Γκελαούζος: «Οριακά αντικανονικό το δείγμα, γιατί δεν ελέγχεται παραπάνω η περίπτωση μου;»

Ο Κώστας Γκελαούζος τιμωρήθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Καταπολέμησης Ντόπινγκ (ΕΟΚΑΝ) με τετραετή ποινή αποκλεισμού, που έχει ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου 2022 έως την 30ή Νοεμβρίου 2026, για χρήση απαγορευμένης ουσίας και συγκεκριμένα για ανασυνδυασμένη ερυθροποιητίνη.

Ο Έλληνας μαραθωνοδρόμος, ο οποίος τελούσε υπό προσωρινή ποινή, η οποία επικυρώθηκε απ’ τον ΕΟΚΑΝ, με τοποθέτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook τόνισε πως το δείγμα ήταν οριακά αντικανονικό και πως θα έπρεπε να ελεγχθεί περισσότερο η περίπτωσή του.

Συγκεκριμένα, ο Κώστας Γκελαούζος τόνισε:

«Περιμένοντας λοιπόν υπομονετικά την διαδικασία και σεβόμενος κάθε τι σε αυτήν ήθελα να έρθει «το σήμερα» για να πω δυο λόγια.

-Στην υπόθεση μου ίσως έγινα το πιο γρήγορο ανακοινώσιμο αντικανονικό δείγμα στην ιστορία της Ελλάδας. Πιο γρήγορο και εκείνο της υπόθεσης του 2004. Σε λιγότερο από 20 ώρες το όνομα μου ήταν στον αέρα. Στα πηγαδάκια θα σας πω ήταν και λιγότερο από 12 ώρες. Γιατί; Από την αρμόδια αρχή αντι-ντόπινγκ προβλέπεται ως Άκρως Εμπιστευτικό η ανακοίνωση ενός δείγματος μέχρι την κατάληξη του.

-Ποιοι ήταν αυτοί λοιπόν που έβγαλαν το όνομα μου στην φόρα; Και δεν μιλάω για τον κίτρινο Tύπο. Ποιοι ήταν αυτοί που έδωσαν την πληροφορία απο μέσα; Πόσο έμπιστη λοιπόν είναι η αρμόδια αρχή; Ποια ήταν η θέση της ενώ έπρεπε να προστατέψει τον αθλητή όπου αυτή είναι και η δουλειά της. Γιατί ποτέ η αρμόδια αρχή δεν πήρε θέση σε αυτό ώστε να προστατευτεί ο αθλητής και να τηρηθεί σωστά η διαδικασία εφόσον αυτό ορίζεται και από την νομοθεσία;! Προφανώς πολλοί θα καταλάβουν ότι όταν έχεις ήδη κάτι να σε πιέζει η κάθε διαδικασία γίνεται κάτω από βιαστικές κινήσεις.

-Πως γίνεται όμως μια αρμόδια αρχή τέτοιου επιπέδου να κάνει λάθος και στις τιμές τις οποίες ορίζονται για την διαδικασία; Στο τελικό mail μιλάμε σχεδόν για τις διπλάσιες τιμές. Εδώ διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές και καριέρες. Τιμές οι οποίες στην τελική τους μορφή είναι διπλάσιες από ότι είναι αντίστοιχα στην Αυστραλία ή σε κάθε άλλο κράτος. Τιμές οι οποίες ίσως είναι μη διαχειρίσιμες από έναν αθλητή στίβου ώστε να προχωρήσει την διαδικασία. Παρ’ όλα αυτά μάζεψα μια ομάδα και προσπάθησα να υπερασπιστώ τον εαυτό μου. Όσο και αν μου κόστιζε.

-Ένας αθλητής δεν ενημερώνεται ποτέ για το ποια πρέπει να είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει σε μια τέτοια περίπτωση. Αφήνεσαι απλά στην τύχη σου.

-Ζήτησα τα χαρτιά μου και προσπάθησα να δω τι συμβαίνει.

-Ήταν προφανές από την αρχή ότι δεν μιλούσαμε για ένα κανονικό αντικανονικό δείγμα αλλά για ένα οριακό δείγμα. Κάτι το οποίο η αρμόδια αρχή αντι-ντόπινγκ δεν το παραδέχτηκε ποτέ παρόλο που η ίδια με την φωτογραφία των καμπύλων που έχει στείλει ως προς το πως μοιάζει ένα κανονικό δείγμα και ένα αρνητικό… είναι ολοφάνερο ότι μιλάμε για ένα οριακά αρνητικό. Τι όμως μπορεί να βγάλει έστω και αυτό το οριακό δείγμα. Προσέλαβα γιατρούς για να το ψάξουν. Παράλληλα κάποιοι άλλοι ήρθαν εθελοντικά πιστεύοντας τα λόγια μου.

-Μετά από καιρό κατέθεσα το υπόμνημα μου όπου έλεγε ότι μιλάγαμε ξεκάθαρα για ένα οριακό δείγμα το οποίο σύμφωνα με έρευνα μπορεί να επηρεαστεί από αρκετές παραμέτρους που θα έπρεπε να ληφθούν υπόψιν.

