Εβίνα Μάλτση: «Το μέλλον χτίζεται και κανείς δεν ξέρει που μπορεί να φτάσει»

Όλα όσα είπε σε αθλητές και αθλήτριες του Βόλου η σπουδαία Ελληνίδα πρωταθλήτρια

Προπόνηση με ομιλία, προπόνηση και στο παρκέ. Οι νεαρές αθλήτριες καλαθοσφαίρισης που βρέθηκαν το μεσημέρι της Μεγάλης Δευτέρας στο κλειστό του ΕΑΚ από συλλόγους της Μαγνησίας, είχαν την ευκαιρία να πάρουν παραδείγματα και μηνύματα για την ενασχόλησή τους με τον Αθλητισμό από μία από τις καλύτερες του είδους παγκοσμίως, με την Εβίνα Μάλτση να προσφέρει απλόχερα την εμπειρία της και τις γνώσεις της πάνω σε όλα τα ζητήματα.

Η εμπειρία αυτή άλλωστε τεράστια, με παραστάσεις στα γήπεδα παγκοσμίως. Όμως όπως τόνισε και η ίδια, από τη Γουμένισσα της ΠΕ Κιλκίς ξεκίνησε για να φτάσει να εκπροσωπεί την Ελλάδα σε Ολυμπιακούς Αγώνες και διεθνείς διοργανώσεις, με την Εθνική. Την ίδια στιγμή οι Νεάνιδες του Ολυμπιακού Βόλου ήταν παρούσες, ενώ ετοιμάζονται τη Δευτέρα να ταξιδέψουν για το Ηράκλειο Κρήτης, όπου θα λάβει χώρα η τελική φάση του πανελληνίου πρωταθλήματος.  «Για μένα που προέρχομαι από μία παρόμοια κατάσταση και είναι καλό ν’ αναφερόμαστε με παραδείγματα, έχει μέλλον το μπάσκετ. Αυτό που χρειάζεται είναι άνθρωποι που θα στελεχώνουν το άθλημα με αγάπη, και να μπορούν να δίνουν στα παιδιά τα μέσα που χρειάζονται, όπως η μπάλα, το γήπεδο, ο κόσμος, οι προπονητές… Έχει μέλλον. Εγώ ξεκίνησα από τη Γουμένισσα και έφτασα σ’ όλον τον κόσμο. Τα παιδιά αυτά ξεκινούν από τον Βόλο και δεν ξέρει κανείς που μπορεί να φτάσουν σ’ οποιονδήποτε τομέα της ζωής τους. Το μέλλον για μένα όμως χτίζεται. Δεν μπορεί να λες έχω μέλλον και πάω» σχολίασε πάντως η Εβίνα Μάλτση, μιλώντας στο «Magnesiasports».

Ωστόσο τα μηνύματα δεν ήταν μόνο προς τις αθλήτριες, αλλά και προς τους γονείς και τους ίδιους τους προπονητές, την πορεία των οποίων ήδη έχει αρχίσει να ακολουθεί και η ίδια.

Mε αφορμή τους γονείς πάντως, η Εβίνα Μάλτση σημείωσε: «Θεωρώ ότι και οι γονείς χρειάζονται εκπαίδευση και καθοδήγηση. Δεν τα ξέρουνε όλα. Κι εγώ αυτήν τη στιγμή εκπαιδεύομαι για να μπορέσω να πλησιάσω τα παιδιά από τον ρόλο του προπονητή και του παιδαγωγού. Δεν τα γνωρίζω όλα και δεν μπορώ να πάω με γνώμονα το τι πιστεύω εγώ ότι είναι σωστό. Το κάθε παιδί είναι απόλυτα ώριμο για την ηλικία του και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί. Για μένα το πιο σημαντικό είναι τα παιδιά να έχουν ένα υποστηρικτικό περιβάλλον. Δυστυχώς η κοινωνία μας στην Ελλάδα που ζούμε έχει γίνει πολύ επικριτική και πολύ αποθαρρυντική. Αν ήταν στο χέρι μου, εγώ αυτό θα το άλλαζα».

