Με ΗΠΑ για την πρωτιά η εθνική πόλο ανδρών

Τις ΗΠΑ αντιμετωπίζει αύριο το πρωί (21/7, 07:30) η εθνική υδατοσφαίρισης των ανδρών, στον αγώνα που θα κρίνει την πρώτη θέση του Α΄ ομίλου, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Φουκουόκα, και την απευθείας πρόκριση στα προημιτελικά. Σε αντίθεση, πάντως, με τον αντίστοιχο σημερινό αγώνα των γυναικών κόντρα στην Ιταλία, για την ομάδα του Θοδωρή Βλάχου το ματς με τους Αμερικανούς δεν είναι τόσο σημαντικό όσο ακούγεται. Η πρόκριση στην οκτάδα λογικά θα έρθει, έστω και μέσω του χιαστί αγώνα (με πιθανότερο αντίπαλο τον Καναδά), ενώ ο προημιτελικός θα είναι σε κάθε περίπτωση δύσκολος: ο πρώτος του ομίλου θα παίξει με μία εκ των Κροατίας, Σερβίας ή Μαυροβουνίου, ο δεύτερος με την Ουγγαρία.

Ανεξάρτητα από τις μετέπειτα διασταυρώσεις, η εθνική θα επιδιώξει να πάρει τη νίκη και την πρωτιά στον όμιλο. Το έργο της ελληνικής ομάδας δεν θα είναι εύκολο, καθώς οι ΗΠΑ εμφανίζονται αρκετά βελτιωμένες και ξεπέρασαν εύκολα τα εμπόδια του Καζακστάν (18-5) και της Αυστραλίας (16-8). Η πλειοψηφία των παικτών του Ντέγιαν Ουντόβισιτς αγωνίζονται πλέον σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και αντιλαμβάνονται καλύτερα το παιχνίδι, από άποψης τακτικής. Οι Αμερικανοί έκαναν αισθητή την παρουσία τους στο φετινό World Cup, όπου κατέλαβαν την τρίτη θέση, νικώντας δύο φορές την Ουγγαρία (μία στα προκριματικά και μία στον «μικρό» τελικό), καθώς και τη Σερβία στον προημιτελικό. Μεγάλο αστέρι τους είναι ο φουνταριστός της Προ Ρέκο, Μπεν Χάλοκ, ενώ υπάρχουν ακόμη οι έμπειροι Αλεξ Μπόουεν (έχει περάσει από τον Απόλλωνα), Μαξ Ιρβινγκ (πρώην Υδραϊκού και Ολυμπιακού) και Λούκα Κούπιντο, ο Ντίλαν Γούντχεντ της Βουλιαγμένης, ο Τζόνι Χούπερ (με θητεία στο Παλαιό Φάληρο), ο νεότερος Χανς Ντάουμπε (κι αυτός έχει περάσει από τον Ολυμπιακό) και ο 17χρονος Ράιντερ Ντοντ, που θεωρείται από τα μεγάλα ταλέντα του παγκοσμίου πόλο.

Ελλάδα και ΗΠΑ έχουν αναμετρηθεί 50 φορές στο παρελθόν, με τους Αμερικανούς να μετρούν 33 νίκες, έναντι 20 της εθνικής (5 ματς έχουν λήξει ισόπαλα). Σε επίπεδο Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων, όμως, η «γαλανόλευκη» έχει από πέρυσι το «πάνω χέρι». Μετά το υπέρ του 16-11 στον προημιτελικό της Βουδαπέστης, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα μετράει πέντε νίκες (οι τέσσερις συνεχόμενες, από το 2003 και μετά), έναντι τεσσάρων ηττών. Οι ΗΠΑ έχουν μετάσχει σε όλα τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα, έχουν φτάσει τρεις φορές στην τετράδα, αλλά δεν έχουν καταφέρει ποτέ να ανέβουν στο βάθρο.

Στην καλλιτεχνική κολύμβηση, η ελληνική παρουσία ολοκληρώνεται αύριο το μεσημέρι (21/7, 13:30), με τη συμμετοχή της εθνικής ομάδας στον τελικό του ελεύθερου προγράμματος του ομαδικού. Οι Ιφιγένεια Κρομμυδάκη, Μαρία-Έλλη Αλζιγκούζη, Σοφία Μαλκογεώργου, Δανάη Καριώρη, Κρυσταλένια Γιαλαμά, Μαρία Καραπαναγιώτου, Ελένη Φραγκάκη και Ζωή Καράγγελου θα κυνηγήσουν κάτι καλύτερο από την ένατη θέση του προκριματικού, έχοντας ως οδηγό την εμφάνισή τους στο τεχνικό πρόγραμμα, όπου κατέλαβαν την πέμπτη θέση.

«Αυλαία» στις ελληνικές συμμετοχές πέφτει αύριο και στις καταδύσεις, όπου οι Νίκος Μόλβαλης και Θάνος Τσιρίκος αγωνίζονται τα ξημερώματα (3 π.μ.) στον προκριματικό των 10μ. Συνολικά θα μετάσχουν 41 αθλητές, με τους 18 καλύτερους να παίρνουν την πρόκριση για τον ημιτελικό, που θα γίνει αργότερα αύριο το πρωί.

Το πρόγραμμα της 8ης ημέρας του 20ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος υγρού στίβου:

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

04:00 Μικτό ντουέτο – ελεύθερο πρόγραμμα (Προκριματικός)

13:30 Ομαδικό – ελεύθερο πρόγραμμα (ΤΕΛΙΚΟΣ) Με τις Βολιώτισσες Καράγγελου- Φραγκάκη

ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ

03:00 10μ. Α (Προκριματικός)

09:30 10μ. Α (Ημιτελικός)

12:00 3μ. Γ (ΤΕΛΙΚΟΣ)

ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΑΝΔΡΩΝ

03:00 Ουγγαρία-Αργεντινή (Γ΄ Ομιλος)

04:30 Νότια Αφρική-Ισπανία (Δ΄ Ομιλος)

06:00 Σερβία-Μαυροβούνιο (Δ΄ Ομιλος)

07:30 ΗΠΑ-ΕΛΛΑΔΑ (Α΄ Ομιλος)

10:00 Αυστραλία-Καζακστάν (Α΄ Ομιλος)

11:30 Κίνα-Ιταλία (Β΄ Ομιλος)

13:00 Κροατία-Ιαπωνία (Γ΄ Ομιλος)

14:30 Γαλλία-Καναδάς (Β΄ Ομιλος)

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.