La Liga: Καθηλώνει απόψε το μαδριλένικο ντέρμπι Ρεάλ Μαδρίτης – Ατλέτικο Μαδρίτης

H Μαδρίτη μετρά αντίστροφα για το συναρπαστικό ντέρμπι της πρωτεύουσας, μεταξύ της Ρεάλ και της Ατλέτικο στο «Αλφρέδο ντι Στέφανο», για την 13η αγωνιστική της La Liga απόψε στις 22:00.

Με αφορμή την καθηλωτική αυτή «μάχη», το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων παρουσιάζει πέντε -άγνωστες στους περισσότερους- πτυχές του μαδριλένικου ντέρμπι.

Η δημιουργία της Ατλέτικο προήλθε από αντίδραση στη Ρεάλ Μαδρίτης

Μια ομάδα Βάσκων μαθητών που ζούσαν στη Μαδρίτη παρακολούθησαν τον πρώτο τελικό του Copa del Rey το 1903, μεταξύ της Αθλέτικ Μπιλμπάο και της Μαδρίτης FC (σ.σ. της μετέπειτα Ρεάλ) και δεν τους άρεσε ο τρόπος που αγωνίστηκε η δεύτερη. Δεκαοκτώ ημέρες αργότερα δημιούργησαν μια θυγατρική της Αθλέτικ με έδρα τη Μαδρίτη, η οποία θα μετονομαζόταν αργότερα σε Ατλέτικο Μαδρίτης.
Η Ατλέτικο είχε συμπληρώσει 14 χρόνια χωρίς νίκη στο ντέρμπι της Μαδρίτης

Μεταξύ 1999 και 2013, η Ατλέτικο είχε ξεχάσει τη σημαίνει νίκη στο ντέρμπι. Συνολικά δεν… χαμογέλασε σε 25 συναντήσεις με τη Ρεάλ Μαδρίτης, έως την άφιξη του Ντιέγκο Σιμεόνε, που άλλαξε την τύχη της. Από τότε η ισορροπία του ντέρμπι έχει αποκατασταθεί, με την Ατλέτικο να μετράει σε 27 ματς που έχουν ακολουθήσει οκτώ νίκες, έντεκα ισοπαλίες και οκτώ ήττες.
Οι οπαδοί της Ατλέτικο δημιούργησαν την παράδοση να γιορτάζουν στο σιντριβάνι Cibeles

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, άρχισε να δημιουργείται στην Ισπανία η παράδοση να γιορτάζονται οι τίτλοι της ομάδας σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης. Το σιντριβάνι Cibeles, που βρίσκεται στο κέντρο της Μαδρίτης, αποδείχθηκε ως ιδανικό σημείο συνάντησης για τους οπαδούς και παρόλο που σήμερα είναι στενά συνδεδεμένο με τη Ρεάλ Μαδρίτης, στην πραγματικότητα οι οπαδοί της Ατλέτικο ήταν αυτοί που το καθιέρωσαν, μετά τη νίκη τίτλου της LaLiga το 1977.

Με την πάροδο του χρόνου, οι υπόλοιποι φίλαθλοι άρχισαν να τους αντιγράφουν και το σιντριβάνι έγινε σημείο συνάντησης στην πόλη για νίκες τίτλου. Ωστόσο, το Cibeles συνδέθηκε τόσο πολύ με τη Ρεάλ τα χρόνια που ακολούθησαν υποχρεώνοντας τους φιλάθλους της Ατλέτικο να πανηγυρίσουν τον θρίαμβο στο Copa del Rey του 1991 περίπου 600 μέτρα πιο κάτω από το σιντριβάνι και συγκεκριμένα στη λεωφόρο Paseo de la Castellana.
Το ντέρμπι της Μαδρίτης ήταν μεγαλύτερο από το «Clasico»

Σήμερα, η μεγαλύτερη αντίπαλος της Ρεάλ Μαδρίτης είναι η Μπαρτσελόνα, αλλά το ντέρμπι της ισπανικής πρωτεύουσας ήταν μεγαλύτερο τις πρώτες δύο δεκαετίες μετά τον τερματισμό του ισπανικού εμφυλίου πολέμου το 1939. Όπως, άλλωστε, είπε κάποτε ο σπουδαίος Αλφρέντο Ντι Στέφανο: «Ξεχάστε την Μπαρτσελόνα… Η ομάδα που μπορεί μας απογοητεύσει είναι η Ατλέτικο».
Εννέα τίτλοι Copa del Rey της Ατλέτικο κατακτήθηκαν στο Μπερναμπέου

Το γήπεδο «Santiago Bernabéu» της Ρεάλ Μαδρίτης αποτελεί ένα πολύ ξεχωριστό μέρος για τους οπαδούς της Ατλέτικο, καθώς εννέα κατακτήσεις Copa del Rey έχουν έρθει στο γήπεδο των αντιπάλων τους. Από τις 10 τελευταίες επιτυχίες στο Κύπελλο Ισπανίας, μόνο η νίκη του 1996 εναντίον της Μπαρτσελόνα πραγματοποιήθηκε σε διαφορετική έδρα: τη «Romareda» της Ρεάλ Σαραγόσα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.