Είναι μόνο θέμα γνώσεων και ήθους, είναι οικονομικό με βάση τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι σύλλογοι; Η Εβίνα Μάλτση στάθηκε και στην ανάγκη να έχουν και οι προπονητές γνώσεις. «Είμαι ένας άνθρωπος που πιστεύω στην εκπαίδευση και στην εξέλιξη πάρα πολύ. Γι’ αυτό και μετά την ολοκλήρωση της μπασκετικής πορείας μου έχω μπει σ’ αυτόν τον χώρο. Ακόμη και για να μιλήσω σ’ αυτά τα παιδιά, προβληματίζομαι, ρωτάω, ενημερώνομαι. Κάνω λάθη, διορθώνομαι… Τα παιδιά είναι αυτήν τη στιγμή ό,τι πιο σημαντικό έχουμε. Όλα έχουν παίξει τον ρόλο τους. Η οικονομική κρίση, η ανέχεια, το ότι έχουμε γίνει πολυπολιτισμική κοινωνία και δεν ήμασταν έτοιμοι γι’ αυτό ή δεν γνωρίζουμε. Γι’ αυτό επιμένω πολύ στην εκπαίδευση. Ακόμη και γι’ αυτό το κομμάτι έχει σημασία να ενημερωθείς, τι γίνεται, τι συμβαίνει, πώς μπορεί να γίνει κάτι καλύτερα. Θεωρώ ότι σ’ αυτόν τον κόσμο είμαστε περαστικοί και μόνος μας σκοπός πρέπει να είναι να είμαστε καλύτεροι άνθρωποι για εμάς και για τους γύρω μας. Από εκεί και πέρα ο καθένας είναι υπεύθυνος των πράξεών του. Αλλά τα παιδιά δεν μπορούνε να εισπράττουν ό,τι άσχημο βγαίνει από εμάς, αλλά πρέπει να παίρνουν το καλύτερο».

Οι ερωτήσεις από την… κερκίδα αρκετές, ενώ στη συνέχεια και στο παρκέ, η κορυφαία Ελληνίδα πρωταθλήτρια έδειξε κάποια από τα μυστικά του αθλήματος στις παίκτριες που έκαναν προπόνηση υπό τις οδηγίες της, μαζί με την ομοσπονδιακή προπονήτρια, Αφροδίτη Αραπατσάνη.

Από πλευράς ΕΣΚΑΘ, παρών ήταν και ο αντιπρόεδρος Άρης Ζώης, ευχαριστώντας την Εβίνα Μάλτση για την παρουσία της στον Βόλο, αλλά και η υπεύθυνη Αναπτυξιακού Γυναικών της Ένωσης, Ευγενία Φραγκούλη, η οποία τόνισε ότι η προσπάθεια για το πρόγραμμα και τη βελτίωσή του συνεχίζεται. Όπως άλλωστε τόνισε: «Η Ομοσπονδία στηρίζει την προσπάθεια να παίζουν τα παιδιά με αναμετρήσεις ανάμεσα στις Ενώσεις. Κάναμε τα φιλικά στη Θεσσαλονίκη με τα παιδιά να πηγαίνουν πάρα πολύ καλά. Μετά ήρθε στον Βόλο η ΕΣΚΑΣΕ. Γίνεται επίσης πολύ καλή δουλειά στα σωματεία, και έτσι μετά και την ημερίδα που κάναμε στη Λάρισα αλλά και τα παιχνίδια που γίνονται μεταξύ ομάδων σε επίπεδο νομών, συνεχίζουμε την προσπάθεια. Η παρουσία της Εβίνας Μάλτση είναι σπουδαία εμπειρία για τα παιδιά, για να βάζουν στόχους να ξεπεράσουν και τον εαυτό τους. Θα έπρεπε πάντως σήμερα να μην χωράμε στο γήπεδο και κάνουμε κάλεσμα στους μπασκετικούς να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, για να έχουμε και συνέχεια».

Χρυσόστομος Τρίμμης

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.