Αγλαΐνης, Μαλιαχόβας, Ξηροφώτου, Πανταζής, Παρασκευάς στο Σπάρταθλον 2023

Το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου στις 7.00 το πρωί θα δοθεί από την Ακρόπολη η εκκίνηση του 41ου Σπάρταθλον 2023.

Ενός ιστορικού αγώνα υπεραπόστασης, από τους πιο ξεχωριστούς του πλανήτη, με 400 υπερμαραθωνοδρόμους από όλον τον κόσμο, που θα προσπαθήσουν να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και να φτάσουν εντός των 36 ωρών που είναι το όριο, στο άγαλμα του Λεωνίδα στην Σπάρτη, καλύπτοντας τα 246 χιλιόμετρα του αγώνα.

Στο 41ο Σπάρταθλον 2023, πέντε είναι οι δρομείς μέλη του ΣΔΥ Βόλου που εξασφάλισαν συμμετοχή στον αγώνα. Δημιουργείται έτσι ένα νέο ρεκόρ για τον σύλλογο, καθώς για πρώτη φορά πέντε μέλη του θα τρέξουν ταυτόχρονα στον αγώνα.

Ανάμεσά τους μάλιστα θα είναι η Μάρθα Ξηροφώτου, που θα αποτελέσει την πρώτη Βολιώτισσα και την πρώτη γυναίκα μέλος του ΣΔΥΒ που θα συμμετέχει στο Σπάρταθλον, γράφοντας ιστορία.

Όλοι θα κάνουν ντεμπούτο στη διοργάνωση, ενώ μάλιστα ο αριθμός των συμμετοχών από μέλη του ΣΔΥΒ θα μπορούσε να φτάσει τους 7, αλλά οι Χαράλαμπος Δοδοντζίδης και Κώστας Τσουράπας που έπιασαν το όριο και δήλωσαν συμμετοχή δεν κληρώθηκαν.

Ετσι θα περιμένουν να αγωνιστούν το 2024, εφόσον κληρωθούν, έχοντας διπλό κλήρο (και το 2025 τετραπλό εφόσον δεν κληρωθούν ούτε του χρόνου).

Αναλυτικά οι 5 δρομείς μέλη του ΣΔΥ Βόλου που θα τρέξουν στο Σπάρταθλον 2023, είναι με αλφαβητική σειρά οι εξής:

Κώστας Αγλαΐνης: Έτος γέννησης 1976. Τρέχει συστηματικά από το 2013, και ανάμεσα στις μεγάλες του επιτυχίες είναι οι τρεις τερματισμοί στον Olympus Mythical Trail 100km. Προπονητής του είναι ο Γρηγόρης Αμβράζης – γυμναστήριο Great. Στο Σπάρταθλον 2023 θα τρέξει με τον αριθμό 64.

Θωμάς Μαλιαχόβας: Έτος γέννησης 1984. Τρέχει συστηματικά από το 2017 και χρόνο με το χρόνο καταγράφει εντυπωσιακή άνοδο. Στον Δρόμο Αθανάτων 140χλμ εξασφάλισε το όριο για το Σπάρταθλον. Προπονητής του είναι ο Θανάσης Κοντογιάννης – Kontogiannis Running Team. Στο Σπάρταθλον 2023 θα τρέξει με τον αριθμό 150.

Μάρθα Ξηροφώτου: Έτος γέννησης 1983. Από μικρή ηλικία έπαιζε μπάσκετ στις ομάδες του Βόλου. Προέρχεται από αθλητική οικογένεια, καθώς αδελφός της είναι ο πρώην ποδοσφαιριστής και νυν προπονητής Στέφανος Ξηροφώτος. Έχει μεγάλες διακρίσεις και πρωτιές σε αγώνες ultra και βουνού, μεταξύ των οποίων οι Ορειβατικός Μαραθώνιος Ολύμπου, Δρόμος Αθανάτων, Tihiorace, Αέθλιος Δρόμος, ενώ όποτε τρέχει σε αγώνες δρόμου μικρότερων αποστάσεων καταγράφει εντυπωσιακούς χρόνους όπως το 1:33:57 στον Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης 2019. Προπονητής της είναι ο Δημήτρης Κασίμης. Στο Σπάρταθλον 2023 θα τρέξει με τον αριθμό 199.

Γιάννης Πανταζής: Έτος γέννησης 1997. Έπιασε το όριο πρόκρισης στο Atromitos Ultra 2022, όπου κάλυψε 182 χιλιόμετρα σε 24 ώρες. Φέτος τερμάτισε τον Μαραθώνιο Θεσσαλονίκης σε 2:53:18 εξασφαλίζοντας θέση στη λίστα των καλύτερων Ελλήνων μαραθωνοδρόμων 2023. Αν τερματίσει, θα γίνει ο τρίτος νεότερος Έλληνας Σπαρταθλητής όλων των εποχών, όπως και ο Χρήστος Παρασκευάς. Στο Σπάρταθλον 2023 θα τρέξει με τον αριθμό 158.

