Πέθανε ο Μοχάμεντ Άλι

Ο θρύλος της πυγχαμίας, Μοχάμεντ Αλι, πέθανε σήμερα σε ηλικία 74 ετών, επειτα από μάχη 32 χρόνων με τη νόσο του Πάρκινσον, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της οικογένειας Μπομπ Γκάνελ.
Ο πρώην πρωταθλητής και ένας από τους μεγαλύτερους αθλητές του 20ού αιώνα νοσηλευόταν σε νοσοκομείο του Φίνιξ από την Πέμπτη, με αναπνευστικά προβλήματα.
Νωρίτερα, πηγή του περιβάλλοντός του είχε χαρακτηρίσει την κατάσταση της υγείας του Μοχάμεντ Άλι εξαιρετικά σοβαρή και είχε χαρακτηρίσει θέμα ωρών τον θάνατό του.
Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Μοχάμεντ Άλι ήταν τον Απρίλιο, σε μια διοργάνωση συγκέντρωσης πόρων για το κοινωφελές ίδρυμα Κέντρο Πάρκινσον Μοχάμεντ Άλι.
Ο Μοχάμεντ Άλι αποσύρθηκε οριστικά από την πυγμαχία το 1981 με 56 νίκες και 5 ήττες στο σύνολο της καριέρας του.
Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στην πυγμαχία βαρέων βαρών Ρόι Τζόουνς Τζούνιορ έγραψε στο Twitter: «Η καρδιά μου νιώθει βαθιά θλίψη και παράλληλα ανακούφιση που ο καλύτερος τώρα αναπαύεται στο καλύτερο μέρος».

Το πραγματικό του όνομα ήταν Κάσιους Μαρσέλους Κλέι, Cassius Marcellus Clay, Jr και γεννήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 1942 ενώ αποσύρθηκε οριστικά από την ενεργό δράση το 1981, έχοντας φτάσει συνολικά στις 56 νίκες, με μόλις πέντε ήττες και κατακτώντας τρεις φορές τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή βαρέων βαρών και χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960.
Υπήρξε ο πρώτος πυγμάχος που κατέκτησε τρεις φορές τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή, τον οποίο υπερασπίστηκε με επιτυχία συνολικά 19 φορές.
Στη δεκαετία του 1960 ασπάστηκε το Ισλάμ, προσχωρώντας στην οργάνωση των “Μαύρων Μουσουλμάνων” και μετονομάστηκε σε Μοχάμεντ Άλι, θεωρώντας πως μέχρι τότε κατείχε το “όνομα ενός δούλου”.
Το 1983 διαγνώστηκε πως πάσχει από το σύνδρομο Πάρκινσον. Έλαβε πολυάριθμες τιμητικές διακρίσεις, όπως το “Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας”, ενώ το 2005 ιδρύθηκε προς τιμή του το “Κέντρο Μοχάμεντ Άλι”, αφιερωμένο στη ζωή του, στην αθλητική σταδιοδρομία του και στα ιδανικά που υπερασπίστηκε.

Πηγή: cnn.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.