Αυγενάκης: «Πιο λειτουργικά πλέον τα Προγράμματα Άθλησης για Όλους»

Επισημαίνοντας ότι οι δράσεις θα υλοποιηθούν έστω και χωρίς χρηματοδότηση!

Αρκετή αναστάτωση και συζήτηση έχει προκύψει τις τελευταίες εβδομάδες όσον αφορά τα προγράμματα Άθλησης για Όλους, καθώς οι αλλαγές που προωθεί το υφυπουργείο Αθλητισμού προκάλεσαν αντιδράσεις, με τους επικριτές να υποστηρίζουν ότι ουσιαστικά τα προγράμματα αυτά καταργούνται.

Ωστόσο το ότι τα «Προγράμματα Άθλησης για Όλους» ούτε καταργούνται, ούτε περικόπτονται, αλλά διαμορφώνεται νέο λειτουργικότερο πλαίσιό τους, με κανόνες ελέγχου, διαφάνειας και αξιολόγησής τους, τόνισε στη Βουλή ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του Βουλευτή, Μανώλη Συντυχάκη.

Ο κ. Αυγενάκης ξεκαθάρισε ότι έχουν εγκριθεί τα φετινά ΠΑγΟ των Δήμων και των φορέων τους, καθώς και οι σχετικές θέσεις των Γυμναστών, συνεπώς δεν μένουν άνεργοι και η απόφαση του Υφυπουργείου Αθλητισμού αφορά μόνο στην πρόσκαιρη μη οικονομική συμμετοχή του υπό την παρούσα δομή των ΠΑγΟ, η οποία είναι εξόχως προβληματική.

Γι’ αυτό, ανέφερε ο κ. Αυγενάκης, συστήνεται Ομάδα Εργασίας με εκπροσώπους από

* Γενική Γραμματεία Αθλητισμού,

* Υπουργείο Εσωτερικών,

* ΚΕΔΕ,

* Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής

* Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή

* Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή,

με αποστολή να επεξεργαστεί και να καταθέσει άμεσα πλήρες αναμορφωμένο σχέδιο με «πακέτο» προτάσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί, όσο το δυνατό ταχύτερα, η αναδιάταξη των ΠΑγΟ:

Να είναι περισσότερο αποδοτικά με στοχευμένες δράσεις και να βελτιώνουν ουσιαστικά την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών, παντού στη χώρα, ώστε το ετήσιο κόστος τους (6,439 εκατ. ευρώ) να έχει αντίκρισμα στους φορολογούμενους.

«Δεν καταργούμε και δεν περικόπτουμε τα ΠΑγΟ, όπως παραπλανητικά υποστηρίζεται από κάποιους. Αντιθέτως, τα αναδιαμορφώνουμε, τα ενισχύουμε και διευρύνουμε τη βάση των συμμετεχόντων με στόχο τη συμμετοχή όλων» τόνισε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Αθλητισμού.

Παράλληλα, ο κ. Αυγενάκης έκανε λόγο για επιβεβλημένη και αναγκαίας αναδιάταξης, ανασχεδιασμού και αναδιαμόρφωσης των ΠΑγΟ με κανόνες διαφάνειας, ελέγχου και αξιολόγησης του παραγόμενου έργου τους, συμπληρώνοντας ότι γι’ αυτό ήρθε και η απόφασηνα μη συμμετέχει η Πολιτεία οικονομικά για την περίοδο 2021-2022 στα προγράμματα, με την υπάρχουσα δομή τους.

«Το επαναλαμβάνω, τα ΠΑγΟ θα γίνουν κανονικά από τους Δήμους και τους φορείς τους.

Όμως, θέλουμε τα ΠΑγΟ να καταστούν αποδοτικότερα, να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των Δήμων και των αθλουμένων τους ανά την Επικράτεια, να προωθούν στην πράξη τον μαζικό Αθλητισμό» σημείωσε και επεσήμενε: «Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να επαναοριοθετηθούν σε πλαίσιο στοχευμένων δράσεων, όπως για παράδειγμα  ο προσανατολισμός τους σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες ή σε νησιωτικές περιοχές.

Κι επιπλέον να ελέγχεται ουσιαστικά και αποτελεσματικά η εφαρμογή τους και να αξιολογείται το παραγόμενο αποτέλεσμά τους.

Στόχος μας, λοιπόν, είναι η αναδιαμόρφωση των ΠΑγΟ από την νέα περίοδο, ώστε να καταστούν πιο λειτουργικά και αποδοτικά, με διαφάνεια».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.