Χρήστος Παρασκευάς: Έτος γέννησης 1997. Μέσα σε λίγα χρόνια κατέγραψε εντυπωσιακές πρωτιές σε αγώνες ultra και βουνού σε πολλές και διαδοχικές συμμετοχές, ενώ έπιασε και το υψηλό όριο για απευθείας πρόκριση στο Σπάρταθλον στη νίκη του στον Δρόμο Αθανάτων Τρίπολη – Σπάρτη – Μυστράς – Καλαμάτα 140χλμ τον Οκτώβριο του 2022. Το 2021 εντάχθηκε στη λίστα των καλύτερων Ελλήνων μαραθωνοδρόμων με το 2:50:35 στον Μαραθώνιο Θεσσαλονίκης.

Χαρακτηριστικές οι νίκες του σε αγώνες όπως: Στα Χνάρια των Ηρώων Θεσπιές – Θερμοπύλες, Κένταυρος Μαραθώνιος Πηλίου, 6ωρο «Δημήτριος Κρυστάλλης» Θεσσαλονίκη, Paranesti Path VFUT 46km, Evrytania Trail Races 30km κ.α., ενώ αναδείχθηκε 6ος πανελληνιονίκης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου 2022 που διοργάνωσε ο ΣΕΓΑΣ.

Είναι στην ομάδα Kasimis Training, ενώ είναι επίσης αθλητής της ομάδας στίβου της Νίκης Βόλου. Στο Σπάρταθλον 2023 θα τρέξει με τον αριθμό 183 και αν τερματίσει ο 26χρονος αθλητής, θα γίνει τρίτος νεότερος Έλληνας Σπαρταθλητής που θα ολοκληρώσει τον αγώνα. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της διοργάνωσης, σε ηλικία 25 ετών έχουν τερματίσει τον αγώνα το 1988 ο Γιώργος Μακρής (γεννήθηκε το 1963) και το 1992 ο Μάριος Φούρναρης (γεννήθηκε το 1967).

Το έναυσμα

Έναυσμα για τη δημιουργία του αγώνα, στάθηκε η αφήγηση του Ηρόδοτου για τη μάχη του Μαραθώνα. Ο μεγάλος ιστορικός της αρχαιότητας, περιγράφοντας πολλά χρόνια αργότερα τις λεπτομέρειες της μάχης, αναφέρεται στο κατόρθωμα ενός Αθηναίου ημεροδρόμου, του Φειδιππίδη, τον οποίον οι Αθηναίοι στρατηγοί έστειλαν στη Σπάρτη, για να ζητήσει τη βοήθειά της, προκειμένου να ενισχυθούν οι ολιγάριθμες δυνάμεις των Αθηναίων απέναντι στην επερχόμενη ασιατική πλημμυρίδα στον Μαραθώνα.

Σύμφωνα πάντα με τον Ηρόδοτο, ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη την επομένη της αναχώρησης του από την Αθήνα. Στα βήματά του κινούνται κάθε χρόνο οι σύγχρονοι υπερμαραθωνοδρόμοι που αγωνίζονται στο Σπάρταθλον, προσπαθώντας να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και να φτάσουν από την Αθήνα στη Σπάρτη.

Οι τρεις Ελληνες νικητές

Τρεις είναι οι Έλληνες που έχουν καταφέρει να στεφθούν νικητές του Σπάρταθλον στα 40 χρόνια που έχει διεξαχθεί ως τώρα. Ο Γιάννης Κούρος το 1983, 1984, 1986, 1990, ο Φώτης Ζησιμόπουλος το 2021 και 2022, ο οποίος φέτος θα επιδιώξει να νικήσει για 3η συνεχή χρονιά. Ο άλλος είναι ο Κώστας Ρέππος, μέλος του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Βόλου. Ο κορυφαίος δρομέας όλων των εποχών του ΣΔΥΒ αναδείχθηκε νικητής του Σπάρταθλον το 1997 και το 1998 και το όνομά του είναι και θα είναι για πάντα χαραγμένο, όπως και όλων των νικητών, στο μνημείο των νικητών που έχει κατασκευάσει ο Δήμος Σπάρτης δίπλα από τον τερματισμό. Αυτοί οι τρεις Σπαρταθλητές μαζί με τον Νίκο Σιδερίδη (3ος το 2017), είναι οι μόνοι Έλληνες που έχουν πετύχει χρόνο τερματισμού κάτω από τις 24 ώρες στο Σπάρταθλον.

Στο παρελθόν αρκετοί ακόμη σπουδαίοι δρομείς του ΣΔΥΒ τερμάτισαν το Σπάρταθλο. Ο Θάνος Γουλομήτρος το 2015, Νίκος Σιδηρόπουλος το 2016, ο Κώστας Λαζαρίδης το 2017. Όπως επίσης δύο ακόμη δρομείς φίλοι του συλλόγου, που έμεναν για χρόνια στον Βόλο: 9 φορές ο Στέργιος Αναστασιάδης και μία (το 2015) ο Αργύρης Παπαθανασόπουλος. Αξιοσημείωτη είναι η προσπάθεια που κατέβαλε στη δεκαετία του ’90 και του 2000 ένας ακόμη άξιος δρομέας μέλος του ΣΔΥ Βόλου, ο Στέργιος Χύτας, έστω κι αν δεν έφτασε στον τερματισμό.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.