-Παράλληλα ένας από τους πιο γνωστούς αιματολόγους παρουσίασε το αιματολογικό μου προφίλ μέσα από πιστοποιημένα κέντρα μικροβιολογικών εξετάσεων από το 2012 μέχρι και το 2022 όπου σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν χρήση απαγορευμένης ουσίας ή ό,τι άλλο.

-Η αρμόδια αρχή αδιαφόρησε πλήρως και επέμενε στο ότι εγώ έχω κάνει χρήση απαγορευμένης ουσίας. Καταλαβαίνεις μετά από ένα σημείο ότι κάποιοι έχουν και το καρπούζι και το μαχαίρι. Και αργά ή γρήγορα θα οδηγούνταν εκεί που ήθελαν κάποιοι. Στην τελική ακρόαση λοιπόν αποφάσισα να πάω ολομόναχος, χωρίς δικηγόρους, χωρίς γιατρούς και χωρίς τίποτα… γιατί αφού κατάλαβα ότι δεν μπορώ να αποδείξω τίποτα σύμφωνα με την λογική τους τότε θα είχα μόνο μια απορία βάση λογικής.

Η απορία μου:

-Εφόσον ένας αθλητής κάνει χρήση της ουσίας αυτής, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει αυξομειώσεις στους αιματολογικούς δείκτες;! Γιατί σε έμενε δεν παρουσιάζεται κάτι τέτοιο; Και γιατί εφόσον μιλάμε για ένα οριακά αντικανονικό δείγμα και χωρίς αυξομειώσεις, γιατί δεν ελέγχεται παραπάνω η περίπτωση μου; Η απάντηση είναι ότι μπορεί να κάνω λάθος χρήση της απαγορευμένης ουσίας και να μην έχει αποτέλεσμα!!!! Δηλαδή παίρνω αλλά δεν έχει τελικά αποτέλεσμα στην απόδοση μου. Νομίζω δεν χωράει άλλη λογική εδώ. Στο τέλος θα παραθέσω κάποιες εικόνες από την διαδικασία αλλά πριν θα ήθελα να αναρωτηθώ μόνος μου και φωναχτά κάποια πράγματα.

-Ποσό τυχαία ήταν το καλοκαίρι του 2022 η ανακοινώσεις από συγκεκριμένο σάιτ περί του ότι είμαι αναρχικό στοιχείο;!

-Ποσό τυχαία ήταν ξαφνικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε 3 σημεία στις 5 το πρωί τον Σεπτέμβριο του 2022 τα οποία έχω δηλώσει στο παρελθόν ενώ εγώ δεν ήμουν σε κανένα από αυτά;! Και ενώ δεν με βρήκαν ποτέ δεν τον ανέφεραν σαν άκαρπο έλεγχο.

-Ποσό τυχαία η πίεση από κάποιους να αφαιρεθεί γρήγορα προπονητής ο οποίος ήταν δηλωμένος ( αλλά δεν με προπονούσε) στο όνομα μου όπου πριν ένα χρόνο από πίεση της ομοσπονδίας είχε δηλωθεί τυπικά;! …όπου αφαιρέθηκε μέσα σε ένα βράδυ και χωρίς καν να με καλέσουν!!

-Ποσό τυχαία ήταν ψεύτικα δημοσιεύματα οτι εγώ πήγαινα να σπάσω το πανελλήνιο ρεκόρ και παράλληλα ότι συνεχίζω να είμαι Το μαύρο πρόβατο για τον αθλητισμό;!

-Ποσό τυχαίο ήταν ότι τον Μάιο του 2023 και ενώ είχα δηλώσει λανθασμένα διαμονή στην Άμφισσα και ενώ βρισκόμουν σε ταξίδι στην Γερμανία.. χτύπησε η πόρτα μου με ένα χαρτί για έλεγχο ντόπινγκ;! Προφανώς και δέχτηκα και πέρασα και βγήκε αρνητικό.

-Ποσό τυχαίο είναι ότι μέχρι και σήμερα η ομοσπονδία στίβου δεν με κάλεσε ούτε μια φορά, έστω για να απολογηθώ και κρατάει σιγή ιχθύος;!

-Ποσά τυχαία ακόμη περαστικά μπορεί να υπάρχουν άραγε;! Και στο τέλος όλων αυτών … φτάνει η υπόθεση μήνα Ιούνιο και λες ότι έστω ότι καταλαβαίνεις την περίπτωση και ότι θα ήθελες να ανοίξεις το δεύτερο δείγμα διότι πιστεύεις ότι θα είναι αρνητικό εφόσον το πρώτο ήταν τόσο οριακό.

-Η απάντηση όμως ήταν ότι αυτή την επιλογή την είχες στην αρχή. Τον Δεκέμβριο. Και αφού δεν το επέλεξες τώρα δεν μπορεί να γίνει. Δηλαδή εγώ σε αυτό το δείγμα μπορεί να είμαι αρνητικός, όπως και έγινε πολύ πρόσφατα στην υπόθεση του Αυστραλού αθλητή όπου αθωώθηκε, αλλά δεν θα το μάθω ποτέ γιατί δεν επέλεξα σωστά στην αρχή της διαδικασίας. Μιας διαδικασίας που κανείς μας δεν ξέρει πως να λειτουργήσει. Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.