, να του προσφέρει τις γνώσεις και τις αξίες που αυτή θεωρεί κατάλληλες.Είναι επομένως ένας βασικός φορέας κοινωνικοποίησης εξίσου σημαντικός με την οικογένεια. Η εκπαίδευση φυσικά είναι η θεσμοθετημένη μορφή παιδείας που παρέχει η πολιτεία στους πολίτες. Υπάρχει όμως και η διαμόρφωση της προσωπικότητας των νέων από τους θεσμούς της τοπικής κοινωνίας και από τα πρότυπα που κυριαρχούν στους θεσμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης.Τα τελευταία χρόνια στη πόλη μας κυριαρχούν και προβάλλονται πρότυπα της <<σόου μπίζνες>> ,του <<σταρ σύστεμ>>, άνθρωποι με κουλτούρα αντιδημοκρατική , καιροσκοπισμού, επιδίωξης του ατομικού οφέλους,αδιαφορώντας για το κοινωνικό γίγνεσθαι. Οι συλλογικές δράσεις περιορίζονται,το συνεργατικό πνεύμα μπαίνει στο περιθώριο και ισχυροποιείται η μορφή του απόλυτου άρχοντα, που δε δίνει λογαριασμό σε κανένα και δε δείχνει σεβασμό σε κανένα.
Οι νέοι όμως βιώνοντας την έλλειψη σεβασμού σε μια μικρή τοπική κοινωνία,την άσκηση πολιτικής με τη φίμωση διαφορετικών απόψεων, τη βωμολοχία επιπέδου φανατικών οπαδών κάποιας θύρας, του <<σεξισμού>> προς το άλλο φύλο, θα οδηγηθούν στην αφομοίωση επικίνδυνων αντιλήψεων και αποφάσεων για τη ζωή τους και η ανάπτυξη του ψυχικού τους κόσμου θα διαταραχθεί .
Πέρασε η εποχή που οι τοπικοί άρχοντες έπρεπε να ασχολούνται μόνο με τον εξωρα΄ι΄σμό των πόλεων και την εξασφάλιση κάποιων καλύτερων έργων για τις υποδομές και τη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών. Σήμερα μετά τη γενικευμένη κρίση των μνημονίων και της αδιαφάνειας, που κυριάρχησαν πολλά χρόνια στην ελληνική κοινωνία, όσοι ασχολούνται με τα κοινά στις τοπικές κοινωνίες πρέπει να εμπνέονται από ανθρωπιστικά ιδανικά, ώστε να μεταβιβάζονται στους νέους της περιοχής μας οι αξίες της ισότητας, του αλληλοσεβασμού ,της ελευθερίας ,της δημοκρατίας, της ειρήνης ,της δικαιοσύνης. Να διαμορφώνεται σιγά-σιγά μια πολιτική συνείδηση, που να εξοικειώνει τους νέους με τους πολιτικού θεσμούς και τους τρόπους συμμετοχής στα κοινά.
Με αυτές τις σκέψεις και με αυτό τον προσανατολισμό πρέπει να αναδεικνύουμε τους εκπροσώπους μας στα όργανα τοπικής εξουσίας, γιατί θα αφήσουν για πολλά χρόνια το στίγμα τους για την παιδεία των νέων ανθρώπων .

*Μέλος του Δ.Σ. ΕΛΜΕ Μαγνησίας υποψήφιου με το συνδυασμό ‘’ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΛΟ’’ .

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.